back to top

Tinktura od sikavice – recept, cijena, nuspojave, gdje kupiti

Tinktura od sikavice – biljke za zdravlje jetre

Biljka sikavica danas se zbog svog blagotvornog djelovanja uzgaja u cijelom svijetu, a u medicini se koristi plod sikavice, od čega se radi tinktura od sikavice.

Sikavica je jedna od najboljih biljaka za zdravlje naše jetre, njenu zaštitu i detoksikaciju, čuvarica jetre.

U narodu je poznata pod imenima: gospin trn, badelj, magareća salata, divlji artičok, trn Sv. Marije, zmijina trava, bijeli stričak, sikalina, ošebalj.

Silimarin, aktivni sastojak i kompleks različitih spojeva, obnavlja stanice jetre, potiče njihov rast i štiti jetru od oštećenja.

Biljka sikavica sigurna je i netoksična biljka. Prepoznati ćemo je po ljubičasto-crvenim cvjetovima, okruženim bodljama i blago trnovitim listovima.

Tinktura od sikavice
Tinktura od sikavice – biljke za zdravlje jetre

Stanište su joj vlažna tla, bogata dušikom, podnožja zidina, rubovi putova, neobrađena zemljišta, naraste i do dva metra, a možemo je uzgajati i u vrtu.

Ova dvogodišnja zeljasta, krupna, razgranata biljka cvjeta u kasno proljeće i rano ljeto, dok se bere u jesen.

Neposredno prije nego biljka sazrijeva beru se cvjetne glavice, zatim se suše, a iz njih se istresaju i sakupljaju ljekovite sjemenke sikavice.

Plodovi su tamno sive ili crne sjajne sjemenkice, pomoću njih se biljka i rasprostranjuje. Sjemenke su puno ljekovitije od listova.

Od davnina se sikavica koristila za liječenje kroničnih bolesti jetre, slezene, žutice, kašlja, grčeva kod žučnih kamenaca.

Posebno je sikavica poznata kao jedina opcija liječenja u slučaju trovanja sa smrtonosnim Amanita phalloides gljivama (zelenom pupavkom) koje razaraju jetru.

Zbog svega navedenog vrlo je poznata i sve više popularna ljekovita tinktura od sikavice.

Tinktura od sikavice
Tinktura od sikavice - recept, cijena, nuspojave, gdje kupiti

Za što je ljekovita tinktura od sikavice

Tinktura od sikavice odlična je zdravlje jetre, za pomoć kod liječenja alkoholnog i virusnog hepatitisa, masne jetre, ciroze i trovanja jetre.

Sikavica je ljekovita biljka koja štiti jetru od štetnog djelovanja lijekova te može iz našeg tijela eliminirati kemikalije, alkohol, teške metale, otrove, konzervanse, organska otapala i radijaciju, pomaže kod mamurluka.

Tinktura od sikavice jača organizam, regulira probavu, pomaže kod zatvora.

Smatra se da je sikavica odlična kod liječenja alergija, hunjavice uzrokovane peludom, urtikarija i astme, zatim kod liječenja bolesti nadbubrežne žlijezde, upale slijepog crijeva te psorijaze.

Alkoholnu tinkturu od sikavice ne smiju koristiti osobe koje su alkoholičari, njima se preporučuju tinkture od sikavice bez alkohola.

Trudnicama i dojiljama ne preporučuje se uzimati sjeme sikavice, ima estrogeno djelovanje, ne preporučuje se uzimati ženama koje imaju tumore bez liječničkog nadzora.

Potreban je oprez kod osoba koje uzimaju antidepresive i koje boluju od arterijske hipertenzije ili ako imaju alergije na slične vrste biljaka, također kod teških bolesti bubrega.

 tinktura od sikavice
Za što je ljekovita tinktura od sikavice

Ljekovita tinktura od sikavice, kako je sami napraviti

Ljekovita tinktura od sikavice može se vrlo jednostavno napraviti. Količinu od 250 grama zrelih i osušenih sjemenki sikavice (možemo ih kupiti u prodavaonicama zdrave hrane) stavi se u staklenu posudu i prelije jedno litrom 70% alkohola.

Zatim se posuda poklopi i ostavi mjesec dana da odstoji, uz svakodnevno lagano mućkanje. Potrebno je da je posuda na toplom i sunčanom mjestu.

Nakon što je odstajala tih mjesec dana tinkturu je potrebno procijediti i čuvati je na hladnom i tamnom mjestu, preporučljivo u tamnim staklenim bocama.

Dobivena tinktura koristi se 3 puta dnevno po 20-30 kapi razrijeđenih u čaši vode.

Važno je za napomenuti da je jako dobro uz sikavicu, pa i dok se uzima tinktura od sikavice istovremeno koristiti odnosno konzumirati je zajedno s mastima (jer je silimarin u sikavici slabo topljiv u vodi).

Isto tako preporučuje se uzimanje sikavice i s biljkama koje djeluju na lučenje žuči, poput lista artičoke.

Nakon uzimanja tinkture od sikavice preporučuje se napraviti pauzu nakon 2 tjedna pa opet nastaviti.

Tinktura se koristi na kapi, samo u razrijeđenom obliku, a može se kupiti u biljnim ljekarnama, internet trgovinama, online drogerijama i sl.

Cijene po kojima se tinkture sikavice prodaju ovise o tome od koga i gdje se kupuju.

Preporuka

drugi upravo čitaju

Sušica – uzrok, simptomi, liječenje

Milijarna tuberkuloza – sušica Sušica je jedan od najtežih oblika tuberkuloze i nastaje kada Mycobacterium tuberculosis uđe u krvotok i proširi se cijelim tijelom. Nastale promjene...

Karcinom gušterače – uzrok, simptomi, liječenje

Što je karcinom gušterače Gušterača je važna žlijezda u ljudskom tijelu i nalazi se u abdomenu, u području iza želuca. Ima dvostruku funkciju, odgovoran je...

Patuljasti rast – uzrok, simptomi, liječenje

Patuljasti rast – uzrok Patuljasti rast ili skeletna displazija naziv je za mnoga stanja koja utječu na rast kostiju i hrskavice te za posljedicu imaju nizak...

Cerebrovaskularni inzult – uzrok, simptomi, liječenje

Cerebrovaskularni inzult – moždani udar Cerebrovaskularni inzult ili moždani udar nastaju kada je prekinut dotok krvi u područje mozga. To je bolest koja se može pojaviti...

možda te zanima