Šta znači Neotesan? Neotesan Značenje!

-

Neotesan je pridev latinskog porekla, koji je veoma zastupljen u srpskom jeziku, a objašnjava prepotentnu i arogantnu osobu, koju prate ružni maniri.

Značenje – Pored tih osnovnih osobina, neotesane osobe su i sujetne, narcisoidne, nestašne, bahate i drske. Osnovni sinonim pojma – grubost.

Najčešći primeri upotrebe ovog pojma su u slučajevima kada majke kritikuju svoju decu ili kada ženske osobe opisuju muškarca koga prati nedolično ponašanje.

Neotesan

Kakve su to osobe?

Ovakve osobe su često drske i bezobrazne, ali je u većini slučajeva gruba osoba – direktna, jasna i iskrena u iznošenju svojih mišljenja, činjenica ili stavova.

Valja istaći da ovakva osoba ne mora biti zla, ona nikome ne želi zlo, niti ima nameru da ikome nanese zlo. Osnovna karakteristika neotesanih osoba je prevelika ljubav prema sebi, pretencioznost I drčnost.

Pomenuti pridev se koristi i kada se govori o drvetu, na primer – “neotesan komad drveta”, i on izgleda grubo, prljavo i ružno.

Neotesan

Sinonimi ovog pojma su:

bahat, snobovski, ohol, uobražen, umišljen, hvalisav, goropadan, osion, gord, nadmen, drzak, tašt, visokouman, bezobziran, razmetljiv, nepošten, nepouzdan, nestašan, raspušten, deplasiran, neprikladan, grub, naparasit, nedostojan itd.

neotesan

1 KOMENTAR

0 0 Glasovi
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
1 Comment
S najviše glasova
Najnovije Najsstarije
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
trackback

[…] izraz nihilizma napravljen je po idejama koje je Turgenjev (ruski pisac) izneo kroz glavnog junaka svog […]

Zanimljivosti