Bolesti hipofize – uzrok

Postoji nekoliko bolesti hipofize koje mogu utjecati na ovu najvažniju endokrinu žlijezdu. Prije nego što vidimo koje je bolesti mogu pogoditi, potrebno je znati kakvu ulogu hipofiza ima u tijelu, njezinu funkciju i važnost u održavanju ravnoteže između hormona koje proizvodi i izlučuje.

Hipofiza je mala žlijezda veličine zrna graška i nalazi se u središnjem dijelu mozga. Iako je vrlo malen, pravilnim radom kontrolira nekoliko funkcija našeg tijela, poput rada štitnjače, nadbubrežnih žlijezda, rasta u djetinjstvu te spolnog sustava (testisi i jajnici).

Sastoji se od dva različita područja: prednjeg dijela gdje se proizvode hormoni hipotalamusa i stražnjeg dijela gdje se nalaze hormoni koji dolaze iz hipotalamusa.

Koje su glavne bolesti hipofize? To su bolesti uzrokovane smanjenim ili povećanim stvaranjem hormona hipofize, dobroćudnih tumora u žlijezdi.

Prostamid - Za zdravu prostatu

Naime, poremećaji u radu hipofize predstavljaju dvije vrste problema, a to su hiperfunkcija, odnosno kada žlijezda radi prekomjerno i kada je smanjeno lučenje hormona hipofize.

bolesti hipofize
Postoji nekoliko bolesti hipofize koje mogu utjecati na ovu najvažniju endokrinu žlijezdu.

Bolesti hipofize simptomi

Kako prepoznati bolesti hipofize? Svaki hormon ima svoju jedinstvenu funkciju, a njegov nedostatak ili prekomjerna proizvodnja može uzrokovati bolesti i dovesti do različitih kliničkih promjena.

Problem koji se može pojaviti kod prekomjerne proizvodnje hipofize je tumor koji proizvodi prolaktin.

Kod žena curi mlijeko iz dojki i dolazi do poremećaja menstruacije. Kod muškaraca je prisutno manje simptoma, uglavnom smanjeni libido i erektilna disfunkcija.

Tumor koji proizvodi hormon rasta dovodi do pretjeranog rasta udova, problema s dijabetesom, krvnim tlakom i rastom unutarnjih organa.

bolesti hipofize
Kako prepoznati bolesti hipofize?

Tumor koji proizvodi ACTH dovodi do pojačane stimulacije nadbubrežne žlijezde, gdje u tijelu ima previše kortizola.

Zatim tumor dovodi do Cushingovog sindroma, gdje se pojavljuje višak kilograma s nakupljanjem u trbuhu, slabljenjem mišića i ljubičastim strijama.

Hipofunkcija se javlja kada postoji nedostatak u proizvodnji određenih hormona hipofize. Simptomi su rezultat smanjenog djelovanja hormona koji se ne proizvode u ciljnim žlijezdama.

Inače, bolesti hipofize i simptomi ovise o kojem se hormonu radi. Kod djece je najčešće pogođen GH (hormon rasta), što dovodi do niskog rasta ili zastoja u rastu.

Bolesti hipofize – liječenje

Koju vrstu liječenja treba indicirati za bolesti hipofize? Kada postoje simptomi nedostatka barem jednog od hormona, dijagnoza se potvrđuje provođenjem laboratorijskih pretraga.

Ovisno o rezultatima, potrebne su specifične krvne pretrage ili slikovne pretrage. Liječenje se razlikuje ovisno o uzroku bolesti, dobi i vrsti uključenih hormona.

U slučaju hiperfunkcije, pojačanog rada žlijezde ili hipofunkcije, poremećaja rada žlijezde, endokrinolog će postaviti odgovarajuću dijagnozu i odrediti liječenje.

bolesti hipofize
Koju vrstu liječenja treba indicirati za bolesti hipofize?

Tumori hipofize mogu se liječiti lijekovima, operacijom ili kombinacijom.

Cilj liječenja je osigurati pravilan rad hormona. Tumori koji proizvode prolaktin obično se liječe lijekovima za normalizaciju prolaktina.

S vremenom se mogu otkriti nedostaci drugih hormona, što može zahtijevati nadomjesno liječenje. Većina pacijenata može voditi normalan život uz propisane lijekove.

Međutim, kada se bolest naglo manifestira, život osobe može biti ugrožen. Neka istraživanja pokazuju da postoji povećana učestalost kardiovaskularnih bolesti, što može ograničiti životni vijek osobe.

Stručnjaci savjetuju povremene rutinske preglede, jer ako postoje bolesti hipofize, važno ih je otkriti na početku, prije nego što se stanje pogorša.

Nefunkcionalni tumori hipofize

Nefunkcionalni tumori su najčešći tumori hipofize. Nazivaju se nefunkcionalni jer ne luče funkcionalne hormone. U pravilu je riječ o dobroćudnim tumorima, tzv. adenomima.

Zbog svoje veličine ponekad mogu vršiti pritisak na zdravo tkivo hipofize i na taj način ometati normalnu funkciju hipofize, odnosno lučenje hormona.

Veliki tumori mogu uzrokovati i glavobolje. Pritiskom na vidni živac koji se nalazi u blizini hipofize, veći tumori mogu stvarati poremećaje vida.

Nefunkcionalni tumori hipofize uglavnom se liječe kirurškim putem. Ako se radi o manjim tumorima, liječenje često nije niti potrebno, već samo praćenje njihovog rasta.

Preporuka

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite!

Podijelite sa prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

drugi upravo čitaju

Gdje boli jetra i zašto?

Gdje boli jetra može da ovisi od nekoliko važnih stvari na koje morate da obratite pažnju. Znate li znakove koji pokazuju da vam je jetra...

Autofagija iskustva kod 16/8 unosa hrane

Autofagija iskustva 16/8 dijete Vanjski izgled je mnogima od nas bitan te želimo najbolje što možemo. Jedno od čestih stvari na koje se ljudi fokusiraju...

Povišen kreatinin – uzrok, simptomi i liječenje

Povišen kreatinin što je i koji su uzroci Kreatinin, urati i urea sudjeluju u radu bubrega i njegovoj mogućnosti da filtrira otpadne tvari kroz mokraću,...

4 jednostavne joga vežbe za ublažavanje menstrualnih bolova

Joga vežbe mogu ublažiti menstrualne grčeve i sve su popularnije među devojkama Bolni grčevi pre i tokom menstruacije se sasvim sigurno ne mogu podvesti pod...

možda te zanima