Očni pritisak simptomi koje morate pratiti

Contents

Očni pritisak simptomi nisu odmah vidljivi. Samim time, danas je vrlo važna briga o cjelokupnom zdravlju našeg tijela.

Mnogi ne uvažavaju brigu i značaj zdralja oka. Neredovni pregledi, ignoriranje značajnih promjena u vidu mogu loše utjecati na zdravlje oka i doprinijeti razvoju određenih bolesti.

Kada je u pitanju očni pritisak on se posebno izdvaja po tome što ga je teško prepoznati po simptomima. On nije poput svie mrene koja se ispoljava prema određenim simptomima. Očni pritisak ne žulja, ne boli i na početku ne smjeta vidnoj oštrini.

Samim time teško ga je uočitii bez odlaska ljekaru. Očni pritisak simptomi su vidljivi tek kada se bolest sve više razvija, što dovodi do značajnog gubitka vlakana u očnom živcu.

Kada se gledaju o kojim simptomima je riječ, koji se javljaju tek kasnije, onda je to bol, moguć gubitak vida, nekada učestale mučnine i povraćanje.Da li će povišeni očni pritisak oštetiti zdravlje oka

Kod pojedinaca povišen očni pritisak nije pokazao nikakvu štetu kada je u pitanju zdravlje oka. Međutim, ipak je riječ o vašem zdravlju pa se svakako ne treba uzimati zdravo za gotovo kada je u pitanju očni pritisak.

ocni pritisak simptomi
Očni pritisak bol u glavi

Koji su glavni uzročnici povišenog očnog pritiska

Iako je teško prepoznat povišeni očni pritisak važno je biti upućen u njegove potencijalne uzročnike.Trauma oka, upala, konzumiranje određenih lijekova smatraju se glavnim uzročnicima povišenog pritiska oka.

Također, i druga očna stanja kao što su  arcus senilis, okularnog pseudoeksfolijativni sindrom, sindrom disperzije pigmenta. U slučaju da patite od bilo kojeg navedenog stanja oftamolog će vam preporučiti česte preglede i mjerenje očnog pritiska.

Drugi uročnici očnog pritiska su: životna dob, anatomska građa oka, hronične bolesti poput dijabetisa.

Kada je u pitanju životna dob u većini slučajeva osobe od 40. godina i više otkriju povišen pritisak sasvim slučajno prilikom mjerenja dioptrije. Stoga, zbog životne dobi važno je da se prva mjerenja tlaka dogode između 40. i 44. godine. Čak 1 % populacije pati od povišenog očnog pritisak a ne spadaju u navedenu životnu dob.

Na taj način on se stavlja pod kontrolu i svi negativni efekti se suzbijaju na vrijem. Važno je poznavati i vašu porodičnu historiju bolesti jer je moguće da ste naslijedili ako je jedan član porodice imao problema sa povišenim pritiskom.

Kada je u pitanju liječenje povišenog pritiska oka onda u većini slučajeva liječnici prepisuju kapi za oči. Osim toga, drugi način je laserska operacija u kojem se tretira dio oka gdje izlazi očna vodica.

Postoji još jedna mogućnost snižavanja očnog pritiska a to je kada se napravi rupa na dužnici. Takav postupak se naziva iridotomija.

Kada je jednom ustanovljeno da imate povišen očni pritisak onda je najvažnije da to regulišete redovnim odlascima ljekaru.

Ljekar će pratit vaše stanje i u slučaju nekih promjena na vrijeme reagirati i spriječiti na primjer razvoj glaukoma.  Bitno je naglasiti da glaukom i povišen pritisak oka nije isto. Glaukom je bolest, dok je povišeni pritisak oka samo jedan od simptoma koji se mogu regulisati.

zdravlje ociju
Ocni pritisak prirodno lecenje je moguce

Mjerenje očnog tlaka

Očni tlak koji je viši od 21 mm Hg (milimetara žive) smatra se povišenim tlakom. Ovakvo stanje naziva se očna hipertenzija. Visina pritiska se mjeri ravnotežom koja je između količine tekućine i drenaže oka.

Glavna funkcija očne vodice je da osigurava hranjive tvari za oko, ali i da filtrira otpad. Kada se ne uspostavlja određena drenaža u tom trenutku tlak postaje veći i tako nastaje povišen očni pritisak.

Kako bi vaš ljekar izmjeri očni pritisak postoje dvije opcije. Prva je beskontaktna metoda gdje se rožnica ne dodiruje, dok je druga opcija kontaktno mjerenje u kojem se sonda prislanja na rožnicu.

U bilo kojem slučaju prije mjerenja se aplicira anestetik.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite!

Podijelite sa prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija spot_img

drugi upravo čitaju

Mapa sveta

Mapa sveta kakvu poznajemo je laž, evo kako kontinenti i države stvarno izgledaju. Kada vidite ovu mapu sveta zaprepastit ćete se! Svet nije baš onakav...

Gdje boli žuć?

Gdje boli žuć i što su žučni kamenci saznat ćete u ovom poučnom tekstu koji će vam zasigurno pomoći da ustanovite svoje probleme. Što su...

Šta znači natalna karta? – Nauči čitati svoju natalnu kartu!

Natalna karta, prema definiciji podrazumijeva raspored planeta na nebu, upravo u trenutku rođenja određene osobe. U trenutku nečijeg rođenja planete zauzimaju određene položaje u kućama...

Kako skinuti video sa Instagrama?

Ako vas zanima kako skinuti video sa Instagrama na pravom ste mjestu! Donosimo listu svih aplikacija koje će vam pomoći da sačuvate željeni video! Instagram...

možda te zanima