Korisne naučno-edukativne aplikacije za mobilni telefon

U velikom broju slučajeva, najbolji način za direktnu provjeru kredibilnosti informacija su usko stručne edukativne aplikacije.

Korisne naučno-edukativne aplikacije za mobilni telefon su najbolji način da steknete novo znanje i informacije. Pouzdane, brze i jednostavne za korištenje, idealne su kao prva linija odbrane od mora dezinformacija kojima internet često prijeti da nas zapljusne.

Nikada u historiji ljudske civilizacije nije bilo lakše doći do naučno-edukativne informacije koja nas zanima. U eri modernih mobilnih tehnologija, često mislimo da je dovoljno u pretraživač na mobilnom ukucati, na primjer, koliki je vazdušni pritisak na nivou mora ili koji je najudaljeniji objekat koji smo posmatrali u svemiru i rezultati će se odmah pojaviti.

Međutim, problem je upravo u toj velikoj količini informacija. U moru rezultata na Google – u je veoma lako izgubiti kompas. Još lakše je doći do neprovjerenog sadržaja upitne naučne vrijednosti. Upadanje u crnu rupu teorija zavjere je samo jedan klik daleko, ukoliko ne znate kom izvoru da vjerujete.

U velikom broju slučajeva, najbolji način za direktnu provjeru kredibilnosti informacija su usko stručne edukativne aplikacije. Pouzdane, brze i jednostavne za korištenje. Idealne su kao prva linija odbrane od mora dezinformacija kojima internet često prijeti da nas zapljusne.

Korisne naučno-edukativne aplikacije za mobilni telefon

STAR CHART

Koliko zvijezda ima u svemiru? Kako mogu da vidim gdje se nalazi večeras Mars? Koje planete u Sunčevom sistemu su posjetile robotske letjelice sa Zemlje? Koliko je daleko nama najbliža zvijezda?

Ukoliko vam ovakva, ali i druga slična pitanja često padaju na pamet, odgovore možete naći u ovoj izvanrednoj besplatnoj aplikaciji. Da stvar bude još bolja, aplikacija zapravo funkcioniše kao virtuelni planetarijum, kojim možete vidjeti raspored zvijezda i planeta u svakom trenutku u prošlosti, sadašnjosti ili budućnosti.

Korisne naučno-edukativne aplikacije za mobilni telefon
Korisne naučno-edukativne aplikacije za mobilni telefon

Kada aktivirate AR (augmented reality ili proširena realnost) mod, pomjeranjem telefona vidite simulirano nebo u određenom tenutku. Također, možete isprobati i VR verziju aplikacije, ukoliko imate uslova za korištenje mobilne “Virtuelne realnosti”.

Ljubitelji astronomije i astrofotografije mogu koristiti upravo ovu opciju za lako pronalaženje planeta, kometa ili sazvježđa. Sa amaterskim teleskopom, običnim dvogledom ili samo parom sopstvenih očiju, uz ovu aplikaciju možete uživati u vedrom noćnom nebu na sasvim nov način.

U osnovnoj, besplatnoj varijanti, na raspolaganju je  Sunčev sistem, sva sazvježđa vidljiva golim okom i prošireni zvezdani katalog od čak 15 miliona zvijezda. Također, u plaćenoj verziji možete dobiti i detaljne podatke o satelitima, kometama, meteorskim rojevima i objektima van Sunčevog sistema.

Posebno zanimljiv dio je Moments in time, gdje možete prisustvovati, recimo, čovjekovom prvom sletanju na Mjesec tokom Apolo 11 misije, trenutcima spuštanja Kjuriositi rovera na Mars, ili preletu New Horizons letjelice pored Plutona.

UNIT CONVERTER

Ukoliko ste, recimo, inženjer po struci, ova aplikacija je neizbježni dio vašeg pametnog telefona, što svakako ne znači da ona nije dobar alat za svakoga.

Interfejs aplikacije je krajnje jednostavan za korištenje. Čim uđete u aplikaciju imate četiri oblasti: Basic, Living, Science i Misc, a u okviru svake možete pretvarati jedne mjerne jedinice u druge.

Korisne naučno-edukativne aplikacije za mobilni telefon
Korisne naučno-edukativne aplikacije za mobilni telefon

Tako se, recimo, u Basic dijelu nalaze jedinice za dužinu, površinu, masu i zapreminu. Na primjer, ukoliko želite da vidite koliko kilometara ima u 28 milja, treba samo da ukucate u polju vrijednost, i odaberete jedinicu u kojoj je ta vrijednost data. U donjem dijelu ekrana će vam izaći vrijednosti u jedinicama svih ostalih jedinica za dužinu – 45.061632 km za naš primjer.

Na isti način funkcioniše konverzija i bilo koje druge oblasti koju odaberete. U oblasti Living imate, pored temperature, vremena, brzine, i konverziju novčanih jedinica. Djeluje da aplikacija nije idealno ažurna po tom pitanju, pa bi bilo dobro dnevne kurseve provjeriti i na drugom mestu.

U naučnom dijelu postoji konverzija mjernih jedinica pritiska, sile, rada i snage. U konačnom segmentu Misc. date su razne mjerne jedinice – za uglove, digitalne podatke, gorivo i čak kuhanje!

Korisne naučno-edukativne aplikacije za mobilni telefon

ACCURATE ALTIMETER

Ukoliko volite planinarenje, trčanje, pješačenje, ili bilo koju aktivnost tokom koje vam je važno da snimate ili samo pratite podatke o svojoj lokaciji i vremenskim uslovima, ova aplikacija je vjerovatno već našla mjesto na vašem telefonu.

Svi moderni mobilni telefoni su opremljeni GPS senzorom, a većina posjeduje i senzore okolnog vazdušnog pritiska. U zavisnosti od vaše lokacije i podataka o vazdušnom pritisku, telefon će bilježiti vašu elevaciju, tj. koliko ste se tokom kretanja popeli ili spustili, i koliki je vazdušni pritisak.

Korisne naučno-edukativne aplikacije za mobilni telefon
Korisne naučno-edukativne aplikacije za mobilni telefon

Ukoliko nemate senzor za vazdušni pritisak, telefon možete podesiti tako da preko Interneta uzima podatke za datu lokaciju. Telefon će to uraditi tako što će se povezati na najbližu hidrometeorološku stanicu.

Također, na aplikaciji su prisutni još i brojni podaci o GPS kordinatama, broju satelita koji su iskorišteni, minimalnoj grešci kordinata i sl. Kao mnogima omiljena opcija stoji mogućnost da direktno iz aplikacije možete zabilježiti fotografije kojima ćete obilježiti vašu “turu”.

MOZAIK 3D INTERACTIVE

Da li se sjećate interaktivnih enciklopedija koje su prije 15 – 20 godina bile hit na PC kompjuterima? Ukoliko je odgovor potvrdan, zamislite sada sve njih upakovane u jednu aplikaciju, i prilagođene modernim tehnologijama. Upravo tako izgleda Mozaik 3D Interactive aplikacija.

Pretragom na Play Store možete odvojeno instalirati tematske komponente svake oblasti koja vas interesuje. Mašinstvo, elektronika i anatomija, te arheologija, građevinarstvo, arhitektura… Baza “znanja” raste iz dana u dana, a gotovo da nema oblasti koju ne možete da izučite.

Korisne naučno-edukativne aplikacije za mobilni telefon
Korisne naučno-edukativne aplikacije za mobilni telefon

“Kako radi mikroskop ili teleskop? Kako izgleda nervni sistem kod čovjeka? Kako radi motor sa unutrašnjim sagorijevanjem?” Kada odaberete oblast koja vas zanima, dobićete interaktivnu animaciju koju možete premotavati, rotirati, birati određene dijelove ekrana koji će se zumirati i dobiti detaljne informacije za svaku od njih.

Svaka interaktivna animacija se može pogledati i na VR-u iz same aplikacije, čime se upotrebna vrijednost višestruko uvećava.

Postoji i plaćena verzija koja otključava još više interaktivnih animacija i stručnih informacija. Tako može da se koristi i kao ozbiljno sredstvo za pomoć prilikom učenja ili studiranja.

PHOTOMATH I MYSCRIPT CALCULATOR

Matematika generalno ima tradiciju najmanje popularnog predmeta u školama i često je bauk od kog se plaše kako djeca, tako i odrasli.

Koliko god nekome bila odbojna, matematika je u srži svake prirodno-tehničke nauke i moderna civilizacija ne bi postojala bez nje – pa, barem ne u obliku u kom je danas.

Korisne naučno-edukativne aplikacije za mobilni telefon
Korisne naučno-edukativne aplikacije za mobilni telefon

Aplikacije poput Photomath i MyScript Calculator zapravo mogu da vam olakšaju susret sa matematikom, tako što će vam skratiti postupak dobijanja željenog rezultata. Photomath koristi kameru kako biste unijeli jednačinu, izraz ili formulu u aplikaciju, nakon čega će vam automatski dati rješenje i  postupak dobijanja rešenja.

Kod MyScript Calculatora, po ekranu pišete prstom, ili touch olovčicom, izraze koji mogu biti i kompleksni. Aplikacija će najčešće bez problema automatski prepoznati vaš rukopis i dati vam rješenje.

Njene mane su što ponekad rukopis ne bude prepoznat i što nema opciju prepoznavanja, recimo, funkcija. Za veće izraze će vam svakako biti potreban telefon veće dijagonale ekrana. Zapravo, tablet je možda idealna kombinacija uz MyScript Calculator.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite!

Podijelite sa prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

drugi upravo čitaju

možda te zanima