Kako raditi dekupaž?

  Kako raditi dekupaž – umjetničku vještinu lepljenja isečaka (obično papira) na neki predmet i premazivanja lakom ili glazurom. Nakon uspješno obavljenog dekupaža, isječak izgleda kao da je nacrtan na predmetu koji sređujete.

  Dekupaž je zabavan i lak način za ukrašavanje gotovo bilo kog predmeta, uključujući svakodnevne kućne predmete, od malih vaza do većih komada nameštaja – mogućnosti su brojne.

  Kako raditi dekupaž i šta nam je potrebno

  • predmet koji želite da ukrasite
  • materijal za ukrašavanje (ukrasne salvete, novine, časopisi, papir za dekupaž…)
  • Opšte pravilo je da što lakši i fleksibilniji materijal koristite, biće vam lakše da ukrasite predmet. Naročito ako je reč o predmetu za zakrivljenom površinom.

  Savjeti za izbor repromaterijala za dekupaž

  • Nemojte koristiti slike ištampane na ink-jet štampačima, jer će se boja razmazati. Umjesto toga, izradite kopije na štampaču koji koristi toner.
  • Koristite tkaninu ili tapete da pokrijete veliku površinu u kratkom roku. Takođe, možete ih iskoristiti kao pozadinu pre nego što dodate ostale materijale.
  • Izbegavajte da koristite bilo kakav materijal koji je “predebeo”, jer će odudarati od ostatka kompozicije i vrlo verovatno će se oljuštiti. Za pravilno primenjenu dekupaž tehniku, želećete da površina bude što glađa!
  • Kako biste uštedeli novac na repromaterijalu, koristite elemente koje već imate kod kuće. Flajeri, novine, stare knjige i časopisi su od velike koristi.

   Kako raditi dekupaž
   Kako raditi dekupaž?

  Pripremite isječke za dekupaž

  Možete koristiti cijeli papir, ali ga možete i cijepati rukom ili isjeći makazama kako biste dobili zanimljive oblike. Kako biste lakše sijekli, nagnite makaze malo u desno, a možete koristiti i skalpel. Ne morate u potpunosti prekriti površinu predmeta, zato pripremite onoliko isječaka koliko smatrate da je potrebno.

  Čaj od majčine dušice je lijek za razne bolesti

  Severina Bez Grudnjaka Prikuplja Lajkove (FOTO)

  Napravite koncept za svoj dekupaž projekat

  Napravite skicu ili jednostavno postavite isječke na željeno mesto bez lijepljenja, a onda slikajte kako biste zapamtili raspored.

  • Ako se pozitivno-haotični umjetnik u vama naježi na pojam planiranja, možete lijepiti isječke nasumično. Samo pazite na kompoziciju, kako biste se osigurali da lijepite isječke u istom maniru.
  • Obratite pažnju na boju i strukturu isječaka koje lijepite.
  Kako raditi dekupaž
  Kako raditi dekupaž

  Pripremite površinu predmeta

  Obavezno očistitie površinu predmeta koji ukrašavate. Ako se radi o drvetu, popunite praznine gitom i pređite šmirlgom kako biste dobili savršeno glatku podlogu.

  • Za drvene i metalne predmete, bilo bi poželjno da nanesete slojeve akrilne boje preko površine, kako biste više istakli isječke.
  • Ako predmet brišete vlažnom krpom, ostavite ga da se osuši prije nego što krenete sa ljepljenjem.

  Prije samog ljepljenja, postavite novine na radnu površinu, kako biste je zaštitili od suvišnog ljepila.

  Lepljenje dekupaž isječaka na predmet

  Koristite ljepilo prigodno za površinu predmeta. Uglavnom, možete koristiti obično bijelo ljepilo, ali će vam biti lakše ako ga pomiješate sa vodom u razmjeri 1:1. Sipajte u činiju ljepilo i vodu i dobro ih promješajte. Možete koristiti i specijalno ljepilo za dekupaž.

  Nanesite tanak sloj ljepila četkicom na površinu predmeta i na pozadinu isječaka. Obavezno nanesite ljepilo ravnomerno i na sve ivice isječaka.Kako raditi dekupaž?

  Zalijepite isječke dio po dio na predmet. Pazite da ne iskrivite ili izgužvate isječak, a zatim ga izravnajte valjkastim predmetom (olovka, oklagija, štapić od lizalice…) od krajeva ka sredini. Ponovite postupak sa svakim sljedećim isječkom.

  Sačekajte da se ljepilo osuši u potpunosti prije nego što nastavite dalje. Ako lijepite više slojeva isječaka, neka se svaki sloj osuši prije nego što počnete sa sljedećim.
  Ukoliko vam se odlijepi ivica isječka, možete je isjeći ili ponovo zalijepiti.

  Lakiranje dekupaža

  Dajte svom umjjetničkom djelu odgovarajuću završnicu. Nanesite nekoliko slojeva laka, glazure ili specijalnog sredstva za dekupaž finiš. Neka se svaki sloj finiša osuši prije nego što nanesete naredni.Kako raditi dekupaž

  Nakon što se finiš osuši, uklonite neravnine šmirlgom. Možete koristiti grublje šmirgle (400). Vlažnom krpom pokupite ostatke nakon šmirglanja. Nemojte da šmirglate prije nego što nanesete dovoljno slojeva koji prekrivaju površinu i nalijepljene isečke.

  Ponavljajte postupak lakiranja i šmirglanja dok ne budete zadovoljni izgledom ukrašenog predmeta. Koliko ćete slojeva nanijeti zavisi od vas. Možete nanijeti 4 – 5 slojeva laka, ali je dobro znati da neke dekupaž tehnike zahtijevaju 30 do 40 slojeva. Obavezno sačekajte da se svaki sloj osuši prije daljeg rada.

  Kako napraviti barske stolice od paleta

  Izvor: bah.edu.rs

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

  Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

  Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite!

  Podijelite sa prijateljima!

  Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

  Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

  NeznaSe.ba
  NeznaSe.bahttps://neznase.ba
  NeznaSe.ba je wikipedija manje pozntih riječi i izraza. Značenje riječi potražite na NeznaSe.ba. Predložite riječ i učestvujte u kreiranju wikipedije.

  ━ drugi upravo čitaju

  Koliko mora biti tlak u gumama?

  Znate li koliko mora biti tlak u gumama i zašto je to važno? Briga o našem automobilu važna je ne samo za lijep izgled našeg...

  Šta je Žigolo? Otkrij značenje riječi!

  Pojam žigolo se vezuje za mušku prostituciju, vodeći se činjenicom da je još od davnina prostitucija poznata u svim slojevima društva, pri čemu se...

  Google Maps savjeti za efikasnije korištenje 6 TOP TRIKOVA

  Google Maps savjeti za efikasnije korištenje mogu vam uveliko olakšati život, bez obzira na to nalazite li se u okolini koju vrlo dobro poznajete...

  Šta je Interpretacija?

  Šta je interpretacija? Koje značenje ima ovaj pojam, a koje reč interpretirati? Objašnjenje neke reči, termina ili pojave naziva se interpretacija. Često ljudi kada pitaju šta...

  Lampice na instrument tabli: Šta znače sve lampice?

  Osim osnovnih i logičnih signalnih lampica poput onih za upaljena svjetla, rad pokazivača smjera ili signal rezerve, dolaze i lampice koje se ponekad upale...

  Šta je ofsajd?

  Šta je ofsajd? Pitanje koje se najčešće postavlja u krugovima fudbalske igre. Odgovor na pitanje Šta je ofsajd? detaljno vam donosimo u nastavku. Ofsajd (eng....

  Šta je Centrifuga?

  Šta je centrifuga? Kako radi centrifuga u veš mašini? Gdje se sve centrifuga koristi? Sve odgovore otkrivamo u nastavku! Šta je centrifuga? Kako radi centrifuga u...

  Šta znači Virman? Saznaj uz No1 pojmovnik!

  Šta znači virman? Saznajte definiciju i porijeklo riječi uz pojmovnik!  Šta znači virman? Prema definiciji pojam virman vezan je  za ekonomsko financijski aspekt i odnosi...