back to top

Hipoglikemija kod djece i odraslih – uzrok, simptomi i liječenje

Hipoglikemija u djece i odraslih

Hipoglikemija je poremećaj uzrokovan niskim razinama glukoze u krvi ispod 50 mg/dl. To nije bolest sama po sebi, već pokazatelj ozbiljnog zdravstvenog problema.

Javlja se kod osoba s dijabetesom, ali i kod zdravih osoba. Dijabetes nastaje zato što gušterača nije u stanju proizvesti dovoljno inzulina da zadovolji potrebe tijela ili zato što ovaj hormon ne može pravilno funkcionirati.

Dijabetis se može javiti i kod trudnica. Gestacijski dijabetis karakterizira visoka razina glukoze u krvi i ima niz karakteristika koje se razlikuju od drugih oblika dijabetesa, a rezultat je hormonalnih promjena koje se događaju kod svih žena tijekom trudnoće.

Kako izračunati termin poroda? Ovaj kalkulator će vam brzo pomoći u planiranju

Često se javlja postupno, što dodatno otežava njegovo otkrivanje kod djece. Postoji nekoliko čimbenika koji utječu na razvoj hipoglikemije.

Inzulin je hormon koji proizvodi gušterača koji osigurava da glukoza ulazi u stanice.

Zatim, kada je u krvi previše inzulina, previše glukoze odlazi u stanice i malo ostaje u krvotoku, što karakterizira stanje hipoglikemije.

Hipoglikemija kao metabolički poremećaj može dovesti do ozbiljnih posljedica, kao što su gubitak svijesti, hladan znoj, nervoza, bljedilo, tremor, nervoza. Utvrđivanje simptoma vrlo je važno kako bi se spriječilo daljnje napredovanje.

Nizak šećer u krvi ozbiljno je zdravstveno stanje koje, ako se ne regulira na vrijeme, može biti smrtonosno.

Saznajte koja je Normalna razina šećera u krvi i mjerenje šećera prije i nakon jela

hipoglikemija
Hipoglikemija se može ppjaviti kod djece i odraslih.

Hipoglikemija – čimbenici rizika i uzroci

Što uzrokuje hipoglikemiju? Većina hrane koju unosimo su ugljikohidrati, oni se pretvaraju u glukozu i pohranjuju u jetri.

Ako osoba ne jede nekoliko sati, te zalihe glukoze u jetri počinju naglo opadati. Tijelo prepoznaje nedostatak energije, a osoba nastavlja gladovati, tada su prvo zahvaćeni srce i mozak.

Ovdje možete saznati Kako očistiti jetru i smršati prirodnim putem?

Osobe s hipoglikemijom imaju širok raspon simptoma. Razlikujemo dvije vrste hipoglikemije, a to su hipoglikemija natašte ili reaktivna hipoglikemija koja se javlja u prosjeku tri sata nakon obroka i rezultat je neravnoteže između razine glukoze i inzulina.

Nemaju svi iste simptome pada šećera u krvi, neki mogu biti blagi poput gladi, dok se jaki smatraju nesvjesnim.

Mnogo je razloga za nisku razinu glukoze u krvi. Među najčešćim su konzumacija alkohola, zatajenje jetre, zatajenje bubrega i tumor gušterače.

Brinite o vašem zdravlju, obratite pažnju i na bubrege!  Povišen kreatinin je sve češći kod mladih ljudi. 

U slučaju osoba koje uzimaju inzulin može dovesti do brže apsorpcije glukoze u stanicama, što stvara veliku nelagodu.

Kao jedan od najčešćih metaboličkih poremećaja u dječjoj dobi, zahtijeva terapijski pristup kako bi se što prije postiglo adekvatno liječenje.

Autoimune bolesti popis najčešćih bolesti kod žena i muškaraca

hipoglikemija
Mnogo je razloga za nisku razinu glukoze u krvi.

Kako se hipoglikemija može spriječiti?

Kako se hipoglikemija može spriječiti? Povećan je rizik od hipoglikemije u novorođenčadi i djece, pa je ovo stanje potrebno na vrijeme otkriti i liječiti kako bi se otklonile moguće posljedice.

Dijagnoza hipoglikemije je vrlo jednostavna, a određuje se prema razini glukoze u krvi. Kada se dijagnosticira hipoglikemija, to zahtijeva određene promjene u navikama i dnevnoj rutini.

Važno je pratiti razinu glukoze u krvi i provjeriti zdravlje osobe kako bi se utvrdilo stanje hipoglikemije koje je češće kod osoba s dijabetesom tipa 1, osobito onih koji koriste inzulin.

Kako se zdravo hraniti u slučaju ove bolesti? Hrana bogata vlaknima, cjelovite žitarice, određeno voće i povrće, riba, nemasni sir i hrana bogata proteinima smatra se adekvatnom u ovom stanju.

U slučajevima kada uslijed neredovne prehrane dođe do pada glukoze, osoba dobiva preporuke što jesti i kako promijeniti navike.

U borbi protiv hipoglikemije preporučuje se žlica meda ili čaša soka od naranče. Ako u bilo kojem trenutku osoba prepozna svoje simptome, treba započeti liječenje i izbjeći komplikacije.

 

Saznajte sve o hipoglikemiji!

Uzroci hipoglikemije

Najčešći uzrok u pacijenata sa dijabetesom jeste ili prevelika doza insulina ili vrsta insulina koju pacijent prima, zatim nedovoljan obrok koji je pacijent uzeo za tu količinu insulina koju dobija ili neka neplanirana fizička aktivnost kojom se u suštini potroši šećer, jer mišići za svoj rad troše samo šećer.  

Hipoglikemije se javljaju i kod osoba koje nemaju dijabetes. Koji je najčešći razlog? Najčešći razlog su te takozvane “reaktivne hipoglikemije”, odnosno pacijenti koji baziraju svoju ishranu samo na slatkišima.

To su najčešće mlađe osobe, mršave, koje onda imaju hipoglikemije zato što na neki način stalno stimulišu svoj pankreas da luči insulin jer ga stalno opterećuju velikim količinama slatkiša.  

Samo jedna hipoglikemija je dovoljna da se ošteti mozak. Mozak, odnosno centralni nervni sistem, najviše trpi u uslovima hipoglikemije.  

Mozak za svoj rad funckioniše i koristi samo šećer, samo glukozu. Prema tome, ako nema glukoze u krvi, ako nema šećera u krvi, prvo što će da trpi je mozak.

Stalne ponavljane hipoglikemije mogu da oštete kognitivnu funkciju, može se reći intelekt, samog pacijenta, da oštete kognitivnu funkciju tj. pamćenje, da dovode često do gubitka svijesti.

Važni su i efekti koje može da ima na srce, pogotovo kod pacijenata koji već imaju neko oštećenje prethodno srčanog mišića ili neku srčanu bolest. 

hipoglikemija
Važno je da regulišete vašu ishranu.

Zaključak

Jedna od najčešćih akutnih komplikacija dijabetesa je hipoglikemija. Hipoglikemija označava nisku vrijednost glikemije u krvi bez obzira jesu li prisutni simptomi ili ne.

Ta vrijednost je u osoba  sa šećernom bolešću ispod 3.9mmol/l odnosno, prema nekima, 3.5mmol/l.

Hipoglikemija predstavlja neželjenu posljedicu liječenja šećerne bolesti, osobito tip 1 (liječenje injekcijama inzulina u više dnevnih doza), ali i tipa II(liječena inzulinom, ali i nekim vrstama peroralnih lijekova u starijih osoba i/ili osoba s oštećenim funkcijama bubrega).

Osim toga, hipoglikemija se može javiti kao posljedica veće tjelesne aktivnosti (ponovno češće u osoba liječenih inzulinom koji nisu adekvatno korigirali dozu inzulina ili prethodno uzeli dodatni obrok), neprilagođenog unosa hrane, konzumiranja alkohola, stresa te vrućine.

Izdvajamo za vas

drugi upravo čitaju

Sušica – uzrok, simptomi, liječenje

Milijarna tuberkuloza – sušica Sušica je jedan od najtežih oblika tuberkuloze i nastaje kada Mycobacterium tuberculosis uđe u krvotok i proširi se cijelim tijelom. Nastale promjene...

Karcinom gušterače – uzrok, simptomi, liječenje

Što je karcinom gušterače Gušterača je važna žlijezda u ljudskom tijelu i nalazi se u abdomenu, u području iza želuca. Ima dvostruku funkciju, odgovoran je...

Patuljasti rast – uzrok, simptomi, liječenje

Patuljasti rast – uzrok Patuljasti rast ili skeletna displazija naziv je za mnoga stanja koja utječu na rast kostiju i hrskavice te za posljedicu imaju nizak...

Cerebrovaskularni inzult – uzrok, simptomi, liječenje

Cerebrovaskularni inzult – moždani udar Cerebrovaskularni inzult ili moždani udar nastaju kada je prekinut dotok krvi u područje mozga. To je bolest koja se može pojaviti...

možda te zanima