Kako urediti dom u toplim bojama. Ako ste nekada ušli u prostor u kojem ste se, čim ste stupili u njega, osjećali ugodno, zaštićeno i sretno, velika je vjerovatnost da je taj prostor bio uređen toplim bojama.

Kada smo okruženi toplim bojama u prostoru se stvara osjećaj pozitivne energije, udobnosti, strasti, intimnosti. Donosimo nekoliko savjeta i ideja kako urediti dom u toplim bojama.

Kako urediti dom u toplim bojama

Toplim bojama smatraju se sve nijanse crvene, žute i narančaste, a suprotnost njima čine hladne boje u koje se ubrajaju ljubičasta, plava i zelena. Tako su nazvane i podijeljene jer se upravo te boje u prirodi mogu zamijetiti uz određena toplinska stanja: crveno se uvijek veže uz vatru, a plavo uz more.

Tako se u tople boje ubrajaju i boja breskve, nijanse ružičaste i zlatne pa se svima njima možemo poigrati u uređenju svog doma.

Crvena simbolizuje ljubav, strast i radost pa će za njome posegnuti osobe koje su po prirodi takve. Ona također može značajno popraviti raspoloženje, ali s obzirom na to da je riječ o snažnoj boji, ne treba pretjerivati s njome u interijerima.

Žuta boja simbolizuje inteligenciju, razum i svjetlo, a ako se nalazi u našem okruženju, može djelovati vrlo poticajno, nadahnuti kreativnost te izazvati pozitivne osjećaje.

Narančasta označuje sjaj, plodnost i bogatstvo pa samim time djeluje vrlo svečano u umjerenim količinama.

Zlatna boja, kojom se u interijerima možemo poigrati u vidu raznih dodataka, smatra se najdragocjenijom među bojama. To je boja moći, znanja i vlasti.

Bijeli ili tamni zidovi

Kada neko odluči u životni prostor unijeti boje poput crvene ili žute, nerijetko smatra da sve ostalo mora biti savršeno bijelo.  Jednako elegantan i efektan učinak može se postići i ako su zidovi obojeni u tamne boje poput sive ili u hladne tonove poput tirkizne. Upravo se takvom kombinacijom boja postiže kontrast koji daje određenu dozu skupoće.

Koristite tepihe

Jedan od načina na koji se može transformisati neku prostoriju i dati joj se osjećaj toplote jest dodavanje tepiha. Ručno rađeni tepisi najčešći su izbor onih koje žele dugotrajno i kvalitetno rješenje za dom, ali i tepisi fabričke izrade imaju svoje prednosti.

Glavne prednosti tih tepiha su izdržljivost, cijena te fleksibilnost izbora različitih elemenata – boje, dezena i vlakana. Upravo tu do izražaja mogu doći tople boje. Kako bi se tepih što bolje uklopio u cjelokupni prostor, pripazite i na to da barem jedna od boja na tepihu odgovara detaljima poput ukrasnih jastuka ili slika na zidu.

Poigrajte se tkaninama

Ukrasni jastuci ujedno su i jednostavan i jeftin način unošenja toplih boja u dom. Dodatno tople boje možete naglasiti posteljinom, zavjesama, zastorima ili naprosto lagano prebačenim dekicama preko kauča u dnevnoj sobi.

Kako urediti dom u toplim bojama  Kako urediti dom u toplim bojama    Kako urediti dom u toplim bojama
Kako urediti dom u toplim bojama

Dodatak umjetnosti

Ne želite li ulagati u dekorativne predmete poput jastučića, figurica ili vaza u toplim bojama, idealno rješenje stiže u obliku slika. Jedan zid ispunjen slikama stvorit će dojam galerije. To je i način da iskažete i svoju kreativnost.

Uokviriti možete i crteže svoje djece, svilene marame, ilustracije s putovanja ili svoje pokušaje. Neka vam pritom nit vodilja na njima bude kombinacija crvenih, žutih, narančastih i zlatnih tonova.

Unesite element prirodnog drveta

Boja prirodnog drveta savršeno se uklapa u topli tonalitet. Zato je odabir drvenog poda ili drvenog namještaja u smeđim tonovima idealan za postizanje toga. Drvo se lako održava, traje godinama i daje osjećaj povezanosti s prirodom..

drugi upravo čitaju

Čaj od nevena

Zašto je zdrav čaj od nevena? Oganjac, žutelj i nevenovo cvijeće su biljke iz porodice glavočika, najpoznatija kao Neven. Cvjetaju od ranog proljeća do...

Kako izabrati dobru školu za svoje dijete?

Može biti zastrašujuće teško pronaći i odabrati pravu školu za svoje dijete. Škola koju odaberete može imati utjecaja na njihov razvoj, prijatelje, pa čak i...

Kako da naučite engleski jezik?

Učiti da govorite engleski može biti teško, ali ne odustajte! Uz dovoljno prakse i pravih resursa, možete samouvjereno početi govoriti i naučiti engleski jezik. Kako...

Kako istegnuti vrat

Kako istegnuti vrat i kako nastaje bol u vratu Kako istegnuti vrat postaje sve učestalije pitanje, kako bolovi u vratu postaju svakodnevica velikog broja ljudi. Nekoliko...

možda te zanima