Prostatitis simptomi: Kako izliječiti upalu prostate?

Uplata prostate ili Prostatitis je jako česta bolest kod svih muškaraca. U nastavku teksta pročitajte koji su to Prostatitis simptomi i saznajte više o tome kako se ova neugodna bolest liječi.

Prostata je žlijezda s vanjskim izlučivanjem i ima je svaki muškarac. Nalazi se u maloj zdjelici, ispod mokraćnog mjehura i tik do završnog dijela debelog crijeva.

Kada je riječ je bolestima prostate, prema pravilu one su praćenje tegobama pri mokrenju. Kod mlađih muškaraca češće su upale prostate dok u starijoj dobi može se razviti tumor prostate.

Postoje dva tipa upale prostate tj. dvije vrste Prostatitisa:

 • Akutni bakterijski prostatitis
 • Kronični bakterijski prostatitis

Akutna infekcija prostate kratko traje, ali postoje jaki simptomi i nastaju odjednom. Akutni prostatitis nije toliko čest i uzrok mu je uvijek infekcija koja zahtijeva medicinski tretman i može uzrokovati ozbiljne komplikacije kada se ne liječi.

Kronični prostatitis uzrokuje simptome koji dolaze i odlaze u periodu od nekoliko mjeseci, Ako je infekcija odgovorna za upalu, onda ju zovemo kronični bakterijski prostatitis. Ako postoji drugi uzrok, stanje se naziva kronični prostatitis ili kronična bol zdjelice.

Kako dolazi do upale prostate

Akutni prostatitis proizlazi iz bakterijske infekcije. Često se bakterije iz urina proširile na prostatu. Ako antibiotici ne ubiju bakterije, prostatitis se može ponoviti i postati kronični.

Ako nema bakterijske infekcije, prostatitis može nastati iz oštećenja živaca u donjem mokraćnom sustavu, nakon operacije ili traume ili kao odgovor imunološkog sustava na prethodnu infekciju mokraćnog sustava.

Koji su Prostatitis simptomi

Znakovi i simptomi bakterijskog prostatitisa ovise o tome da li se radi o akutnom ili kroničnom Prostatitisu.

Simptomi akutnog bakterijskog prostatitisa

 • neugodan miris urina
 • krv u urinu
 • bolovi u tijelu
 • bol tijekom uriniranja
 • poteškoće s mokrenjem,
 • groznica
 • često mokrenje
 • mučnina
 • bol u donjem dijelu trbuha ili donjeg dijela leđa
 • povraćanje koji su visokog intenziteta i dolaze naglo

Simptomi kroničnog bakterijskog prostatitisa mogu biti blagog do umjerenog intenziteta i razvijati se postepeno.

Bakterijski prostatitis smatra se kroničnim ako su simptomi prisutni najmanje tri mjeseca i uključuju urgentnu inkontinenciju.

Simptomi su sljedeći:

 • bol u mjehuru bol pri mokrenju
 • poteškoće s mokrenjem
 • često mokrenje
 • bol u donjem dijelu trbuha
 • leđima ili preponama
 • bol u testisima ili penisu
 • bolna ejakulacija

Dijagnoza Prostatitisa

U većini slučajeva pomoću digitorektalnog pregleda nađe se bezbolna i klinički benigna prostata. Za dijagnozu, određivanje težine bolesti te praćenje učinkovitosti terapije koriste se upitnici.

Od značaja su bakteriološke analize urina i sedimenta urina te analiza eksprimata prostate.

Tzv. test četiri čaše pokazao se kao optimalan test za dijagnozu kroničnog bakterijskog prostatitisa kojim se otkriva patogeni uzročnik iako je kompliciran i skup. Stoga se izvodi i pokus s dvije čaše koji je gotovo jednako uspješan.

Za sindrom kronične boli u zdjelici ne postoji zlatni standard kad je u pitanju testiranje. Koriste se upitnici i razne druge dijagnostičke pretrage.

Kod bolesnika s neupalnim oblikom bolesti ne mogu se dokazati mikrobiološki patogeni stoga je liječenje takvih bolesnika često izazovno i neuspješno.

Prostatitis simptomi

Liječenje Prostatitisa

Upala prostate je veoma ozbiljno oboljenje koje može dati ozbiljne komplikacije ako se liječenje ne otpočne na vrijeme.

Komplikacije prilikom neliječenog prostatitisa mogu biti sterilitet, rak prostate, učestale infekcije urinarnog trakta, upale testisa i sjemenika.

Prostatitis se liječi ovisno o tome koji tip prostatitisa imate ili ovisno o tome šta je uzrok.

Kod akutnog oblika podrazumijeva mirovanje u postelji, suzbijanje temperature i unošenje dovoljno tečnosti, kao dobro rješenje pokazao se prirodni čaj.

Pored simptomatske terapije primjenjuje se i antibiotska terapija prema utvrđenom uzročniku. Liječenje mora da se izvodi u trajanju od najmanje mjesec dana.

U protivnom može doći do nastanka kroničnog prostatitisa.

Prilikom kroničnog prostatitisa, liječenje predstavlja problem zbog toga što u kronično zapaljeno tkivo prostate antibiotici teško prodiru.

Prije svega treba identifikovati uzročnike zapaljenja, što također može biti problem s obzirom na to da oni mogu biti “sakriveni” duboko u tkivu prostate.

Ponekad pregled mokraće ne pomaže, pa se moraju poduzeti specifične dijagnostičke metode i laboratorijske analize. Liječenje ovog tipa provodi se dovoljno dugo i do tri mjeseca.

Ne oklijevajte i posjetite stručnjaka na vrijeme!

Pročitajte i ovo:

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite!

Podijelite sa prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

drugi upravo čitaju

možda te zanima