Karcinom jetre – uzrok, simptomi, liječenje

Karcinom jetre – uzrok

Karcinom jetre je vrsta zloćudnog raka koji je praćen promjenama u funkciji ovog organa. U svom normalnom stanju, epitelne stanice jetre se formiraju i dijele u nove u procesu poznatom kao regeneracija.

Međutim, kada te stanice više nemaju kontrolni mehanizam i postanu podložne promjenama, to dovodi do raka.

U usporedbi s normalnim stanicama, stanice raka napadaju okolna tkiva i šire se u druge dijelove tijela, što se naziva metastazom.

Karcinom jetre povezan je s određenim čimbenicima koji povećavaju šanse za njegov razvoj.

Ciroza jetre, infekcije uzrokovane virusima hepatitisa B i C glavni su uzroci povezani s ovom vrstom raka.

Ali postoje i drugi čimbenici, kao što su: nekontrolirani dijabetes, ulcerozni kolitis. pretilost, prekomjerna konzumacija alkohola.

Razlikujemo nekoliko vrsta karcinoma jetre: hepatokarcinom, intrahepatični kolangiokarcinom, angiosarkom, hemangiosarkom, hepatoblastom.

Hepatokarcinom je češći kod muškaraca nego kod žena, a može zahvatiti i mlađe osobe.

Intrahepatalni kolangiokarcinom čini blizu 5% slučajeva primarnog raka jetre, a obično se dijagnosticira u dobi između 50 i 70 godina.

Bolesnici s nekim oblicima raka mogu imati metastaze koje dopiru do jetre.

karcinom jetre
Karcinom jetre je vrsta zloćudnog raka koji je praćen promjenama u funkciji ovog organa.

Karcinom jetre – simptomi

U većini slučajeva karcinom jetre kod pacijenta pokazuje simptome kada je bolest u uznapredovalom stadiju.

Tada su najkarakterističniji: bolovi u trbuhu, osobito s desne strane, gubitak apetita, nadutost, česte mučnine, žuta koža i oči (žutica), pretjerani umor, malaksalost, slabost, naglo mršavljenje, povišena tjelesna temperatura.

Gotovo 40% slučajeva raka jetre proizlazi iz drugih vrsta raka (rak jednjaka, rak dojke, rak pluća).

Kao što je prethodno navedeno, karcinom jetre je u početku tiha bolest, a simptomi se pojavljuju u uznapredovalim stadijima.

Dijagnoza raka jetre temelji se na testu krvi, nakon čega slijede slikovni testovi kao što su ultrazvuk, kompjutorizirana tomografija, magnetska rezonancija i biopsija.

Budući da se simptomi rijetko pojavljuju u ranim fazama raka jetre, dijagnoza se postavlja kada je bolest već uznapredovala i proizvela udaljene metastaze.

Zato se osobe koje pripadaju rizičnim skupinama trebaju redovito podvrgavati pregledima kako bi se rano otkrila prisutnost lezija.

Rano otkrivanje raka jetre važna je strategija za pronalaženje tumora u ranoj fazi, čime se omogućavaju najbolje šanse za izlječenje.

karcinom jetre
U većini slučajeva karcinom jetre kod pacijenta pokazuje simptome kada je bolest u uznapredovalom stadiju.

Karcinom jetre – liječenje

Posljednjih nekoliko godina povećao se raspon mogućnosti liječenja, što je značajno pridonijelo boljem oporavku bolesnika.

Trenutno postoji nekoliko različitih metoda liječenja, a to su: kirurški, radioterapija, kemoterapija.

Nakon što se karcinom jetre dijagnosticira u ranim fazama i nema metastaza, operacija uklanjanja tumora učinkovita je u mnogim slučajevima.

Osim toga, ciljna terapija, kao metoda liječenja u uznapredovalom stadiju, pokušava doprijeti do maligne stanice iz mehanizma koji ju je pokrenuo.

karcinom jetre
Posljednjih nekoliko godina povećao se raspon mogućnosti liječenja, što je značajno pridonijelo boljem oporavku bolesnika.

Redovite konzultacije i pregledi čak i kada nema očitih znakova bolesti mogu biti presudni u sprječavanju razvoja raka jetre.

Kada se karcinom jetre rano otkrije, postoje visoke stope izlječenja, a pacijenti vode normalan život nakon dijagnoze i procesa liječenja.

U uznapredovalom slučaju raka, samo 50% pacijenata može preživjeti više od godinu dana nakon dijagnoze.

Najbolji način prevencije nastanka zloćudnih tumora jetre je izbjegavanje čimbenika rizika kao što su prekomjerna konzumacija alkohola, infekcija virusom hepatitisa B i hepatitisa C, pretjerano uzimanje određenih lijekova jer mogu izazvati oštećenje jetre.

Preporuka

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite!

Podijelite sa prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

drugi upravo čitaju

Mapa sveta

Mapa sveta kakvu poznajemo je laž, evo kako kontinenti i države stvarno izgledaju. Kada vidite ovu mapu sveta zaprepastit ćete se! Svet nije baš onakav...

Šta je Žigolo? Otkrij značenje riječi!

Pojam žigolo se vezuje za mušku prostituciju, vodeći se činjenicom da je još od davnina prostitucija poznata u svim slojevima društva, pri čemu se...

Šta znači natalna karta? – Nauči čitati svoju natalnu kartu!

Natalna karta, prema definiciji podrazumijeva raspored planeta na nebu, upravo u trenutku rođenja određene osobe. U trenutku nečijeg rođenja planete zauzimaju određene položaje u kućama...

Rumi citati – najljepši citati Mevlana Dželaludina Rumija

Rumi citati izdvojeni iz djela poznatog autora koji je najbolje opisao razne životne situacije. “Svako je stvoren za neki posao, a želja za tim poslom...

možda te zanima