back to top

Operacija katarakte vraća radost jasnog pogleda

Šta je katarakta, zašto do nje dolazi, kako se leči? Da li je operacija jedini način, kada operisati, kakav je postoperativni postupak? Odgovori na ova i slična pitanja u nastavku.

Katarakta je jedna od najčešćih bolesti oka, kada dolazi do zamućenja prirodnog sočiva koje postepeno napreduje i dovodi do gubitku vida. Procenjuje se da je siva mrena, kako se ovo oboljenje još naziva, glavni uzrok slepila u svetu.

Ovo oboljenje oka najčešće se povezuje sa starenjem. Retko se pojavljuje u mlađim godinama i tada je obično posledica neke druge bolesti, ili povrede, stresa, možda je i genetika u pitanju. Faktori rizika za nastajanje oboljenja su dijabetes, hipertenzija, pušenje, gojaznost, duža upotreba kortikosteroidnih lekova, hormonska terapija, ultraljubičasto zračenje, visoko izražena kratkovidost.

Starenjem se smanjuje količina kalogena i hijaluronske kiseline u tkivima koja održavaju elastičnost. A prirodnom sočivu u oku elastičnost je neophodna jer funkcioniše kao sočivo kamere, fokusirajući svetlost na mrežnjaču radi jasnog vida. Elastičnost sočiva prilagođava fokus oka i tako možemo jasno da vidimo i na blizinu i na daljinu.

Operacija katarakte vraća radost jasnog pogleda
Operacija katarakte vraća radost jasnog pogleda

Da li gledanje televizora šteti vidu?

Iako u novije vreme pojedini proizvođači televizora tvrde da njihovi proizvodi ne oštećuju vid, ostaje staro verovanje da dugotrajno gledanje TV ekrana nije baš najzdravije. Gledati TV postaje sve više svakodnevna i svakonoćna praksa mnogih ljudi. Da li su rijaliti programi krivi za to ili se tako najčešće ispunjava vreme, svejedno je. Da ne govorimo o monitorima kompjutera i laptopovima pred kojima i deca i odrasli sede satima. Svakako treba smanjiti rizik koje nosi prekomerno gledanje TV ekrana ili računara jer to dovodi do ozbiljnog zamora, pospanosti, glavobolje, zamagljenog vida i drugih neželjenih posledica. 

Simptomi katarakte

Sočivo se nalazi iza zenice u oku i njegovi glavni sastojci su voda i protein, zahvaljujući kojima ostaje providno i propušta svetlost u oko. Starenjem proteini gube svoju finu strukturu, smanjuje se procenat vode u sočivu i dolazi do zamućenja sočiva. Vid slabi sve više i tada je važno ustanoviti da se radi o katarakti kako bi se na vreme preduzela operacija kao jedini način rešavanja ovog problema.

Pacijenti u početku mogu da pomisle da slabije vide jer im se povećala dioptrija. Ni tada ne treba odlagati oftalmološki pregled, ipak su oči u pitanju, pogotovo ako se ustvari radi o katarakti. Koliko brzo će se oboljenje razvijati zavisi od tipa katarakte i može trajati dosta kratko, nekoliko meseci, ali i nekoliko godina. Ako se predugo čeka sa operacijom katarakte dolazi do potpunog zamućenja sočiva i pada vida.

Odluka o preduzimanju operacije je individualna, ali struka predlaže da se to uradi odmah po dijagnostifikovanju oboljenja. Ranija praksa je bila da se sa operacijom sačeka da katarakta potpuno sazri, ali napredak medicine omogućio je ultrazvučno uklanjanje katarakte (fakoemulzifikacija), koja se može raditi već u ranoj fazi bolesti.

Istraživanja su pokazala da se ishranom može donekle usporiti nastajanje katarakte, a kao glavni sastojci koji pomažu navode se vitamini E i C, lutein, zeaksantin i omega-3 masne kiseline. Vitamina E najviše ima u semenu suncokreta, bademima i spanaću, a lutein i zeaksantin su u spanaću, kelju i zelenom lisnatom povrću.

Katarakta se pojavljuje kao bela mrlja na zenici. Pogled je vremenom sve manje jasan, postaje mutan. Operaciju katarakte treba uraditi odmah po uočavanju simptoma da bi se izbegle ozbiljnije komplikacije, a jedan od razloga je što se u ranijoj fazi bolesti bolje utvrđuje dioptrija sočiva koje treba ugraditi.  Ovo je važno zato što pravilno određena jačina sočiva omogućuje pacijentima da posle operacije ne nose naočare za daljinu, već samo za rad na blizinu.

Operacija jedino rešenje

Prvi znak nastajanje katarakte je slabljenje vida koje se samo privremeno može poboljšavati. Razvijanje bolesti vodi daljem smanjenju oštrine vida i dolazi se u fazu kada je operacija jedini način da rešite problem.

Pre operacije neophodno je uraditi detaljan pregled, kako opšteg stanja pacijenta, tako i kompletan oftalmološki pregled da bi se napravio odgovarajući plan operacije. Nakon toga operacija se može zakazati već za par dana.

Ohrabrujuće je to što je operacija katarakte jednostavan i relativno bezbolan hirurški zahvat kojim se vraća oštrina vida. Vrši se pod lokalnom anestezijom (ukapavanjem kapi). Umesto obolelog prirodnog sočiva ultrazvučnom operacijom ugrađuje se veštačko intraokularno sočivo. Sama operacija traje petnaestak minuta, boravak u bolnici par sati i nakon toga sledi kućni oporavak od nekih nedelju dana. Da bi se osigurao uspešan postoperativni tok u operisano oko ukapavaju se kapi prvih mesec dana.

Posle operacije i oporavka pacijent ponovo jasno vidi, a slika predmeta je oštra kao nekada. Jedan od ciljeva stalnih usavršavanja intraokularnih sočiva je da pacijent posle operacije dobro vidi na svim udaljenostima.

Ukoliko pacijent ima kataraktu i na drugom oku, sa novom operacijom treba sačekati od jedne do tri nedelje, zavisno od specifičnosti oboljenja.

Kako se vrši operacija

S obzirom da ne postoji lek kojim se može ukloniti oboljenje, operacija katarakte je jedini način da se iz oka ukloni zamućeno sočivo i na njegovo mesto ugradi veštačko sočivo. Da bi se to izvelo na rožnjači se napravi mikro rez od par milimetara kroz koji se ultrazvučna sonda uvodi u očnu komoru i dovodi do zamućenog sočiva. Dok se radi eliminacija sočiva u oko se kroz rez ubrizgavaju zaštitne supstance koje štite strukturu oka. Nakon uklanjanja zamućenog sočiva vrši se ugradnja veštačkog sočiva.

Sve ovo traje oko 15 minuta. Veštačka sočiva ne izazivaju nikakvu reakciju oka, tako da nema opasnosti od njihovog odbacivanja i novo sočivo trajno ostaje u oku. S obzirom da je napravljeni rez jako mali nema potrebe da se stavljaju konci. Pacijent posle operacije katarakte ima tri kontrole, obično sutradan i posle sedam i mesec dana. Poboljšanje vida primetno je već prvih dana posle operacije, ali ako je oboljenje uznapredovalo onda je potrebno par sedmica da bi se vid izoštrio.

Tokom oporavka treba se pridržavati saveta lekara koji najčešće preporučuju umerene kućne aktivnosti  bez naprezanja i čuvanje da prašina i voda ne uđu u oko.

Vrste veštačkih sočiva

Postoji dve osnovne vrste veštačkih intraokularnih sočiva koje se ugrađuju u oko tokom operacije katarakte. To su monofokalna i multifokalna sočiva.

Kod monofokalnih sočiva svetlosni zraci koji prolaze kroz sočivo formiraju jedan fokus na mrežnjači. To omogućava jasan pogled na daljinu, odnosno gledanje na udaljenosti većoj od jednog metra. Kod sočiva ove vrste za rad i gledanje na blizinu posle operacije katarakte moraju se koristiti naočare.

Multifokalna sočiva omogućavaju da svetlosni zraci koji prolaze kroz sočivo formiraju više fokusa na mrežnjači i to omogućava jasan vid i na daljinu i na blizinu, bez potrebe za nošenjem naočara recimo pri čitanju. I kod ovih sočiva postoje dve osnovne vrste. To su refraktivna i difraktivna multifokalna sočiva.

Razlika među njima je što kod refraktivnih multifokalnih sočiva svetlosni zraci po prolasku kroz sočivo formiraju više fokusa, a kod difraktivnih sočiva formiraju se dva fokusa. Koje će sočivo od ove dve vrste biti ugrađeno u oko tokom operacije katarakte određuje se za svakog pacijenta posebno i zavisi od njegovih svakodnevnih potreba.

Prednosti multifokalnih sočiva

Najbolji efekat ugradnje multifokalnih sočiva ostvaruje se ugradnjom ovih sočiva na oba oka. Pacijent tada ima dobar vid i nema potrebu da nosi naočare.

Tehnološka unapređenja ultrazvučne tehnike i izrade multifokalnih sočiva stvorila su poverenje kod onih lica koja nemaju kataraktu ali žele da se oslobode obaveze korišćenja naočara i za daljinu i za blizinu, da se opredele i operativnim putem ugrade multifokalna sočiva.

Na takvu njihovu odluku sigurno utiče i činjenica da je učestalost koplikacija kod ugradnje multifokalnih sočiva manja od jednog procenta, a pritom su znatno slobodniji u svakodnevnim aktivnostima jer više ne zavise od naočara kao nužnog pomagala.

Foto:

https://pixabay.com/photos/eye-surgery-female-medical-young-766166/
https://www.pexels.com/photo/selective-focus-photography-of-pink-and-black-framed-eyeglasses-975668/

drugi upravo čitaju

Sušica – uzrok, simptomi, liječenje

Milijarna tuberkuloza – sušica Sušica je jedan od najtežih oblika tuberkuloze i nastaje kada Mycobacterium tuberculosis uđe u krvotok i proširi se cijelim tijelom. Nastale promjene...

Karcinom gušterače – uzrok, simptomi, liječenje

Što je karcinom gušterače Gušterača je važna žlijezda u ljudskom tijelu i nalazi se u abdomenu, u području iza želuca. Ima dvostruku funkciju, odgovoran je...

Patuljasti rast – uzrok, simptomi, liječenje

Patuljasti rast – uzrok Patuljasti rast ili skeletna displazija naziv je za mnoga stanja koja utječu na rast kostiju i hrskavice te za posljedicu imaju nizak...

Cerebrovaskularni inzult – uzrok, simptomi, liječenje

Cerebrovaskularni inzult – moždani udar Cerebrovaskularni inzult ili moždani udar nastaju kada je prekinut dotok krvi u područje mozga. To je bolest koja se može pojaviti...

možda te zanima