back to top

Što je balanitis?

Balanitis je bolesno stanje upale glavića ili prepucija (kožice) penisa. Ovakva upala može nastati zbog virusne, bakterijske, parazitarne ili gljivične infekcije te kroničnog stanja kože. Upale se mogu javiti i kod djece i odraslih.

Najčešći uzroci su neodgovarajuća higijena, iritacija kože uslijed korištenja prejakih sredstava za pranje s upotrebom parfema, nakon spolnog odnosa ili samozadovoljavanja, kao nuspojava liječenja npr. kondiloma.

Uzrok mogu biti alergijske reakcije na neki lijek, kontaktni dermatitis, dijabetes, spolne ili neke druge bolesti, kod dužeg uzimanja nekih antibiotika.

Češće se javlja kod neobrezanih muškaraca, zbog situacije ako je prepucij preuzak, osobito kada je problem i fimoza (suženje kožice penisa) što onemogućuje potrebnu uobičajenu higijenu.

Pretjerana higijena, pranje penisa sapunom koji je iritira osjetljivu kožu penisa također može dovesti do balanitisa.

Kod nekih muškaraca može se pojaviti preosjetljivost kod korištenja lubrikanata, prezervativa, spermicidnih krema.

Ovo nije rijetka pojava upale kod muškaraca i u slučaju bolesti potrebno je javiti se liječniku što prije radi dijagnoze i uklanjanja tegoba odnosno liječenja.

balanitis
Uzrok balanitisa mogu biti alergijske reakcije na neki lijek.

Balanitis simptomi

Najčešći simptomi balanitisa su: crvenilo i bolnost na području prepucija, otečena koža, preosjetljivost na dodir, osip, osjećaj zategnute kože, svrbež, može se javiti iscjedak te bolno i otežano mokrenje, privremeni problemi s potencijom.

Obično se ovakvo upalno stanje odnosi samo na gornje slojeve kože i balanitis je akutna upala koja se vrlo uspješno izliječi osobito ako se što ranije javi liječniku.

Kod težih oblika bolesti moguće je i povišenje tjelesne temperature, otečenost uda, gnojni iscjedak neugodnog mirisa.

Može biti posljedica prijenosa bakterija ili drugih uzročnika nezaštićenim seksualnim kontaktom.

Na penisu se mogu pojaviti ružičaste ili crvenkaste promjene koje mogu biti točkaste, glatke, te se mogu i ljuštiti.

Prilikom prevlačenja kožice preko glavića javlja se bolnost, mogu se pojaviti i sitne ranice, a u preponama povećani limfni čvorovi.

Vrlo je važno javiti se liječniku, kako bi se što ranije riješio problem i upala, dobili lijekovi, a osobito zbog toga da bolest ne bi prerasla u kroničnu ili da se ne bi dogodilo neko ozbiljno i vrlo hitno stanje koje na žalost može rezultirati čak i gangrenom (odumiranjem) penisa.

Kod žena vrlo često se pojavljuje oligomenoreja, dok u većini slučajeva Boja mjesečnice otkriva od čega bolujete.

balanitis
Koji su simptomi balanitisa?

Kako se dijagnosticira i liječi balanitis?

Radi liječenja balanitisa potrebno je što prije se javiti liječniku opće prakse ili urologu koji će već i običnim pregledom moći postaviti dijagnozu, poslati uzorak krvi, urina ili ako postoji iscjedak također sve na analizu.

Najvažnija je pravovremena dijagnoza kako bi se balanitis što prije izliječio, a tada neugodni simptomi mogu nestati u roku od nekoliko dana.

Također prevencija je izrazito važna, pravilna intimna njega, svakodnevno pranje penisa toplom vodom, osobito nakon intimnih odnosa ili jačeg znojenja.

Nije potrebno previše agresivno čišćenje penisa koje također može promicati razvoj balanitisa niti je dobro koristiti parfumirane sapune, losione i slične proizvode.

Dobro je koristiti samo nježne i neutralne sapune i gelove te intimno područje nakon pranja posušiti. Uz liječnički recept terapija za balanitis može biti u obliku topičkih antibiotika, kortikosteroida, antimikotika ili imunomodulatora.

Kod neobrezanih muškaraca, ukoliko se stanje često ponavlja, kao vrsta liječenja uzima se u obzir obrezivanje tzv. cirkumcizija kako bi se uklonio eventualni ponavljajući uzrok.

balanitis
Balanitis - uzrok, simptomi, liječenje

Što mogu učiniti kako bih ublažio simptome balanitisa?

Da biste ublažili iritaciju i upalu balanitisa, trebali biste:

  • Redovna intimna higijena.
  • Izbjegavajte grube sapune. Pokušajte da ne koristite jake sapune ili losione koji mogu iritirati vašu kožu.
  • Nakon mokrenja, osušite područje ispod kožice kako urin ne bi ostao zarobljen ispod kožice.

Koje su moguće komplikacije povezane s balanitisom?

Neliječeni balanitis može uzrokovati kroničnu (dugotrajnu) upalu (crvenilo i iritacija). Trajna upala može uzrokovati zdravstvene probleme, uključujući:

Balanitis može dovesti do balanopostitisa (upala kožice i glavića). To se događa samo kod neobrezanih muškaraca.

Znakovi balanopostitisa uključuju svrbež, iritaciju i natečenu kožicu i glavić. Balanopostitis se češće javlja kod muškaraca koji imaju dijabetes ili zategnutu kožicu.

Balanitis xerotica obliterans (BXO) također se naziva lichen sclerosus, BXO se javlja kada se koža na glaviću stvrdne i pobijeli.

Tvrdo tkivo može otežati ili onemogućiti protok mokraće i sjemena kroz uretru (cijev koja omogućuje izlazak tekućine iz penisa).

Preporučujemo da pročitate:

drugi upravo čitaju

Sušica – uzrok, simptomi, liječenje

Milijarna tuberkuloza – sušica Sušica je jedan od najtežih oblika tuberkuloze i nastaje kada Mycobacterium tuberculosis uđe u krvotok i proširi se cijelim tijelom. Nastale promjene...

Karcinom gušterače – uzrok, simptomi, liječenje

Što je karcinom gušterače Gušterača je važna žlijezda u ljudskom tijelu i nalazi se u abdomenu, u području iza želuca. Ima dvostruku funkciju, odgovoran je...

Patuljasti rast – uzrok, simptomi, liječenje

Patuljasti rast – uzrok Patuljasti rast ili skeletna displazija naziv je za mnoga stanja koja utječu na rast kostiju i hrskavice te za posljedicu imaju nizak...

Cerebrovaskularni inzult – uzrok, simptomi, liječenje

Cerebrovaskularni inzult – moždani udar Cerebrovaskularni inzult ili moždani udar nastaju kada je prekinut dotok krvi u područje mozga. To je bolest koja se može pojaviti...

možda te zanima