back to top

Karcinom jetre – uzrok

Karcinom jetre je vrsta zloćudnog raka koji je praćen promjenama u funkciji ovog organa. U svom normalnom stanju, epitelne stanice jetre se formiraju i dijele u nove u procesu poznatom kao regeneracija.

Međutim, kada te stanice više nemaju kontrolni mehanizam i postanu podložne promjenama, to dovodi do raka.

U usporedbi s normalnim stanicama, stanice raka napadaju okolna tkiva i šire se u druge dijelove tijela, što se naziva metastazom.

Karcinom jetre povezan je s određenim čimbenicima koji povećavaju šanse za njegov razvoj.

Ciroza jetre, infekcije uzrokovane virusima hepatitisa B i C glavni su uzroci povezani s ovom vrstom raka.

Ali postoje i drugi čimbenici, kao što su: nekontrolirani dijabetes, ulcerozni kolitis. pretilost, prekomjerna konzumacija alkohola.

Razlikujemo nekoliko vrsta karcinoma jetre: hepatokarcinom, intrahepatični kolangiokarcinom, angiosarkom, hemangiosarkom, hepatoblastom.

Hepatokarcinom je češći kod muškaraca nego kod žena, a može zahvatiti i mlađe osobe.

Intrahepatalni kolangiokarcinom čini blizu 5% slučajeva primarnog raka jetre, a obično se dijagnosticira u dobi između 50 i 70 godina.

Bolesnici s nekim oblicima raka mogu imati metastaze koje dopiru do jetre.

karcinom jetre
Karcinom jetre je vrsta zloćudnog raka koji je praćen promjenama u funkciji ovog organa.

Karcinom jetre – simptomi

U većini slučajeva karcinom jetre kod pacijenta pokazuje simptome kada je bolest u uznapredovalom stadiju.

Tada su najkarakterističniji: bolovi u trbuhu, osobito s desne strane, gubitak apetita, nadutost, česte mučnine, žuta koža i oči (žutica), pretjerani umor, malaksalost, slabost, naglo mršavljenje, povišena tjelesna temperatura.

Gotovo 40% slučajeva raka jetre proizlazi iz drugih vrsta raka (rak jednjaka, rak dojke, rak pluća).

Kao što je prethodno navedeno, karcinom jetre je u početku tiha bolest, a simptomi se pojavljuju u uznapredovalim stadijima.

Dijagnoza raka jetre temelji se na testu krvi, nakon čega slijede slikovni testovi kao što su ultrazvuk, kompjutorizirana tomografija, magnetska rezonancija i biopsija.

Budući da se simptomi rijetko pojavljuju u ranim fazama raka jetre, dijagnoza se postavlja kada je bolest već uznapredovala i proizvela udaljene metastaze.

Zato se osobe koje pripadaju rizičnim skupinama trebaju redovito podvrgavati pregledima kako bi se rano otkrila prisutnost lezija.

Rano otkrivanje raka jetre važna je strategija za pronalaženje tumora u ranoj fazi, čime se omogućavaju najbolje šanse za izlječenje.

karcinom jetre
U većini slučajeva karcinom jetre kod pacijenta pokazuje simptome kada je bolest u uznapredovalom stadiju.

Karcinom jetre – liječenje

Posljednjih nekoliko godina povećao se raspon mogućnosti liječenja, što je značajno pridonijelo boljem oporavku bolesnika.

Trenutno postoji nekoliko različitih metoda liječenja, a to su: kirurški, radioterapija, kemoterapija.

Nakon što se karcinom jetre dijagnosticira u ranim fazama i nema metastaza, operacija uklanjanja tumora učinkovita je u mnogim slučajevima.

Osim toga, ciljna terapija, kao metoda liječenja u uznapredovalom stadiju, pokušava doprijeti do maligne stanice iz mehanizma koji ju je pokrenuo.

karcinom jetre
Posljednjih nekoliko godina povećao se raspon mogućnosti liječenja, što je značajno pridonijelo boljem oporavku bolesnika.

Redovite konzultacije i pregledi čak i kada nema očitih znakova bolesti mogu biti presudni u sprječavanju razvoja raka jetre.

Kada se karcinom jetre rano otkrije, postoje visoke stope izlječenja, a pacijenti vode normalan život nakon dijagnoze i procesa liječenja.

U uznapredovalom slučaju raka, samo 50% pacijenata može preživjeti više od godinu dana nakon dijagnoze.

Najbolji način prevencije nastanka zloćudnih tumora jetre je izbjegavanje čimbenika rizika kao što su prekomjerna konzumacija alkohola, infekcija virusom hepatitisa B i hepatitisa C, pretjerano uzimanje određenih lijekova jer mogu izazvati oštećenje jetre.

Preporuka

drugi upravo čitaju

Sušica – uzrok, simptomi, liječenje

Milijarna tuberkuloza – sušica Sušica je jedan od najtežih oblika tuberkuloze i nastaje kada Mycobacterium tuberculosis uđe u krvotok i proširi se cijelim tijelom. Nastale promjene...

Karcinom gušterače – uzrok, simptomi, liječenje

Što je karcinom gušterače Gušterača je važna žlijezda u ljudskom tijelu i nalazi se u abdomenu, u području iza želuca. Ima dvostruku funkciju, odgovoran je...

Patuljasti rast – uzrok, simptomi, liječenje

Patuljasti rast – uzrok Patuljasti rast ili skeletna displazija naziv je za mnoga stanja koja utječu na rast kostiju i hrskavice te za posljedicu imaju nizak...

Cerebrovaskularni inzult – uzrok, simptomi, liječenje

Cerebrovaskularni inzult – moždani udar Cerebrovaskularni inzult ili moždani udar nastaju kada je prekinut dotok krvi u područje mozga. To je bolest koja se može pojaviti...

možda te zanima