back to top

Ružmarin i smilje – primorski saveznici zdravlja i ljepote

Zdravstvene prednosti Ružmarina

Godinama ružmarin i smilje važe za najbolje saveznike zdravlja i ljepote. Ružmarin (Rosmarinus officinalis) je jedna od najpoznatijih i najčešće upotrebljavanih aromatičnih biljaka. Koristi se već tisućama godina, a Egipćani su ga toliko cijenili da su njegovi ostaci nađeni u grobnicama Prve dinastije.

Rimljani i Grci smatrali su ga svetom biljkom; Rimljani su ga posvetili božici Afroditi, a Grci su njime kitili kipove svojih bogova te je bio dragocjeniji od zlata.

Ružmarin je simbolizirao život i smrt pa se njegova upotreba još i danas veže uz vjenčanja i sprovode, kao simbol trajne ljubavi, odnosno trajnog sjećanja na pokojnu osobu.

Grčki učenici su za vrijeme ispita nosili ogrlice pletene od grančica ružmarina kako bi poboljšali pamćenje i koncentraciju.

Od davnina je poznata njegova ljekovitost pa ga je Hipokrat preporučivao za zdravlje jetre i slezene, a Galen je njegovu upotrebu preporučivao oboljelima od žutice.

Paracelzius ga je smatrao najvažnijim sastojkom svojih lijekova.

Ružmarin olakšava probavu i potiče izlučivanje probavnih sokova te se već odavno koristi kao začin u pripremi raznih jela.

Uz djelovanje ružmarina vezane su mnoge priče i legende. Najpoznatija je ona o slavnoj vodici mađarske kraljice Elizabete.

Kraljica Elizabeta bolovala je od gihta i reume, ali je svoje tijelo zgrčeno od bolesti izliječila parfemskom vodicom od destilata ružmarina, lavande i metvice (prema nekim autorima sastav je ružmarin, cedar i terpentin). Vodicu je upotrebljavala i u kozmetičke svrhe pa je uspjela toliko pomladiti lice i tijelo da ju je u njezinoj 72. godini zaprosio mladi poljski kralj.

Ta čuvena parfemska vodica predstavljena je europskoj eliti 1370. godine u Parizu, na dvoru Karla V Mudrog.

Ružmarin uz osebujan miris ima i izrazita antiseptička svojstva. Palio se u crkvama u nedostatku tamjana, kadio se u svetištima kuća te koristio za dezinfekciju zraka tijekom epidemija, posebno u bolesničkim sobama.

Ta se praksa primjenjivala od srednjeg vijeka sve do polovine 20. stoljeća kada se proglasila neutemeljenom i nedjelotvornom. Ironično je što su upravo tada znanstvena istraživanja počela potvrđivati iznimna antiseptička svojstva eteričnog ulja ružmarina.

Poznato je da su se za vrijeme epidemije kuge u francuskom gradu Toulouseu četvorica lopova dosjetila zaštititi od zaraze premazavši tijelo mješavinom octa i ljekovitog bilja pa su uspješno mogli pljačkati kuće zaraženih.

Trebali su biti živi spaljeni, ali kazna im je smanjena na smrt vješanjem kada su pristali otkriti recepturu svoga djelotvornog octa.

Danas postoje mnoge verzije te recepture, poslije nazvane “octom četiriju lopova”, ali zajedničko svima je da sadrže upravo ružmarin.

Ružmarin je samonikla mediteranska biljka, a danas raste i u drugim toplim krajevima poput Španjolske i Tunisa.

Svojim imenom koje znači “morska rosa” (lat. ros = rosa, maris = morska) govori nam o podneblju gdje najbolje uspijeva. Vrlo je osjetljiv na mraz i u hladnim uvjetima brzo uvene.

Ružmarin je trajni zimzeleni grm koji može narasti do visine od 1,8 metara. Ima uske listove koji su s gornje strane tamnozeleni, a s donje sivo-bijeli. Između listova na krajevima ogranaka nalaze se plavoljubičasti cvjetovi.

Ružmarin cvate od ožujka do svibnja, a katkad drugi put u rujnu. Biljku je najbolje destilirati upravo za vrijeme cvatnje jer se destilacijom cvjetnih vrhova dobije eterično ulje najbolje aromaterapijske kvalitete.

ruzmarin i smilje
Sve blagodati ružmarina

Ulje ružmarina

Ulje ružmarina danas se najčešće koristi u kozmetičkoj i parfemskoj industriji te za proizvodnju sapuna i deterdženata.

Smatra se jednim od najčešće krivotvorenih ulja na tržištu pa treba biti oprezan prilikom njegove kupnje.

Najbolje je tražiti ulje od proizvođača koji posjeduju certifikat i proizvode ulja za aromaterapijsko tržište.

Sastav i kvaliteta eteričnog ulja ovise o podneblju gdje ružmarin raste. Naime, ta biljka u različitim klimatskim uvjetima stvara kemotipove od kojih se dobivaju eterična ulja različitog sastava i terapijskih svojstava.

Na aromaterapijskom tržištu su tako poznata četiri kemotipa ružmarina: 1,8-cineol, kamfor, verbenon/bornil-acetat i β-mircen/kamfor.

Kemotip 1,8 cineol uspijeva u Sjevernoj Africi, kemotip kamfor na europskom području Mediterana (uključujući Hrvatsku), kemotip verbenon/bornil-acetat uglavnom raste na Korzici, a kemotip β-mircen/kamfor na atlantskoj obali zapadne Španjolske, Portugala i Argentine.

Razlike u sastavu i djelovanju kemotipova

Kemotip 1,8 cineol sadrži oksid 1,8-cineol te manje količine monoterpena i ketona kamfora. Taj kemotip dobro potiče cirkulaciju, jak je ekspektorans i izvrsno djeluje protiv patogenih bakterija (posebno rodova Staphylococcus, Streptococcus, Escherichia) i gljivica (Candida).

Koristi se protiv dišnih infekcija (i terapijski i preventivno), kod problema s cirkulacijom i protiv cistitisa. Čest je sastojak anticelulitnih mješavina jer potiče cirkulaciju.

Kemotip kamfor je najčešći kemotip ružmarina i često se upravo taj kemotip prodaje pod nazivom drugih kemotipova ružmarina.

To može biti iznimno opasno s obzirom na visok sadržaj ketona kamfora zbog čega se taj kemotip ne preporučuje trudnicama, dojiljama, djeci, epileptičarima i osjetljivim osobama.

Kemotip kamfor djeluje neurotoksično i hepatotoksično, za razliku od kemotipa verbenon koji stimulira funkciju jetre.

Djeluje analgetički i mukolitički pa se preporučuje za tretiranje grčeva i bolova lokomotornog sustava i kod dišnih infekcija. U visokoj dozi može povisiti krvni tlak pa je potreban oprez kod osoba s visokim krvnim tlakom.

ruzmarin i smilje
Zašto je ružmarin zdrav?

Kemotip verbenon/bornil-acetat sadrži do 40 posto ketona verbenona, 15 posto kamfora, 35 posto monoterpena (α-pinena) i 20 posto oksida 1,8-cineola.

Taj kemotip jedini od svih kemotipova ružmarina djeluje povoljno na rad jetre i potiče proizvodnju žuči. Također smanjuje proizvodnju sluzi u plućima te smiruje kašalj.

Dragocjeno je ulje u kozmetici jer potiče regeneraciju kože. Često se koristi kod oštećene i osjetljive kože te, kao i kemotip cineol, za njegu vlasišta i kose.

Kemotip verbenon se kao ni kemotip kamfor ne preporučuje trudnicama, dojiljama i djeci. Za razliku od ružmarina kemotip 1,8-cineol ne djeluje dobro protiv patogenih bakterija i gljivica.

Kao koproizvod destilacije eteričnog ulja ružmarina verbenon nastaje hidrolat (biljna vodica) koji se uspješno primjenjuje u tretmanu akni.

U tu svrhu dobro ga je pomiješati s hidrolatom ljekovite lavande.

Kemotip β-mircen/kamfor je iznimno rijedak kemotip na aromaterapijskom tržištu. Sadrži više od 20 posto β-mircena, oko 15 posto kamfora i nešto 1,8-cineola.

Upravo zbog prisutnosti β-mircena taj kemotip ima jači analgetski učinak od kemotipa kamfor.

Smilje

Smilje je samonikla biljka u priobalnom području i vrlo otporna, nezahtjevna i mirisna biljka.

Poput ružmarina, i smilje je biljka poznata od davnina; Grci su ga u Homerovo doba cijenili kao lijek za rane, a opjevano je i u mnogim narodnim pjesmama kao cvijet koji je služio za ukras. Francuzi smilje zovu immortelle, što znači besmrtnost.

Na području Sredozemlja raste vrsta Helichrysum italicum, dok su druge vrste smilja rasprostranjene u mnogim drugim područjima s vrućom i suhom klimom.

Vrsta Helichrysum italicum visoka je do 60 cm, a razgranate stabljike nose uske listiće i mnoštvo zlatnožutih cvjetova skupljenih u glavičasti cvat.

Listovi koji su s gornje strane zeleni, a s donje srebrnasti i dlakavi, na dnu stabljike tvore rozetu, a ostatak listova naizmjenično je raspoređen po stabljici.

Biljka je dvodomna te se razlikuju ženski od neuglednih i cjevastih muških cvjetova.

Smilje dobro uspijeva u kamenjarima i pukotinama stijena uz puno sunčeve svjetlosti. Na našim otocima vjeruje se da smilje u svojim cvjetovima akumulira sunčevu toplinu.

Zbog toga žene paperjastim cvjetovima smilja pune jastuke kojima se griju kad zapuše hladna bura.

U tradicionalnoj medicini smilje se koristi protiv astme, jetrenih tegoba, migrena i psorijaze. Potiče rad i drenažu jetre te upravo zato povoljno djeluje na spomenute tegobe.

Biljka cvate od lipnja do srpnja, a od biljke u cvatu proizvodi se eterično ulje koje je toliko blago da ga podnosi i najosjetljivija koža.

Ulje je, ovisno o području podrijetla, različitog kemijskog sastava i boje, koja može biti od smaragdnozelene do narančastocrvene.

Eterično ulje smilja pripada skupim uljima, a za njegovu proizvodnju potrebno je dosta umijeća. Biljka se mora destilirati vodenom parom u roku od 24 sata nakon branja.

Na tržištu su danas prisutna eterična ulja smilja različite kvalitete i cijene. Upravo visoka cijena, uz kontrolu podrijetla ulja i posjedovanja certifikata, može biti jamstvo dobre kvalitete eteričnog ulja smilja.

Zanimljivo je da je prva proizvodnja eteričnog ulja smilja počela u Dalmaciji 1908. godine. Upravo hrvatski varijeteti daju ulje vrlo visoke aromaterapijske kvalitete jer su bogati ketonom italidionom, glavnom aktivnom sastavnicom za terapijski učinak eteričnog ulja smilja.

Osim italidiona, kojeg u sastavu bude do 30 posto, eterično ulje sadrži monoterpenski alkohol nerol, monoterpene (kariofilene i limonen) i do 75posto estera neril acetata i neril butirata. Neki kemotipovi bogatiji su esterima, a neki monoterpenima.

Smilje je ulje izrazitog antikoagulantnog djelovanja pa je izvrsno u tretmanu modrica i flebitisa. Zadivljujući terapijski učinak smilja na nestanak modrica otkrio je Daniel Pênoël primijenivši ga na sebi kada ga je na odmoru u Švicarskoj izgrizao bernardinac.

Eterično ulje smilja djeluje analgetično i protuupalno, a pokazuje i umjeren mukolitični i spazmolitični učinak. Dobar je izbor za tretiranje reumatoidnog artritisa, mišićnih bolova i grčeva, istegnuća, neuralgija, išijasa i sindroma karpalnog kanala.

Za tu svrhu dobro ga je pomiješati s eteričnim uljem prave lavande.

Eterično ulje smilja djeluje izrazito regenerativno, što ga uz njegov protuupalni učinak čini izvrsnim odabirom za njegu kože.

Ulje smilja pomaže zacjeljivanje ogrebotina, rana, opeklina, u tretmanu akni i uboda insekata, za tretiranje ožiljaka, psorijaze, ekcema i gljivičnih bolesti.

Izvrsno je za tretman opeklina od sunca, a nedavna istraživanja pokazuju da eterično ulje smilja u kombinaciji s hladno prešanim biljnim uljem sezama može biti dobra zaštita od oštećenja stanica nastalih pretjeranim izlaganjem sunčevim zrakama.

Eterično ulje smilja sastojak je mnogih luksuznih proizvoda za njegu kože na današnjem tržištu. Izvrsnu aromaterapijsku mješavinu za njegu kože možete izraditi i sami prema recepturi iz ovog teksta, a u tom slučaju možete biti sigurniji u kvalitetu i podrijetlo eteričnog ulja smilja.

Ulje protiv mišićnih bolova (za odrasle)

80 ml hladno prešanog ulja makadamije
20 ml macerata kantariona
15 kapi eteričnog ulja smilja
25 kapi eteričnog ulja prave lavande
25 kapi eteričnog ulja ružmarina kemotip cineol
15 kapi eteričnog ulja ružmarina kemotip kamfor
20 kapi eteričnog ulja limunskog eukaliptusa
Mazati ulje na bolno područje više puta na dan. Ne izlagati se sunčevim zrakama 12 sati nakon mazanja tim uljem.

Ulje protiv kašlja i dišnih infekcija (za odrasle)

15 ml hladno prešanog ulja makadamije
15 ml hladno prešanog ulja sjemenki marelice
10 kapi eteričnog ulja ružmarina kemotip 1,8-cineol
10 kapi eteričnog ulja ružmarina kemotip verbenon
20 kapi eteričnog ulja ravensare
Mazati ulje na područje prsa i leđa više puta na dan.

Ulje protiv kašlja i dišnih infekcija (za djecu)

15 ml hladno prešanog ulja makadamije
15 ml hladno prešanog ulja sjemenki marelice
5 kapi eteričnog ulja ružmarina kemotip 1,8-cineol
5 kapi eteričnog ulja Eucalyptus radiata
10 kapi eteričnog ulja ravensare
Mazati ulje na područje prsa i leđa više puta na dan.

ruzmarin i smilje
Ružmarin i smilje - primorski saveznici zdravlja i ljepote

Ulje za intenzivnu regeneraciju kože

20 ml hladno prešanog ulja sjemenki marelice
10 ml hladno prešanog ulja badema
3 kapi eteričnog ulja smilja
3 kapi eteričnog ulja ružmarina kemotip verbenon
4 kapi eteričnog ulja prave lavande

Nekoliko kapi tog ulja lagano se umasira u kožu lica, vrata i dekoltea nakon nanošenja hidrolata ružmarina kemotip verbenon, dok je koža još vlažna od hidrolata.

To ulje prikladno je za sve tipove kože, osobito za suhu, osjetljivu, umornu i kožu sklonu borama.

Za kožu oštećenu štetnim posljedicama izlaganja sunčevim zrakama umjesto ulja badema upotrijebite ulje ploda divlje ruže.

Za masnu kožu umjesto ulja badema upotrijebite ulje lješnjaka.

Ulje za tretiranje modrica (za odrasle)

15 ml hladno prešanog ulja makadamije
15 ml hladno prešanog ulja sjemenki marelice
15 kapi eteričnog ulja smilja
10 kapi eteričnog ulja ružmarina kemotip kamfor
10 kapi eteričnog ulja ružmarina kemotip 1,8-cineol
Mazati ulje na modricom zahvaćeno područje više puta na dan.

Ulje za tretiranje modrica (za djecu)

15 ml hladno prešanog ulja makadamije
15 ml hladno prešanog ulja sjemenki marelice
7 kapi eteričnog ulja smilja
8 kapi eteričnog ulja prave lavande
Mazati ulje na modricom zahvaćeno područje više puta na dan.

Ulje za pripremu kože za sunčanje

50 ml hladno prešanog ulja sezama
50 ml hladno prešanog ulja sjemenki marelice
15 kapi eteričnog ulja smilja
25 kapi eteričnog ulja prave lavande
10 kapi eteričnog ulja sjemena mrkve

Svakodnevno mazati ulje na kožu barem tjedan dana prije izlaganja kože sunčevim zrakama. Isto ulje može se upotrijebiti i za njegu kože nakon sunčanja.

Preporuke

drugi upravo čitaju

Ultrazvuk u bolestima žučnjaka i žučnih vodova

Ultrazvuk u bolestima žučnjaka i žučnih vodova javlja se najčešće kao potreba za dijagnostičkom procjenom. Jedna od vodećih indikacija za pregled trbuha ultrazvukom jest potreba...

Psorijatični artritis – uzrok, simptomi i liječenje

Što je psorijatični artritis Psorijatični artritis je oblik artritisa koji pogađa osobe s psorijazom i karakterizira ga pojava sivkastih, ljuskavih lezija. Procjenjuje se da oko 8% ljudi s psorijazom...

Kronična opstruktivna plućna bolest – uzrok, simptomi, liječenje

Kronična opstruktivna plućna bolest (KOPB) Kronična opstruktivna plućna bolest (KOPB) dovodi do gubitka normalne funkcije pluća i otežanog disanja. Najčešći uzrok obolijevanja je dugotrajno aktivno ili...

5 signala da ćete dobiti srčani udar za mjesec dana

Kako spriječiti srčani udar? Srčani udar je danas jedan od najčešćih uzroka smrti kod žena kao i muškaraca u cijelome svijetu. Kako se razvija srčani...

možda te zanima