Gingivitis – uzrok, simptomi, liječenje

Upala zubnog mesa ili gingivitis – uzroci

Gingivitis je najčešća bolest zubnog mesa, upala „desni” odnosno gingive. Do upale zubnog mesa najčešće dolazi zbog lošeg ili nepravilnog provođenja oralne higijene, ako zube nedovoljno ili pogrešno četkamo i čistimo, ali upala zubnog mesa može nastupiti i zbog nekih drugih razloga.

Gingivitis je bolest koja se danas uspješno liječi, važno je reagirati što prije jer ako se ne liječi na vrijeme može doći do parodontoze u kojem slučaju postoji opasnost od infekcije i ispadanja zubi.

Upala zubnog mesa može nastati kao posljedica stresa, pušenja, nedostatka vitamina (npr. C vitamina ili niacina), zbog nasljednih faktora, lošeg zagriza, zubnog kamenca, loših zubnih ispuna (plombi).

Može se pojaviti već kod male djece, a nešto češće uslijed hormonskih promjena u vrijeme puberteta, trudnoće, menopauze, tijekom menstruacije, kod žena koje uzimaju oralne kontraceptive.

Upala „desni” može se javiti kod osoba koje boluju od nekih infektivnih bolesti, kod dijabetičara, te kao nuspojava korištenja određenih lijekova.

Također gingivitisu mogu biti izložene osobe koje imaju zubne mostove a i oni kojima izbijaju zubi (i umnjaci).

gingivitis
Šta je gingivitis?

Kako znati da li imamo upalu „desni” gingivitis?

Upala zubnog mesa ili gingivitis vrlo je često oboljenje kod ljudi.

Javlja se uglavnom u blagom obliku, ali ovu upalu ne smijemo zanemariti jer ona neće proći sama od sebe ako ne riješimo uzrok nastanka, a što duže čekamo s odlaskom kod stomatologa i nešto ne poduzmemo da izliječimo ovo bolesno stanje u zubima i usnoj šupljini, može se upala još i dodatno zakomplicirati.

Kod gingivitisa javlja se prekomjerno razmnožavanje bakterija u ustima te dolazi do upale zubnog mesa na mjestu uz jedan ili više zuba.

gingivitis
Upala zubnog mesa je često oboljenje kod ljudi.

Upalu „desni”, upalu zubnog mesa odnosno gingivitis možemo prepoznati u početku kao povremeno krvarenje iz zubnog mesa, kao promijenjenu boju zubnog mesa koje umjesto ružičaste zdrave boje postaje crvene boje.

Ako se upala jače širi doći će do učestalijeg krvarenja desni (npr. i tijekom redovitog održavanja higijene zubi), zubno meso je natečeno, mekano i sjajno, može doći do pojave zadaha iz usta, a naravno da takva upala i boli.

Kako se liječi gingivitis?

Gingivitis je izlječiva bolest, no važno je da se na vrijeme počne liječiti kako se upala ne bi proširila i kako ne bi došlo do parodontitisa koja bolest je vrlo neugodna i može dovesti do potpunog gubitka zuba.

Liječnik će prvo utvrditi mogući uzrok nastanka upalnog stanja desni te započeti s potrebnim liječenjem.

I sami možemo čim primijetimo upalu odmah početi s pažljivijim održavanjem oralne higijene i ispirati usta antiseptičkom otopinom, a nakupine hrane ili bakterija potrebno je ukloniti kod stomatologa profesionalnim čišćenjem.

Preventivno kako bismo spriječili nastanak gingivitisa bitno je svakodnevno održavanje higijene zubi, pranje zubi dva puta dnevno, kvalitetnom četkicom za zube, zubnom pastom, zubnim koncem, a dobro je redovito čišćenje kod stomatologa jednom do dva puta godišnje.

Također možemo preventivno ili kod prvih znakova upale desni koristiti otopine i vodice za ispiranje usne šupljine, gelove i sprejeve za oralnu higijenu.

gingivitis
je redovito čišćenje kod stomatologa jednom do dva puta godišnje.

Potrebno je da prestanete pušiti, voditi brigu o zdravoj prehrani, što manje konzumirati bijelo brašno i šećer, a dobro je uzimati dovoljno vitamina C i kalcija kako bismo smanjili mogućnost da nam zubno meso “napadne” gingivitis.

Moguće komplikacije

Neliječeni gingivitis može napredovati do bolesti desni koja se širi na osnovno tkivo i kost (parodontitis), što je mnogo ozbiljnije stanje koje može dovesti do gubitka zuba.

Smatra se da je kronična upala gingive povezana s nekim sistemskim bolestima kao što su respiratorna bolest, dijabetes, koronarna arterijska bolest, moždani udar i reumatoidni artritis.

Neka istraživanja sugeriraju da bakterije odgovorne za parodontitis mogu ući u vaš krvotok kroz tkivo desni, što može utjecati na vaše srce, pluća i druge dijelove vašeg tijela. Ali potrebno je više studija da bi se potvrdila navedena tvrdnja.

Trench usta, također poznat kao nekrotizirajući ulcerozni gingivitis (NUG), je težak oblik gingivitisa koji uzrokuje bolne, inficirane, krvareće desni i ulceracije.

Trench usta danas su rijetka u razvijenim zemljama, iako je uobičajena u zemljama u razvoju koje imaju lošu ishranu i loše životne uslove.

Preporučujemo da pročitate:

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite!

Podijelite sa prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

drugi upravo čitaju

Mapa sveta

Mapa sveta kakvu poznajemo je laž, evo kako kontinenti i države stvarno izgledaju. Kada vidite ovu mapu sveta zaprepastit ćete se! Svet nije baš onakav...

Šta je Žigolo? Otkrij značenje riječi!

Pojam žigolo se vezuje za mušku prostituciju, vodeći se činjenicom da je još od davnina prostitucija poznata u svim slojevima društva, pri čemu se...

Riješavati ili rješavati

Kako je pravilno pisati: riješavati ili rješavati? Dvojbe u pisanju između glasovnih skupina /ije/ i /je/ veoma su česte u hrvatskom jeziku. Nekim govornicima takve...

Šta znači natalna karta? – Nauči čitati svoju natalnu kartu!

Natalna karta, prema definiciji podrazumijeva raspored planeta na nebu, upravo u trenutku rođenja određene osobe. U trenutku nečijeg rođenja planete zauzimaju određene položaje u kućama...

možda te zanima