Sindrom policističnih jajnika – uzrok, simptomi, liječenje

Šta je Sindrom policističnih jajnika?

Sindrom policističnih jajnika (Polycystic ovary syndrome – PCOS) predstavlja zdravstveni problem sve većeg broja žena koji je popraćen hormonalnim disbalansom, pojačanim stvaranjem muških androgenih spolnih hormona, česte su pojave cisti na jajnicima, dolazi do inzulinske rezistencije te sklonosti upalama.

Ovaj poremećaj za koji u modernoj medicini još uvijek nema definitivnih spoznaja o uzrocima bolesti i ne zna se koji su glavni faktori ovakvih promjena i poremećaja spolnih hormona, dovodi do problema s menstrualnim ciklusima kod žena, s neredovitim menstruacijama, s poteškoćama s trudnoćom, neželjenih promjena u izgledu (pojačane dlakavosti).

Ubrzan način života i izloženost stresu, pretilost, još više utječu na pojavnost ovog sindroma.

Kod uobičajenog stanja, jajnici luče male količine androgena, muških spolnih hormona, međutim kod sindroma policističnih jajnika proizvode više androgena, mogu lučiti i veće količine estrogena, što sve uzrokuje zaustavljanje ovulacije i nekih drugih problema u kojem slučaju su oboljele žene nešto izloženije i riziku razvoja nekih vrsta karcinoma.

Neliječeni sindrom policističnih jajnika koji se smatra jednim od glavnih uzroka neplodnosti može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme, kao što su psihološki poremećaji te npr. dijabetes ili srčane bolesti.

Sindrom policističnih jajnika
Šta je Sindrom policističnih jajnika?

Simptomi koji upućuju na sindrom policističnih jajnika

Sindrom policističnih jajnika (PCOS) kod žena može biti popraćen blagim simptomima, mogu biti prisutni samo nekoliko simptoma ili više njih.

Najčešći simptomi ovisno o razinama hormona jesu: neredovite mjesečnice odnosno ovulacije, obilna menstrualna krvarenja, pretilost, dobivanje na težini zbog metaboličke neravnoteže, problem s gubljenjem težine, nakupljanje masnog tkiva što još potiče hormonalni disbalans i izraženije simptome.

Jedan od vrlo neugodnih simptoma za sindrom policističnih jajnika je i pojačana dlakavost ili hirzutizam uslijed pojačanog lučenja muških spolnih hormona, najčešće se takva pojačana dlakavost javljaj na područjima lica, leđa, vrata, prsa, ruku, nogu i trbuha.

Također koža je masnija, mogu se pojaviti akne, osobito na licu, može doći do hiperpigmentacije kože na područjima u pregibima tijela poput vrata, prepona i ispod prsa, a kosa se može stanjiti, gubiti, mastiti se.

Također mogu biti prisutne glavobolje. Na ultrazvučnom prikazu vidljive su mikrociste na jajnicima kao jedan od simptoma, a iz krvnih pretraga ustanovljuje se neravnoteža spolnih hormona.

Osim navedenih simptoma moguća su stanja anksioznosti, depresije, povišenog šećera u krvi, visokog krvnog tlaka, povećanja razine LDL odnosno lošeg kolesterola, u ozbiljnim slučajevima i do apneje, prestanka disanja što se može dogoditi najčešće tijekom spavanja.

Sindrom policističnih jajnika
Sindrom policističnih jajnika – simptomi

Kako se može liječiti sindrom policističnih jajnika

S obzirom da je sindrom policističnih jajnika složen metabolično hormonalni poremećaj, potreban je kompleksno liječenje, sindrom je često uzrokovan genetski.

Liječenju se pristupa prema individualnim potrebama pacijentica, obavljaju se razni laboratorijski testovi kako bi se provjerila razina hormona i šećera u krvi.

Liječnik ginekolog nakon detaljne obrade, također i ultrazvuka kojim se mogu potražiti eventualne ciste na jajnicima, određuje vrstu liječenja.

Najčešće je to oralna hormonska kontracepcija radi uspostavljanja normalne razine spolnih hormona.

U slučaju potrebe liječenja dijabetesa tipa 2, određuje se lijek za balansiranje razine inzulina u krvi.

Sindrom policističnih jajnika
Šta je Sindrom policističnih jajnika?

Kod povećanih vrijednosti inzulina u krvi može doći do pojačane proizvodnje i muških hormona te se pojavljuje pojačana dlakavost i prorjeđivanje i gubitak kose.

Liječnik može izabrati način liječenja neplodnosti ukoliko se sumnja na taj problem.

Ako je potrebno poticanje trudnoće, primjenjuje se liječenje za reguliranje menstruacijskog ciklusa i poticanje ovulacije.

Ponekad će odrediti da se provede operativno liječenje odnosno tzv. elektrokauterizacija ili tzv. driling operativna metoda.

Ukoliko je potrebno provode se metode radi smanjenja prekomjerne tjelesne težine, također je važna redovita tjelovježba. Preporučuju se lagane vrste vježbi kao npr. redovito hodanje.

Zdrava prehrana sa smanjenim unosom ugljikohidrata značajna je za reguliranje neželjenih simptoma. Ukoliko je žena pušač potrebno je odvikavanje od pušenja.

Alkohol pogoršava situaciju. U suradnji s dermatologom rješava se liječenje akni.

Postoje slučajevi kada je za sindrom policističnih jajnika dovoljno samo riješiti se stresa i izlaganje stresnim situacijama smanjiti na najmanju moguću mjeru te se hormoni ponovo vrate u normalan balans.

Preporuka

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite!

Podijelite sa prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

drugi upravo čitaju

Mapa sveta

Mapa sveta kakvu poznajemo je laž, evo kako kontinenti i države stvarno izgledaju. Kada vidite ovu mapu sveta zaprepastit ćete se! Svet nije baš onakav...

Šta je Žigolo? Otkrij značenje riječi!

Pojam žigolo se vezuje za mušku prostituciju, vodeći se činjenicom da je još od davnina prostitucija poznata u svim slojevima društva, pri čemu se...

Riješavati ili rješavati

Kako je pravilno pisati: riješavati ili rješavati? Dvojbe u pisanju između glasovnih skupina /ije/ i /je/ veoma su česte u hrvatskom jeziku. Nekim govornicima takve...

Šta znači natalna karta? – Nauči čitati svoju natalnu kartu!

Natalna karta, prema definiciji podrazumijeva raspored planeta na nebu, upravo u trenutku rođenja određene osobe. U trenutku nečijeg rođenja planete zauzimaju određene položaje u kućama...

možda te zanima