back to top

Opstruktivna bolest pluća – uzrok, simptomi, liječenje

Što je opstruktivna bolest pluća?

Ozbiljne bolesti dišnog sustava uzrokuju jednu šestinu svih smrtnih slučajeva u svijetu. Počinju se manifestirati rano, a s vremenom, kao i nedostatkom adekvatnog liječenja, situacija se komplicira.

Ne treba zaboraviti da ove bolest imaju značajan utjecaj na kapacitet pluća. Opstruktivna bolest pluća uzrokuje oštećenje plućnog tkiva i sužavanje dišnih putova, što dovodi do otežanog disanja.

Najčešći uzrok problema je izloženost sljedećim čimbenicima: pušenje, stalno udisanje plinova, toksični otpad, zagađenje.

Među njima se pušenje smatra glavnim uzrokom simptoma opstruktivne plućne bolesti koja je odgovorna za 85% slučajeva, što ukazuje da bolest uglavnom pogađa pušače ili bivše pušače.

Najčešće se opstruktivna bolest pluća manifestira nakon 40. godine života, ali može biti prisutna u bilo kojoj dobnoj skupini, ovisno o navikama i genetskim karakteristikama osobe.

Reakcija na plinove i čestice koje dospijevaju u pluća dovodi do začepljenja dišnih putova i oštećenja plućnog tkiva.

Također može utjecati na funkcionalne jedinice pluća koje se nazivaju alveole, kao i na dišne ​​puteve.

Opstruktivna bolest pluća ima respiratorne znakove i simptome povezane s kroničnom opstrukcijom donjih dišnih putova.

opstruktivna bolest pluća
Što je opstruktivna bolest pluća?

Opstruktivna bolest pluća – simptomi

Poznavanje glavnih simptoma opstruktivne plućne bolesti jedan je od početnih koraka u dijagnosticiranju bolesti. Simptomi se manifestiraju kroz respiratorne komplikacije kao što su otežano disanje i kašalj.

Obično se uočavaju tek nakon oštećenja pluća, a ako se bolesnik ne liječi, stanje mu se s godinama pogoršava, osobito ako se nastavi s pušenjem.

Osim što utječe na sposobnost disanja osobe, opstruktivna bolest pluća može s vremenom utjecati na obavljanje svakodnevnih aktivnosti koje se smatraju normalnima, kao što je penjanje stepenicama.

Osim njegovog iscrpljujućeg karaktera, uobičajeno je da iz njega proizlaze i druge bolesti. U ranim stadijima simptomi su otežano disanje, otežano disanje, kašalj.

Kako se bolest pogoršava, počinju se primjećivati ​​i drugi znakovi kao što su: stezanje u prsima, otežano disanje, učestalije respiratorne infekcije, veća količina plućne sluzi.

Dodatnu pozornost treba posvetiti pušačima, kod kojih postoji veća vjerojatnost obolijevanja od gripe i upale pluća.

Osim toga, posebnu pozornost treba obratiti na jutarnji i dnevni kašalj koji je najkarakterističniji pokazatelj ove bolesti.

Općenito, kada je opstruktivna bolest pluća u uznapredovalom stadiju, simptomi su gotovo svakodnevni i intenzivni.

Kao rezultat toga, oni imaju tendenciju da otežavaju obavljanje jednostavnih dnevnih aktivnosti i onemogućuju prakticiranje tjelesnih aktivnosti.

U ovom slučaju važna je rana dijagnoza, kao i pridržavanje uputa pulmologa.

Opstruktivna bolest pluća
Opstruktivna bolest pluća – simptomi

Kako se liječi opstruktivna bolest pluća

Liječenje plućnih bolesti, poput opstruktivne bolesti pluća i praćenje zdravlja pluća provodi specijalist pulmolog.

Kako je opstruktivna bolest pluća progresivna, način da se zaustavi opadanje respiratorne funkcije je prestanak pušenja.

Izvođenjem pretrage koja se zove spirometrija moguće je izmjeriti kapacitet pluća i procijeniti koliko je organ zahvaćen.

Opstruktivna bolest pluća - uzrok, simptomi, liječenje
Liječenje plućnih bolesti, poput opstruktivne bolesti pluća i praćenje zdravlja pluća provodi specijalist pulmolog.

Kako bi potvrdio dijagnozu, liječnik procjenjuje tegobe vezane uz disanje i umor te provodi druge pretrage.

Ovisno o stadiju sarkoida, liječenje može varirati od lijekova do kirurških zahvata.

U uznapredovalim slučajevima, uz prestanak pušenja, pacijentu može biti potrebna terapija kisikom kako bi se poboljšala prognoza.

Opstruktivna bolest pluća mora se kontrolirati i liječiti lijekovima koje određuje liječnik prema težini bolesti.

Važno je upoznati se s rizicima ove bolesti koja osim što narušava kvalitetu disanja i života pojedinca u cjelini, povećava šanse za razvoj drugih komplikacija, kao što su bolesti srca, aritmije, infarkt pluća, raka i osteoporoze.

Unatoč smrtonosnoj prirodi, bolest se može kontrolirati, a prvi korak je prestanak pušenja.

Preporuka

drugi upravo čitaju

Sušica – uzrok, simptomi, liječenje

Milijarna tuberkuloza – sušica Sušica je jedan od najtežih oblika tuberkuloze i nastaje kada Mycobacterium tuberculosis uđe u krvotok i proširi se cijelim tijelom. Nastale promjene...

Karcinom gušterače – uzrok, simptomi, liječenje

Što je karcinom gušterače Gušterača je važna žlijezda u ljudskom tijelu i nalazi se u abdomenu, u području iza želuca. Ima dvostruku funkciju, odgovoran je...

Patuljasti rast – uzrok, simptomi, liječenje

Patuljasti rast – uzrok Patuljasti rast ili skeletna displazija naziv je za mnoga stanja koja utječu na rast kostiju i hrskavice te za posljedicu imaju nizak...

Cerebrovaskularni inzult – uzrok, simptomi, liječenje

Cerebrovaskularni inzult – moždani udar Cerebrovaskularni inzult ili moždani udar nastaju kada je prekinut dotok krvi u područje mozga. To je bolest koja se može pojaviti...

možda te zanima