Kako napisati CV

  Ako ste tek na početku svog puta ka zaposlenju sigurno ste došli u situaciju da niste sigurni kako napisati CV i poslati ga na željenu adresu.

  Dobar CV može biti odskočna daska ali isto tako može biti težak zadatak za napisati ako nemate radnog iskustva. Donosimo par smjernica i savjeta kako napisati CV i tako sebi povećati šanse za zaposlenje.

  Kako napisati CV

  Neki osnovni izgled koji bi trebao da prati svaki CV bi bio:

  • Bijela podloga papira
  • Bez ukrasa i šarenih boja
  • Boja slova treba biti crna a font Arial ili Calibri te veličina fonta 11 ili 12
  • Koristite bold samo za lične podatke
  • Pokušajte izbjegavati podvlačenje riječi
  • Trudite se da opis bude jednostavniji, bez komplikovanih rečenica
  • Naslov dokumenta uvijek treba da bude vaše IME i PREZIME

  Pogledajte CV primjer kako treba izgledati.

  Osnovni dijelovi koje treba da sadrži svaki CV

  Lični podaci

  Uvijek budite tačni, jer se greške omaknu na najjednostavnijim stavkama. Potrebno je upisati:

  • Ime i Prezime
  • Adresa
  • Telefonski broj
  • Mail adresa

  Lični profil

  Ovdje možete navesti neke osnovne podatke o sebi, bez pretjeranog nabrajanja. Objasnite područje rada koje vas zanima te koje vještine posjedujete. Nemojte duljiti, dovoljne su dvije do tri rečenice. Možete početi sa zvanjem koje ste stekli tokom školovanja i navođenjem škole ili fakulteta koja ste završili. Navedite ukratko koje vještine posjedujete, tipa organizovanost, tačnost itd.

  Poslovi, praksa

  Ako vam nedostaje radnog iskustva, bazirajte se na neke druge aktivnosti koje ste radili. To može biti sudjelovanje u raznim školskim, studentskim događajima. Važna stvar Za naglasiti jeste ako ste tokom školovanja imali praksu. Također dobro bi bilo dobiti preporuku od osobe kod koje ste bili na praksi. Nikako nemojte lagati pri pisanju životopisa.

  U okviru radnog iskustva navedite firme u kojima ste radili, period zaposlenja u svakoj od njih i poziciju na kojoj ste radili. Pokažite budućem poslodavcu da ste osoba koja želi da uči i razvija svoje potencijale u svim situacijama.

  Kako napisati CV
  Kako napisati CV

  Fokus treba da stavite na ostvarene rezultate u okviru dužnosti i odgovornosti koje ste imali na prethodnim radnim pozicijama i detaljnije treba da navodite samo ona radna iskustva koja su relevantna za poziciju na koju konkurišete.

  Preporuke

  Pod preporukama je, uz odobrenje osobe koja vas preporučuje, dovoljno navesti njeno ime i prezime, funkciju i mjesto rada (škola/fakultet) te kontakt – broj mobitela ili mail adresu. Izuzetno je važno da osobu, koja vas preporučuje, tražite dozvolu za objavu kontakt podataka!

  Obrazovanje

  Podaci vezani za obrazovanje moraju sadržavati podatke kao što su zvanje, naziv škole, datum početka i završetka školovanja itd. Možete istaknuti i naziv svog diplomskog rada, ukoliko tematski odgovara području ili poslu koji biste željeli raditi u budućnosti.

  Strani jezici

  Ukoliko znate više stranih jezika, sve ih pobrojite. Također navedite sve diplome iz stranih škola, ukoliko ih imate, kao i razne certifikate sa kurseva. Ako u oglasu vidite da je znanje jezika jako bitno a vaše je na nekom srednjem nivou, napišite da ste spremni u kratkom roku usavršiti jezik.

  Poznavanje rada na računaru

  Osnovna stvar koju biste trebali poznavati jeste rad u MS Office paketu kao i korištenje interneta. Ako imate završen neki kurs računara, obavezno to navedite i mjesto gdje ste završili kurs. Možete napisati sve stručne programe koje poznajete te odrediti nivo svog znanja u istim.

  Kako napisati CV
  Kako napisati CV

  Lični hobiji i osobine

  Za kraj možete navesti neke lične osobine za koje smatrate da su od važnosti za poziciju za koju se prijavljujete. Izaberite interesovanja i hobije koji pokazuju na vaše kvalitete. Ako se volite amaterski baviti fotografijom to može govoriti o vama da ste spremni da sami nešto novo naučite.

  Kratki savjeti i upute

  • Ne pretjerujte sa količinom informacija
  • Pišite kratko i jasno
  • CV se stalno mijenja i dopunjava
  • Nikada nemojte iznositi netačne podatke
  • Budite iskreni i vjerujte u sebe i svoje mogućnosti

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

  Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

  Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite!

  Podijelite sa prijateljima!

  Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

  Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

  NeznaSe.ba
  NeznaSe.bahttps://neznase.ba
  NeznaSe.ba je wikipedija manje pozntih riječi i izraza. Značenje riječi potražite na NeznaSe.ba. Predložite riječ i učestvujte u kreiranju wikipedije.

  ━ drugi upravo čitaju

  Koristi koje klijentima pruža poznato kasko osiguranje

  Kasko osiguranje kao i svaka vrsta osiguranja osmišljeno je da na brz, lak i efikasan način, uz neznatan novčani izdatak, pruži važne koristi klijentima. Bilo...

  Šta je Platonska ljubav?

  Platonska ljubav se definiše kao aseksualni odnos ljubavi i privrženosti prema nekoj osobi. Za platonsku ljubav čuli smo gotovo svi i vjerujem da je velika...

  Golf II – Legenda Balkana

  Golf II samo spominjanje ovog automobila donosi nam lijepa sjećanja. Bez obzira da li imamo veliko znanje o automobilima ili ne svi znamo kako...

  Mapa sveta

  Mapa sveta kakvu poznajemo je laž, evo kako kontinenti i države stvarno izgledaju. Kada vidite ovu mapu sveta zaprepastit ćete se! Svet nije baš onakav...

  Šta je Žigolo? Otkrij značenje riječi!

  Pojam žigolo se vezuje za mušku prostituciju, vodeći se činjenicom da je još od davnina prostitucija poznata u svim slojevima društva, pri čemu se...

  Kako uljepšati video na telefonu

  Kako uljepšati video na telefonu uz pomoć aplikacije i kako možete da montirate video klipove na vašem telefonu. Uređivanje fotografija na telefonu je sasvim normala...

  Šta je to silikonska mušema? – Značenje riječi 2022.

  Šta vam je prva asocijacija na silikonska mušema? Mnogi prvo pomisle na bake, jer one vole mušeme da drže na stolovima. No, ima onih koji...

  Paraziti u stolici forum

  Forum je najbolje mjesto na kojem možete saznati više o problemu parazita u stolici. Na mjestima kao što su paraziti u stolici forum možete...