back to top

Dizenterija – kako se liječi?

Dizenterija je zarazna crijevna bolest

Dizenterija je crijevna bolest, jedna od najzaraznijih bolesti, u narodu poznata kao griža, srdobolja ili šigeloza (uzročnik bakterija Shigella).

Bolest se može prenijeti zagađenom hranom, u nehigijenskim uvjetima, prljavim rukama, oralno, bakterije se u prljavim uvjetima šire putem stolice.

Bakterije uzrokuju akutnu infekciju crijeva, razmnožavaju se u sluznici debelog crijeva, dovode do proljeva, u teškom obliku sa sadržajem krvi, dovode do dehidracije, povišene temperature, bolova i grčeva u trbuhu. Inkubacija bolesti je od 1 do 2-3 dana.

Sindrom iritabilnog crijeva također među simptomima ima bolove i grčeve u trbuhu. 

Bolest je opasna ako se na vrijeme ne reagira s liječenjem, može izazvati ozbiljnu dehidraciju, posebno je to ozbiljno kod djece koja trebaju dobiti što hitnije lijekove i brzu rehidraciju.

Dnevni unos vode pomaže da pratite da li ste dovoljno količine vode unijeli u vaš organizam tokom dana. 

Voda je idealna zaštita od velikih vrućina tokom ljeta. Tako da je njena konzumacija neizbježna.

Najčešća su dva tipa dizenterije: tzv. šigeloza (bakterijska) i amebna dizenterija (češća u tropskim područjima s nepovoljnim sanitarnim uvjetima).

Zaraza se uglavnom javlja zbog loše osobne higijene, konzumiranja zagađene vode, konzumiranja nedovoljno termički obrađene hrane, posebno je oprez potreban na putovanjima.

Preporučuje se da je najbolje ne konzumirati sirovo voće i povrće te ono bez kore, a na putovanjima piti i koristiti općenito za konzumaciju samo komercijalno flaširanu ili prokuhanu vodu, također i za pranje zubi sa adekvatnom pastom za zube.

dizenterija
Može izazvati ozbiljnu dehidraciju.

Dizenterija – Simptomi

Simptomi dizenterije ovise o vrsti bakterije koja je bolest prouzročila, mogu biti blagi kada je potrebna samo dobra dehidracija da bi se bolesnik izliječio ili teški simptomi i ozbiljniji koji zahtijevaju antibiotsko liječenje i naravno pojačanu i specijalnu dehidraciju.

Teži simptomi bolesti zabilježeni su i kod Q groznice.

Inkubacija traje od 1 do 3 dana. Nakon toga slijedi slabost, povraćanje, mučnina, izrazito česte stolice, sluzavi proljevi, moguće sa sadržajem krvi ako je oblik dizenterije teži, povišena tjelesna temperatura.

Ponekad su simptomi blagi, brzo prođu, za nekoliko dana, pa i ne trebamo posjet liječniku, ali kod djece je potreban oprez i savjetovanje s liječnikom.

Amebna dizenterija ima teže simptome uključujući i umor, groznicu, bolove u trbuhu. Obavezno je potrebno liječenje kako bi se spriječilo daljnje preživljavanje amebe u organizmu.

Uz sve lijekove koje će pacijentu liječnik propisati, neophodno je unositi dovoljno tekućine u organizam te će biti potrebno mirovanje i redovito održavanje osobne higijene. Ukoliko primijetite bilo koje simptome koji upućuju da je u pitanju dizenterija, potražite savjet liječnika.

dizenterija
Amebna dizenterija ima teže simptome uključujući i umor, groznicu, bolove u trbuhu.

Kako se liječi dizenterija?

Dijagnoza se određuje na temelju detaljnog fizičkog pregleda pacijenta, testova krvi i laboratorijskih testova uzorka stolice. Ustanoviti će se da li se radi o infekciji bakterijom Shigella ili parazitom amebom odnosno je li riječ o bakterijskoj ili amebnoj dizenteriji.

Najvažnije kod liječenja kada je u pitanju dizenterija je rehidracija bolesnika kako bi se dovelo do ponovne ravnoteže vode i soli u organizmu.

Potrebna je terapija antibioticima otprilike 5-7 dana, kod amebne dizenterije potrebna je terapija antiparazitnim lijekovima.

Obavezna je dijeta primjerena dijagnozi dizenterija, o čemu se treba posavjetovati s liječnikom.

dizenterija
Obavezna je dijeta primjerena dijagnozi dizenterija.

Važno je da pacijent za vrijeme liječenja bude u strogoj izolaciji, bez obzira da li se liječenje provodi kod kuće ili u bolnici, kako se bolest ne bi dalje širila.

Pri tome potrebno je provoditi mjere dezinfekcije svega što dolazi u kontakt s bolesnikom, također nakon bolesti dezinficirati sav prostor u kojem je pacijent boravio i bio izoliran.

Uz lijekove potrebno je unositi bezalkoholna pića, sokove i vodu u bocama. U težim slučajevima oboljeli trebaju uzimati tekućine koje sadrže elektrolite poput kalija, soli i saharoze, a po potrebi i oralne rehidracijske tekućine.

Izbjegavati mliječne proizvode dok bolest sasvim ne prođe. Sredstva za dezinfekciju ruku na bazi alkohola odličan su preventivan savjet osobito na najjeftinijim destinacijama za putovanje.

Preporučujemo da pročitate:

drugi upravo čitaju

Ultrazvuk u bolestima žučnjaka i žučnih vodova

Ultrazvuk u bolestima žučnjaka i žučnih vodova javlja se najčešće kao potreba za dijagnostičkom procjenom. Jedna od vodećih indikacija za pregled trbuha ultrazvukom jest potreba...

Psorijatični artritis – uzrok, simptomi i liječenje

Što je psorijatični artritis Psorijatični artritis je oblik artritisa koji pogađa osobe s psorijazom i karakterizira ga pojava sivkastih, ljuskavih lezija. Procjenjuje se da oko 8% ljudi s psorijazom...

Kronična opstruktivna plućna bolest – uzrok, simptomi, liječenje

Kronična opstruktivna plućna bolest (KOPB) Kronična opstruktivna plućna bolest (KOPB) dovodi do gubitka normalne funkcije pluća i otežanog disanja. Najčešći uzrok obolijevanja je dugotrajno aktivno ili...

5 signala da ćete dobiti srčani udar za mjesec dana

Kako spriječiti srčani udar? Srčani udar je danas jedan od najčešćih uzroka smrti kod žena kao i muškaraca u cijelome svijetu. Kako se razvija srčani...

možda te zanima