Kako urediti dom u toplim bojama

  Kako urediti dom u toplim bojama. Ako ste nekada ušli u prostor u kojem ste se, čim ste stupili u njega, osjećali ugodno, zaštićeno i sretno, velika je vjerovatnost da je taj prostor bio uređen toplim bojama.

  Kada smo okruženi toplim bojama u prostoru se stvara osjećaj pozitivne energije, udobnosti, strasti, intimnosti. Donosimo nekoliko savjeta i ideja kako urediti dom u toplim bojama.

  Kako urediti dom u toplim bojama

  Toplim bojama smatraju se sve nijanse crvene, žute i narančaste, a suprotnost njima čine hladne boje u koje se ubrajaju ljubičasta, plava i zelena. Tako su nazvane i podijeljene jer se upravo te boje u prirodi mogu zamijetiti uz određena toplinska stanja: crveno se uvijek veže uz vatru, a plavo uz more.

  Tako se u tople boje ubrajaju i boja breskve, nijanse ružičaste i zlatne pa se svima njima možemo poigrati u uređenju svog doma.

  Crvena simbolizuje ljubav, strast i radost pa će za njome posegnuti osobe koje su po prirodi takve. Ona također može značajno popraviti raspoloženje, ali s obzirom na to da je riječ o snažnoj boji, ne treba pretjerivati s njome u interijerima.

  Žuta boja simbolizuje inteligenciju, razum i svjetlo, a ako se nalazi u našem okruženju, može djelovati vrlo poticajno, nadahnuti kreativnost te izazvati pozitivne osjećaje.

  Narančasta označuje sjaj, plodnost i bogatstvo pa samim time djeluje vrlo svečano u umjerenim količinama.

  Zlatna boja, kojom se u interijerima možemo poigrati u vidu raznih dodataka, smatra se najdragocjenijom među bojama. To je boja moći, znanja i vlasti.

  Bijeli ili tamni zidovi

  Kada neko odluči u životni prostor unijeti boje poput crvene ili žute, nerijetko smatra da sve ostalo mora biti savršeno bijelo.  Jednako elegantan i efektan učinak može se postići i ako su zidovi obojeni u tamne boje poput sive ili u hladne tonove poput tirkizne. Upravo se takvom kombinacijom boja postiže kontrast koji daje određenu dozu skupoće.

  Koristite tepihe

  Jedan od načina na koji se može transformisati neku prostoriju i dati joj se osjećaj toplote jest dodavanje tepiha. Ručno rađeni tepisi najčešći su izbor onih koje žele dugotrajno i kvalitetno rješenje za dom, ali i tepisi fabričke izrade imaju svoje prednosti.

  Glavne prednosti tih tepiha su izdržljivost, cijena te fleksibilnost izbora različitih elemenata – boje, dezena i vlakana. Upravo tu do izražaja mogu doći tople boje. Kako bi se tepih što bolje uklopio u cjelokupni prostor, pripazite i na to da barem jedna od boja na tepihu odgovara detaljima poput ukrasnih jastuka ili slika na zidu.

  Poigrajte se tkaninama

  Ukrasni jastuci ujedno su i jednostavan i jeftin način unošenja toplih boja u dom. Dodatno tople boje možete naglasiti posteljinom, zavjesama, zastorima ili naprosto lagano prebačenim dekicama preko kauča u dnevnoj sobi.

  Kako urediti dom u toplim bojama  Kako urediti dom u toplim bojama    Kako urediti dom u toplim bojama
  Kako urediti dom u toplim bojama

  Dodatak umjetnosti

  Ne želite li ulagati u dekorativne predmete poput jastučića, figurica ili vaza u toplim bojama, idealno rješenje stiže u obliku slika. Jedan zid ispunjen slikama stvorit će dojam galerije. To je i način da iskažete i svoju kreativnost.

  Uokviriti možete i crteže svoje djece, svilene marame, ilustracije s putovanja ili svoje pokušaje. Neka vam pritom nit vodilja na njima bude kombinacija crvenih, žutih, narančastih i zlatnih tonova.

  Unesite element prirodnog drveta

  Boja prirodnog drveta savršeno se uklapa u topli tonalitet. Zato je odabir drvenog poda ili drvenog namještaja u smeđim tonovima idealan za postizanje toga. Drvo se lako održava, traje godinama i daje osjećaj povezanosti s prirodom..

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

  Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

  Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite!

  Podijelite sa prijateljima!

  Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

  Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

  NeznaSe.ba
  NeznaSe.bahttps://neznase.ba
  NeznaSe.ba je wikipedija manje pozntih riječi i izraza. Značenje riječi potražite na NeznaSe.ba. Predložite riječ i učestvujte u kreiranju wikipedije.

  ━ drugi upravo čitaju

  Koliko mora biti tlak u gumama?

  Znate li koliko mora biti tlak u gumama i zašto je to važno? Briga o našem automobilu važna je ne samo za lijep izgled našeg...

  Šta je Žigolo? Otkrij značenje riječi!

  Pojam žigolo se vezuje za mušku prostituciju, vodeći se činjenicom da je još od davnina prostitucija poznata u svim slojevima društva, pri čemu se...

  Google Maps savjeti za efikasnije korištenje 6 TOP TRIKOVA

  Google Maps savjeti za efikasnije korištenje mogu vam uveliko olakšati život, bez obzira na to nalazite li se u okolini koju vrlo dobro poznajete...

  Šta je Interpretacija?

  Šta je interpretacija? Koje značenje ima ovaj pojam, a koje reč interpretirati? Objašnjenje neke reči, termina ili pojave naziva se interpretacija. Često ljudi kada pitaju šta...

  Lampice na instrument tabli: Šta znače sve lampice?

  Osim osnovnih i logičnih signalnih lampica poput onih za upaljena svjetla, rad pokazivača smjera ili signal rezerve, dolaze i lampice koje se ponekad upale...

  Šta je ofsajd?

  Šta je ofsajd? Pitanje koje se najčešće postavlja u krugovima fudbalske igre. Odgovor na pitanje Šta je ofsajd? detaljno vam donosimo u nastavku. Ofsajd (eng....

  Šta je Centrifuga?

  Šta je centrifuga? Kako radi centrifuga u veš mašini? Gdje se sve centrifuga koristi? Sve odgovore otkrivamo u nastavku! Šta je centrifuga? Kako radi centrifuga u...

  Šta znači Virman? Saznaj uz No1 pojmovnik!

  Šta znači virman? Saznajte definiciju i porijeklo riječi uz pojmovnik!  Šta znači virman? Prema definiciji pojam virman vezan je  za ekonomsko financijski aspekt i odnosi...