Prvi znakovi trudnoće

  Trudnoća je jedno od najblaženijih stanja u kojima žena može biti

  Ukoliko znate najvažnije simptome koji su prvi znakovi trudnoće onda ćete uštediti dosta vremena. U nastavku pročitajte koji su najčešći prvi znakovi trudnoće.

  Sretne vijesti uvijek možete saznati uz pomoć testova za trudnoću i odlaskom kod doktora. Ali i bez zvaničnog odlaska ljekaru možete prepoznati da li ste trudni ili ne.

  Izostanak menstrualnog ciklusa, jutarnje mučnine, promjene raspoloženja su jedni od prvih znakova trudnoće.

  No, kod nekih žena se razlikuju prvi simpotmi. Neke neće imati izostanak mjesečnice ili povišenu tjelesnu temeraturu. Sve zavisi od toga kako vaše tijelo odreaguje. Ako primjetite bilo kakvu promjenu u vašem tijelu odmah kontaktirajte vašeg doktora.

  Većina žena se pita kada počinju prvi znakovi trudnoće? Prva sedmica i simptomi trudnoće računaju se od dana vaše zadnje mjesečnice. Očekivani datum poroda izračunava se prema prvom danu zadnje mjesečnice. Iz tog razloga, prvih nekoliko sedmica u kojima možda nemate simptoma također se ubraja u vašu trudnoću.

  Izostanak mjesečnice

  Jedan od glavnih simptoma trudnoće je izostanak menstrualnog ciklusa. Većina žena, kada primjeti izostanak mjesečnice, kupe test za trudnoću kako bi se uvjerile da li su trudne ili je samo lažna uzbuna.

  Test na trudnoću može otkriti razinu hCG u mokraći i pokazati da li ste  trudni. Ukoliko je test pozitivan odmah nazovite vašeg liječnika kako biste zakazali termin za prvu kontrolu.

  prvi znakovi trudnoće

  Umor i povišena tjelesna temperatura

  Povišena tjelesna temperatura može biti jedan od znakova trudnoće.

  Ako imate povišenu temperaturu bez ikakvih drugih simptoma neke zaraze, onda obratite pažnju i na ostale potencijalne znakove trudnoće.

  Standardna tjelesna temperatura se lakše povećava za vrijeme treninga ili vrućih dana. Tada je preporučljivo da pijete više vode.

  Umor je također čest simptom u ranoj trudnoći. Zbog rasta progesterona možete se osjećati  umorno i pospano. Prve sedmice trudnoće mogu vas učiniti iscrpljenom, stoga od izuzetne važnosti su san i odmor.

  Promjene u raspoloženju

  Velike razine estrogena i progesterona utjecat će na vaše raspoloženje. Često ćete se osjećati emocionalno, no ne brinite se to je sve dio trudnoće. Ona može prouzrokovati osjećaj depresije, tjeskobe, razdražljivosti i euforije.

   

  Učestalo mokrenje

  U trudnoći vaše tijelo povećava količinu krvi. To uzrokuje da bubreg obrađuje više tekućine nego inače, što dovodi do više tečnosti u vašem mjehuru.

  Hormoni također igraju veliku ulogu u zdravlju mokraćnog mjehura. Nadutost je također jedna česta pojava u ranoj trudnoći. Zbog hormonalnim promjena koje vaše tijelo doživljava stvara se osjećaj nadutosti i zatvora.

   

  Jutarnja mučnina i povraćanje

  Za ove simptome svi već znamo. Jutarnje mučnine i povraćanje su postali glavni znakovi  trudnoće. Mučninu možete osjetiti u bilo kojem doba dana ili noći. Pred kraj prvog tromjesečja mučnine mogu postati intezivnije.

  Kako biste ublažili jutarnju mučninu uvijek pri ruci imajte paket slanih krekera. Takođe, važno je da pijete dosta vode.

  Osjetljivost na mirise

  Nije nepoznanica da trudnice postaju osjetljive na određene mirise i hranu. Osjetljivost na mirise je povezana sa povraćanjem i mučninama.

  Prvi znakovi trudnoće

  Dosta istraživanja je pokazalo da su trudnice za vrijeme prvog tromjesječja imaju tendeniciju stvaranja averzije prema određenim mirisima.

  Pratite vašu trudnoću

  Ako ste ostali u drugom stanju onda sigurno želite biti bolje upućene u narednih devet mjeseci. Kalendar trudnoće po nedjeljama pomoći će vam da lakše pratite vašu trudnoću. Uz pomoć kalendara upoznajte predstojeći period na najbolji mogući način. Možete saznati više o svim simptomima i promjenama koje trudnoća nosi.

  Sve buduće mame žele što bolje pratiti svoju trudnoću, te sve vezano za nju mogu pronaći na jednome mjestu.

  Ovo je jedan od najljepših i najtežih perioda za jednu ženu. Proučavanjem svega što vas može čekati u trudnoći pripremit će vas za najbolju ulogu. Ne zaboravite da u ovom razdoblju uživate i brinete se o vama i vašoj bebi.

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

  Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

  Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite!

  Podijelite sa prijateljima!

  Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

  Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

  NeznaSe.ba
  NeznaSe.bahttps://neznase.ba
  NeznaSe.ba je wikipedija manje pozntih riječi i izraza. Značenje riječi potražite na NeznaSe.ba. Predložite riječ i učestvujte u kreiranju wikipedije.

  ━ drugi upravo čitaju

  Koliko mora biti tlak u gumama?

  Znate li koliko mora biti tlak u gumama i zašto je to važno? Briga o našem automobilu važna je ne samo za lijep izgled našeg...

  Šta je Žigolo? Otkrij značenje riječi!

  Pojam žigolo se vezuje za mušku prostituciju, vodeći se činjenicom da je još od davnina prostitucija poznata u svim slojevima društva, pri čemu se...

  Google Maps savjeti za efikasnije korištenje 6 TOP TRIKOVA

  Google Maps savjeti za efikasnije korištenje mogu vam uveliko olakšati život, bez obzira na to nalazite li se u okolini koju vrlo dobro poznajete...

  Šta je Interpretacija?

  Šta je interpretacija? Koje značenje ima ovaj pojam, a koje reč interpretirati? Objašnjenje neke reči, termina ili pojave naziva se interpretacija. Često ljudi kada pitaju šta...

  Lampice na instrument tabli: Šta znače sve lampice?

  Osim osnovnih i logičnih signalnih lampica poput onih za upaljena svjetla, rad pokazivača smjera ili signal rezerve, dolaze i lampice koje se ponekad upale...

  Šta je ofsajd?

  Šta je ofsajd? Pitanje koje se najčešće postavlja u krugovima fudbalske igre. Odgovor na pitanje Šta je ofsajd? detaljno vam donosimo u nastavku. Ofsajd (eng....

  Šta je Centrifuga?

  Šta je centrifuga? Kako radi centrifuga u veš mašini? Gdje se sve centrifuga koristi? Sve odgovore otkrivamo u nastavku! Šta je centrifuga? Kako radi centrifuga u...

  Šta znači Virman? Saznaj uz No1 pojmovnik!

  Šta znači virman? Saznajte definiciju i porijeklo riječi uz pojmovnik!  Šta znači virman? Prema definiciji pojam virman vezan je  za ekonomsko financijski aspekt i odnosi...