back to top

U nastavku pročitajte sažetak knjige “Pobijedi ili nauči” autora Johna Kavanagha.

Pisac i coach na početku svoje knjige “Pobijedi ili nauči” daje nam putokaze, smjernice koje nas približavaju poanti ove knjige.

Kaže nam da su MMA borac Conor McGregor i on kao trener morali ustrajati u teškim vremenima.

Bilo je to teško razdoblje, ali nikad nije razmišljao o tome da “baci ručnik”. Prepričava svoja iskustva dok su se svi vraćali u teretanu i pripremali se za sljedeću borbu. Iako postoji percepcija da je rast MMA-a u Irskoj stalno u uzlaznom trendu, uvjeravam vas da to sigurno nije bio slučaj.

Padova je bilo gotovo isto koliko i uspona, pogotovo na početku, a bio je to jedan od rijetkih padova.

Međutim, ako ste na putu uspjeha, ne možete stići do tog odredišta a da na tom putu ne naiđete na nekoliko neuspjeha.

Ljude koji su važni ne zanima hoćeš li pobijediti ili izgubiti. U subotu navečer gubiš, ali u nedjelju ujutro počinješ trenirati svjež.

Zato se nikada nisam zanosio slavljem kada smo pobijedili, baš kao i zašto se nisam nikad bacio na smetlište nakon poraza.

Pobjeda i poraz dvije su strane istog novčića. Mantra je pobijediti ili naučiti, a ne pobijediti ili izgubiti.

pobijedi ili nauci
Knjiga Pobijedi ili nauči

Sažetak knjige Pobijedi ili nauči

Pisac smatra da bi možda bilo primjerenije da je ova priča o uspjehu unatoč svim izgledima završila neuspjehom.

Ponekad pobjeđujemo, ponekad gubimo, ali svaki put učimo. To je njihov stav koji ih prati još od malih nogu i nitko u UFC-u još nije čuo za njih.

Ustrajali su i putovali sve do vrha. Sada kada su stigli, ostali su vjerni istoj mantri koja ih je dovela tu gdje jesu.

Sada je to važnije nego ikada, jer ih jedan gubitak može vratiti. Pred njima su izazovi koji će testirati njihovu sposobnost da usvoje lekcije koje donosi ovaj sport.

Neki će izazovi rezultirati pobjedom, a neki porazom. No svima je oduševljen. Bez obzira na ishod natjecanja, pravi pobjednici su oni koji najviše nauče.

pobijedi ili nauci
Pisac smatra da bi možda bilo primjerenije da je ova priča o uspjehu unatoč svim izgledima završila neuspjehom.

Od socijalne pomoći do 100 milijuna dolara

“Morali smo prekinuti uže da bismo mogli poletjeti”, objašnjava spisateljica. Govori nam kako je Conor kasnio sa svojim dužnostima, kao i obično.

Trener je vozio, a usput je Conor tražio da stane do pošte i rekao da mora svratiti da podigne svoju socijalnu pomoć.

Tjedno je primao 188 funti naknade za nezaposlene. Trener mu je predložio da mu posudi taj novac jer nemaju dovoljno vremena.

Ali Conor je inzistirao da stanu u pošti. U tjednima koji su prethodili borbi, bio je na svim irskim TV i radio postajama, novinama, izvještavajući o razvikanom borcu koji želi postati prvi Irac koji je pobijedio u UFC-u.

Pa ipak, evo ga, stoji u redu da podigne svojih 188 funti bez kojih ne može živjeti. Dok se trener uspaničio u autu jer je bio uvjeren da će propustiti let, ljudi su stajali u redu kako bi se slikali s njim i dobili njegov autogram. Srećom, na vrijeme su stigli na aerodrom.

Izbornik prepričava još jednu situaciju u kojoj se našao. Kada je odlučio svoju teretanu preseliti na drugo, puno bolje mjesto, dobio je odgovor – “To je super mjesto, ali si ga ne možete priuštiti i nikada ga nećete napuniti”. To je masivno. Jednostavno zaboravi na to i potraži nešto drugo. Bio bi lud da preuzmeš taj rizik.”

Ali nije htio odgovoriti. Postao je malo opsjednut preseljenjem teretane u tu jedinicu. imao je viziju kako bi ta teretana mogla izgledati i nije ju mogao izbaciti iz glave.

Objašnjava da je upravo tako zamislio svoju idealnu teretanu. A s druge strane, iako je interes za borbu rastao, broji tek nešto više od stotinu članova.

No ta ga činjenica nije odvratila od te namjere. Iako je sva logika govorila drugačije, on je doista vjerovao da taj potez može biti uspješan.

Bio je uvjeren da će doći do “efekta akvarija zlatne ribice” i da će se prostor s vremenom popuniti.

pobijedi ili nauci
Knjiga Pobijedi ili nauči

Ljubav – tajni sastojak – pobijedi ili nauči

Kavanagh izjavljuje – “Ovo je bila vožnja toboganom. Na putu je bilo onoliko uspona koliko je bilo i padova.

Ponekad je možda imalo smisla otići i pokušati nešto drugo, ali jako mi je drago što to nikad nisam učinio.

Moj dugogodišnji angažman u ovom sportu nije ovisio o uspjehu UFC-a. Da budem sasvim iskren, to je bio bonus, i to prilično velik. Sve što sam ikada želio je da MMA plati račune. Sve dok je tako bilo, bio sam potpuno predan tome. “

Bio je prvi irski MMA borac, prvi nositelj crnog pojasa u brazilskoj jiu-jitsu i prvi trener UFC prvaka.

To su bili značajni uspjesi, ali ne i ono što bi na kraju dana izdvojio kao svoje najveće zadovoljstvo ili postignuće.

Za njega je bilo najvažnije da je život proveo radeći posao koji voli. Nema većeg zadovoljstva od toga.

Pravi su oni koji su našli prave prijatelje u svijetu punom lažnih ljudi… Lojalnost iznad svega…

“Nakon što je novi prvak službeno okrunjen i nakon što smo otišli iza pozornice, našao sam tihu sobu i legao na pod. U ovakvim trenucima teško je prestati razmišljati o putu koji ste prošli da biste došli ovamo.

Razmišljao sam o tome kako su me tukli; o bijeljenju male šupe na vrućem danu; o svim trening partnerima iz dana kada smo jedva znali što radimo; o tome da nikad nemam ni centa u džepu jer sve što zaradim trošim na usavršavanje svojih borilačkih vještina; o teškim noćima provedenim pred vratima; o tome kako sam bila u suzama kad je teretana zakazala; o tome kako su me izbacili i o svim gubicima i trzavicama.

Za veći dio ovog putovanja, najlogičniji sljedeći potez bio bi baciti ručnik. Ali nema lakog puta do mjesta do kojeg vrijedi doći.”

Rečenica s toliko istine, snage i ohrabrenja u sebi. Koja je vaša omiljena destinacija?

Ovo je bio sažetak knjige “Pobijedi ili nauči” autora Johna Kavanagha.

Off topic, ako imate bliske osobe koje imaju problem sa dijabetesom, možete preporučiti ovaj tekst…

www.gospodindirektor.com

drugi upravo čitaju

Sušica – uzrok, simptomi, liječenje

Milijarna tuberkuloza – sušica Sušica je jedan od najtežih oblika tuberkuloze i nastaje kada Mycobacterium tuberculosis uđe u krvotok i proširi se cijelim tijelom. Nastale promjene...

Karcinom gušterače – uzrok, simptomi, liječenje

Što je karcinom gušterače Gušterača je važna žlijezda u ljudskom tijelu i nalazi se u abdomenu, u području iza želuca. Ima dvostruku funkciju, odgovoran je...

Patuljasti rast – uzrok, simptomi, liječenje

Patuljasti rast – uzrok Patuljasti rast ili skeletna displazija naziv je za mnoga stanja koja utječu na rast kostiju i hrskavice te za posljedicu imaju nizak...

Cerebrovaskularni inzult – uzrok, simptomi, liječenje

Cerebrovaskularni inzult – moždani udar Cerebrovaskularni inzult ili moždani udar nastaju kada je prekinut dotok krvi u područje mozga. To je bolest koja se može pojaviti...

možda te zanima