Povišen kreatinin – uzrok, simptomi i liječenje

Povišen kreatinin što je i koji su uzroci

Kreatinin, urati i urea sudjeluju u radu bubrega i njegovoj mogućnosti da filtrira otpadne tvari kroz mokraću, te kada je povišen kreatinin dolazi do oštećenja funkcije bubrega.

Do povišenja kreatinina može doći zbog krvnog tlaka koji je prisutan dulje vrijeme ili uslijed pojave dijabetesa.

Također uzroci kada je povišen kreatinin mogu biti i dehidracija organizma jer uslijed manjka unosa tekućine nema dovoljne izmjene tvari i kreatinin u krvi raste i otežava bubrezima da obavljaju svoju funkciju.

Neki od konzumiranih lijekova kao što su antibiotici, diuretici, povećane količine vitamina C, te fenitoina mogu biti uzrok povišenog kreatinina u krvi.

Ujedno i prevelika fizička aktivnost kada se gubi tekućina iz tijela, opekline, veće infekcije, nagli gubitak krvi, bolesti krvožilnog sustava, lupus, mišićna distrofija, giht, bolesti i oštećenja bubrega, te naglo slabljenje mišića koje okružuju kosti mogu biti uzročnici povišenog kreatinina u krvi.

No, ukoliko pretjerano konzumiramo meso ili u tijelo unosimo steroide također dolazi do poremećaja kreatinina.

Inače unos steroida uzrokuje i druge nuspojave za ljudsko zdravlje kao što su kardiovaskularne bolesti, kožne i bolesti jetre jer se ozbiljno poremećuje ravnoteža hormona koji utječu na rad bubrega.

Umjesto stereoida za povećanje mišićne mase koristiti kreatin ali u umjerenim količinama.

Za vas smo pripremili kalkulator kreatinin u urinu uz pomoću kojeg možete vidjeti da li imate albumin u krvi.

povisen kreatinin
Uzroci kada je povišen kreatinin mogu biti i dehidracija organizma

Koji su simptomi za povišen kreatinin

Vrlo često mnogi ljudi ne osjećaju nikakve simptome kada je povišen kreatinin u krvi, nego slučajno otkriju prilikom redovnih sistematskih pretraga krvne slike.

No, simptomi za poremećaj kreatinina mogu postojati i mogu biti vrlo opasni jer je zdrava i normalna funkcija bubrega neophodna s obzirom da je bubreg vitalan organ u ljudskom tijelu.

Ukoliko bez nekog pretjeranog napora osjećate kratkoću daha, kroničan umor, koža vam je suha, imate nagon za povraćanjem i mučninama, popraćeno proljevom, te se općenito osjećate slabo, konfuzni ste, dehidrirani i nastupila je neuropatija potrebna vam hitna medicinska pomoć jer ovi simptomi upućuju po život opasno stanje.

U tom slučaju kada se pojave ovakvi simptomi radi se o već uznapredovalom stanju bolesti bubrega i upale i infekcije su već uznapredovale i moguća je i hospitalizacija kako bi se ovaj vitalan organ izliječio i vratio u normalnu funkciju.

Povišen kreatinin može se regulirati vrlo jednostavno i zato su važne redovite sistematske kontrole krvi kako bi se bolesti bubrega otkrile na vrijeme ako postoje.

Povišen kreatinin kako se liječi

Povišen kreatinin uz dijagnostiku putem krvi može se potvrditi i detaljnim pretragama urina biokemijskim i mikrološkim nalazima, te rendgenom, a u nekim slučajevima i biopsijom bubrega.

Nakon što se postavi dijagnoza i ustvrdi se stupanj i vrsta oboljenja bubrega može se odrediti terapija koja je usmjerena na liječenje bubrega.

Ono što možete napraviti sami jest da promijenite životne prehrambene navike i da unosite dovoljne količine tekućine, izbjegavajte alkohol i gazirana pića.

Izbjegavanje gaziranih pića pomaže da smanjite stalno podrigivanje ukoliko imate taj problem.

Pijte puno čaja, naročito čaj od majčine dušice, cimeta i žalfije, unos vode je također ključan. Izbjegavajte unos slatkiša, povećajte unos povrća vlaknaste hrane, smanjite unos crvenog mesa, mlijeka i mliječnih proizvoda, te ribe. Ukoliko koristite steroide, najbolje je da odmah prekinete sa time.

Zapamtite dugotrajne loše životne navike svakako će imati utjecaj na vaše zdravlje, naročito na zdravlje bubrega koji ima funkciju filtrirati otpadne tvari iz vašeg organizma putem mokraće.

Povišen kreatinin vas upozorava da nešto nije u redu sa radom ovog vitalnog organa i ne biste to trebali ignorirati.

povisen kreatinin
Zapamtite dugotrajne loše životne navike svakako će imati utjecaj na vaše zdravlje.

Kako se testira albumin – kreatinin u urinu?

Riječ je jednostavnom test urina koji je dio rutinskog pregleda. Za testiranje je potrebna samo mala količina vašeg urina.

Vaš urin zatim će biti poslan u laboratorij. Kao što smo već spomenulu ukoliko se testiranjem ustanovi prisutnost krvi ili proteina u mokraći onda je to znak bubrežne bolesti.

Dakle, testom se mogu otkriti male količine albumina koje izlaze iz krvi kroz bubrege u urin čak i prije nego što nastanu značajna oštećenja na bubrezima.

Prema istraživanjima, otkrivanje albumina u krvi u ranoj fazi bubrežnih bolesti značajno pomaže pojedincu, ali i medicniskim radnicima u prilagođavanju tretmana.

Ukoliko se albumin otkrije u uzorku urina koji je nasumično prikupljen, tokom 4 sata ili preko noći, test se može ponoviti ili potvrditi sa urinom koji je prikupljen tokom 24 sata ( urin od 24 sata ).

Šta je kreatin, kako djeluje i koje su nuspojave?

Uzorci urina koji su sakupljeni nasumično i nisu vremenski određeni, u tim slučajevima se onda mjere albumin i kreatinin, te se izračunava odnos albumina i kreatinina( ACR ).

Odnos se izračunava kako bi imali bolji uvid u to koliko se albumina oslobađa u urinu. To se radi kako bi se dobio tačniji pokazatelj koliko albumina se oslobađa u urinu.

Budući da količina albumina u urinu može značajno varirati, povišen ACR treba ponoviti dva puta u roku od 3 do 6 mjeseci da bi se potvrdila dijagnoza.

Povišen kreatinin – šta albumin test krvi pokazuje?

Šta rezultati testa pokazuju ?

Kao što smo ranije spomenuli normalna količina albumina u mokraći je manja od 30 mg/g. Sve iznad 30 mg/g može značiti da imate bolest bubrega, čak i ako je vaš procijenjeni broj glomerularne filtracije (eGFR) iznad 60.

Visok uACR može biti rani znak bubrežne bolesti, ali vrlo vjerovatno ćete ponovno uraditi testiranje, kako bi se potvrdilo da albuminurija nije uzrokovana nečim drugim.

Ako vaš ljekar misli da možda imate bolest bubrega, uACR će se ponoviti. Tri visoka rezultata tokom tri mjeseca ili više znak su bolesti bubrega.

Kada dobijete uACR test, također će se napraviti jednostavan test krvi koji se naziva procijenjena brzina glomerularne filtracije (eGFR). Vaš eGFR pokazuje koliko dobro rade vaši bubrezi.

Važno je da održavate normalnu razinu šećera u krvi kako bi zaštitili vaše zdravlje.

povisen kreatinin
Visok uACR može biti rani znak bubrežne bolesti.

Kako zaštititi bubrege i spriječiti oštećenje bubrega?

Kako biste zaštitili na vrijeme bubrege i vaše zdravlje preporučujemo da vadite nalaze jednom godišnje.

Uz pomoć testa, doktor će napraviti jednostavnu analizu krvi kako bi otkrio vaš eGFR. Također, napraviti će omjer albumin-kreatinina u urinu (uACR), koji pokazuje imate li proteina (albumina) u urinu.

U slučaju da imate visok krvni tlak, onda preporučujemo da ga redovno mjerite i kontrolišete. Ako imate dijabetis, onda regulišite šećer u krvi.

Nemojte pušiti.

Vježbajte i slijedite zdravu prehranu, mediteranska ishrana je preporučljiva, koja sadrži malo natrija, zasićenih masti i šećera, ali ima puno svježeg voća, povrća, cjelovitih žitarica, nemasnog mesa, ribe i peradi.

Naučite kako zdravo pripremati povrće kako bi očuvali sve hranjive materije koje se nalaze u njemu. Također, izbjegavajte visoko prerađenu hranu.

Ostanite na zdravoj težini. Smršavite ako vaš doktor to preporučuje kaže da biste to trebali.

U slučaju da želite početi koristiti određene multivitamine, minerale, dodatke za mršavljenje obavezno prvo porazgovarajte sa ljekarom. Zbog toga što mnogi od ovih proizvoda mogu naštetiti vašim bubrezima.

Provjerite jesu li svi lijekovi koje uzimate odgovarajuća doza za vašu dob i razinu bubrežne funkcije.

Preporučujemo da pročitate:

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite!

Podijelite sa prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

drugi upravo čitaju

Mapa sveta

Mapa sveta kakvu poznajemo je laž, evo kako kontinenti i države stvarno izgledaju. Kada vidite ovu mapu sveta zaprepastit ćete se! Svet nije baš onakav...

Šta je Žigolo? Otkrij značenje riječi!

Pojam žigolo se vezuje za mušku prostituciju, vodeći se činjenicom da je još od davnina prostitucija poznata u svim slojevima društva, pri čemu se...

Riješavati ili rješavati

Kako je pravilno pisati: riješavati ili rješavati? Dvojbe u pisanju između glasovnih skupina /ije/ i /je/ veoma su česte u hrvatskom jeziku. Nekim govornicima takve...

Šta znači natalna karta? – Nauči čitati svoju natalnu kartu!

Natalna karta, prema definiciji podrazumijeva raspored planeta na nebu, upravo u trenutku rođenja određene osobe. U trenutku nečijeg rođenja planete zauzimaju određene položaje u kućama...

možda te zanima