back to top

Trudnoća je jedno od najblaženijih stanja u kojima žena može biti

Ukoliko znate najvažnije simptome koji su prvi znakovi trudnoće onda ćete uštediti dosta vremena. U nastavku pročitajte koji su najčešći prvi znakovi trudnoće.

Sretne vijesti uvijek možete saznati uz pomoć testova za trudnoću i odlaskom kod doktora. Ali i bez zvaničnog odlaska ljekaru možete prepoznati da li ste trudni ili ne.

Izostanak menstrualnog ciklusa, jutarnje mučnine, promjene raspoloženja su jedni od prvih znakova trudnoće.

No, kod nekih žena se razlikuju prvi simpotmi. Neke neće imati izostanak mjesečnice ili povišenu tjelesnu temeraturu. Sve zavisi od toga kako vaše tijelo odreaguje. Ako primjetite bilo kakvu promjenu u vašem tijelu odmah kontaktirajte vašeg doktora.

Većina žena se pita kada počinju prvi znakovi trudnoće? Prva sedmica i simptomi trudnoće računaju se od dana vaše zadnje mjesečnice. Očekivani datum poroda izračunava se prema prvom danu zadnje mjesečnice. Iz tog razloga, prvih nekoliko sedmica u kojima možda nemate simptoma također se ubraja u vašu trudnoću.

Izostanak mjesečnice

Jedan od glavnih simptoma trudnoće je izostanak menstrualnog ciklusa. Većina žena, kada primjeti izostanak mjesečnice, kupe test za trudnoću kako bi se uvjerile da li su trudne ili je samo lažna uzbuna.

Test na trudnoću može otkriti razinu hCG u mokraći i pokazati da li ste  trudni. Ukoliko je test pozitivan odmah nazovite vašeg liječnika kako biste zakazali termin za prvu kontrolu.

prvi znakovi trudnoće

Umor i povišena tjelesna temperatura

Povišena tjelesna temperatura može biti jedan od znakova trudnoće.

Ako imate povišenu temperaturu bez ikakvih drugih simptoma neke zaraze, onda obratite pažnju i na ostale potencijalne znakove trudnoće.

Standardna tjelesna temperatura se lakše povećava za vrijeme treninga ili vrućih dana. Tada je preporučljivo da pijete više vode.

Umor je također čest simptom u ranoj trudnoći. Zbog rasta progesterona možete se osjećati  umorno i pospano. Prve sedmice trudnoće mogu vas učiniti iscrpljenom, stoga od izuzetne važnosti su san i odmor.

Promjene u raspoloženju

Velike razine estrogena i progesterona utjecat će na vaše raspoloženje. Često ćete se osjećati emocionalno, no ne brinite se to je sve dio trudnoće. Ona može prouzrokovati osjećaj depresije, tjeskobe, razdražljivosti i euforije.

 

Učestalo mokrenje

U trudnoći vaše tijelo povećava količinu krvi. To uzrokuje da bubreg obrađuje više tekućine nego inače, što dovodi do više tečnosti u vašem mjehuru.

Hormoni također igraju veliku ulogu u zdravlju mokraćnog mjehura. Nadutost je također jedna česta pojava u ranoj trudnoći. Zbog hormonalnim promjena koje vaše tijelo doživljava stvara se osjećaj nadutosti i zatvora.

 

Jutarnja mučnina i povraćanje

Za ove simptome svi već znamo. Jutarnje mučnine i povraćanje su postali glavni znakovi  trudnoće. Mučninu možete osjetiti u bilo kojem doba dana ili noći. Pred kraj prvog tromjesečja mučnine mogu postati intezivnije.

Kako biste ublažili jutarnju mučninu uvijek pri ruci imajte paket slanih krekera. Takođe, važno je da pijete dosta vode.

Osjetljivost na mirise

Nije nepoznanica da trudnice postaju osjetljive na određene mirise i hranu. Osjetljivost na mirise je povezana sa povraćanjem i mučninama.

Prvi znakovi trudnoće

Dosta istraživanja je pokazalo da su trudnice za vrijeme prvog tromjesječja imaju tendeniciju stvaranja averzije prema određenim mirisima.

Pratite vašu trudnoću

Ako ste ostali u drugom stanju onda sigurno želite biti bolje upućene u narednih devet mjeseci. Kalendar trudnoće po nedjeljama pomoći će vam da lakše pratite vašu trudnoću. Uz pomoć kalendara upoznajte predstojeći period na najbolji mogući način. Možete saznati više o svim simptomima i promjenama koje trudnoća nosi.

Sve buduće mame žele što bolje pratiti svoju trudnoću, te sve vezano za nju mogu pronaći na jednome mjestu.

Ovo je jedan od najljepših i najtežih perioda za jednu ženu. Proučavanjem svega što vas može čekati u trudnoći pripremit će vas za najbolju ulogu. Ne zaboravite da u ovom razdoblju uživate i brinete se o vama i vašoj bebi.

drugi upravo čitaju

Sušica – uzrok, simptomi, liječenje

Milijarna tuberkuloza – sušica Sušica je jedan od najtežih oblika tuberkuloze i nastaje kada Mycobacterium tuberculosis uđe u krvotok i proširi se cijelim tijelom. Nastale promjene...

Karcinom gušterače – uzrok, simptomi, liječenje

Što je karcinom gušterače Gušterača je važna žlijezda u ljudskom tijelu i nalazi se u abdomenu, u području iza želuca. Ima dvostruku funkciju, odgovoran je...

Patuljasti rast – uzrok, simptomi, liječenje

Patuljasti rast – uzrok Patuljasti rast ili skeletna displazija naziv je za mnoga stanja koja utječu na rast kostiju i hrskavice te za posljedicu imaju nizak...

Cerebrovaskularni inzult – uzrok, simptomi, liječenje

Cerebrovaskularni inzult – moždani udar Cerebrovaskularni inzult ili moždani udar nastaju kada je prekinut dotok krvi u područje mozga. To je bolest koja se može pojaviti...

možda te zanima