back to top

Knjiga Vezani za jelo

Pročitajte sažetak i opis knjige Vezani za jelo koja će vam pomoći pri gubitku viška kilograma

[adinserter block=”8″][adinserter block=”7″][adinserter block=”6″][adinserter block=”5″][adinserter block=”4″][adinserter block=”3″][adinserter block=”2″][adinserter block=”1″]

Na na samom početku knjige “Vezani za jelo” spisateljica nas podsjeća na uzor naših predaka, uzor koji je oduvijek postojao.

Taj je model, kaže, vrlo moćan, no ovaj je koncept više alat i polazište nego konačno odredište. Kao što ćete uskoro naučiti, jedna veličina ne odgovara svima, a to nikada nije bilo očitije nego sada kada su nam dostupna nova istraživanja o personaliziranoj prehrani.

Nakon ove knjige imat ćete opće smjernice koje će vam dati priliku da idete dalje i saznate koja vam hrana, koji ugljikohidrati najbolje odgovaraju, bez obzira na dob, težinu ili zdravstveno stanje. Taj plan je nešto što ovu knjigu čini jedinstvenom.

Do kraja putovanja shvatit ćete genetske čimbenike koji upravljaju načinom na koji želite jesti. Što je možda najvažnije, imat ćete konačan plan prilagođen vašem tijelu koji će vam pomoći da smršavite, vratite svoje zdravlje i živite život kakav želite.

Nema više nagađanja koja je hrana prava za vas, a koja nije. U nešto više od trideset dana, vaš život i vaše zdravlje mogu se radikalno promijeniti nabolje dok ozdravite i poboljšate svoje tijelo personaliziranim planom prehrane.

Vezani za jelo
Knjiga Vezani za jelo

[adinserter block=”8″][adinserter block=”7″][adinserter block=”6″][adinserter block=”5″][adinserter block=”4″][adinserter block=”3″][adinserter block=”2″][adinserter block=”1″]

Sažetak knjige Vezani za jelo

Sam pisac kaže da, ako je išta naučio tijekom godina, to je da smo svi skloni slijediti općenite smjernice. Ali naše individualne potrebe mogu biti sasvim drugačije od potreba našeg susjeda.

To može stvoriti predrasude koje nas tjeraju da mislimo da će ono što je nama uspjelo uspjeti nekom drugom. Na ovaj način želimo pojednostaviti stvari, a zapravo možemo uvelike zakomplicirati cijelu situaciju.

Kipari, inženjeri, obrađivači drveta i zanatlije su tipovi ljudi koji koriste različite alate i strategije za proizvodnju svojih radova.

Alati koji se koriste na početku služe za “grubi rad”, dok neki drugi alati služe za izradu profinjenog, gotovog proizvoda.

Moćna paleo dijeta kao strategija koristi se kao “grub” alat u ovoj knjizi. U konačnici, to će vam pomoći pronaći svoj prilagođeni plan prehrane koji će vam pomoći da postignete svoje ciljeve.”Trenutak kada želiš odustati je upravo trenutak kada se trebaš maksimalno potruditi… Sve ili ništa…”

Razlog zašto se debljamo, razboljevamo ili kvarimo, a na koji je vrlo teško utjecati primjenom prehrane i promjenama načina života, vrlo je jednostavan.

Naš okoliš se promijenio, naše tijelo nije, ili barem nedovoljno da bi moglo spriječiti razvoj čitavog niza degenerativnih bolesti.

Naša genetika povezana je s vremenom kada su obroci bili relativno jednostavni u smislu teksture i okusa.

Imali smo pristup hrani koja se mijenjala s godišnjim dobima i uvijek smo morali potrošiti određenu količinu energije da nabavimo robu.

Sada, s magijom znanosti o hrani, trgovinama i supermarketima, imamo pristup svakoj zamislivoj kombinaciji okusa.

[adinserter block=”8″][adinserter block=”7″][adinserter block=”6″][adinserter block=”5″][adinserter block=”4″][adinserter block=”3″][adinserter block=”2″][adinserter block=”1″]

Čak i neke koje prije nekoliko godina nismo mogli ni zamisliti. Svake godine u svijetu se stvori više od deset tisuća novih “prehrambenih” proizvoda, a prosječna trgovina mješovitom robom ima desetke tisuća opcija hrane.

S obzirom na ove složene kombinacije hrane i gotovo neograničene mogućnosti hrane, nije ni čudo da smo razvili neuroregulaciju naših apetita.

Vezani za jelo
Sažetak knjige Vezani za jelo

Paleo dijeta izazovi

Jedan od najvećih izazova oko Paleo dijete, iz perspektive istraživanja i implementacije, je tendencija postavljanja preporuka u “kamenu”.

Pisac će detaljno opisati gdje i kako se to dogodilo i kako je ta krutost stvorila značajnu dramu i pomutnju.

Paleo prehranu za sada možemo promatrati na dva komplementarna načina. Uključivanje – Paleo plan općenito se sastoji od voća, povrća, korijenja, klica, orašastih plodova, sjemenki, mesa (uključujući razne organe), plodova mora i peradi.

Isključenjem – Paleo plan općenito izbjegava žitarice, mahunarke i mliječne proizvode. Kada bismo ovaj plan prehrane jednostavno nazvali “Protuupalna dijeta” i zatim pogledali kako određene namirnice uzrokuju upalu, bilo u probavnom sustavu ili nekom drugom dijelu tijela, došli bismo otprilike na isto mjesto i izbjegli mnogo zbunjenost na temu.

Slično tome, kad bismo ovu dijetu nazvali “Evolucijska dijeta” i primijenili neka posebna upozorenja, vjerojatno bismo imali manje reakcije istraživačke zajednice.

Uobičajena i uvriježena mudrost navela bi nas da vjerujemo da je “kalorija kalorija” i da jednake količine ugljikohidrata mogu izazvati iste reakcije glukoze u krvi.

To očito nije slučaj. Sofisticiraniji modeli koji obraćaju više pozornosti na glikemijsko opterećenje, vlakna i stanice u odnosu na acelularne rafinirane ugljikohidrate doveli bi nas do zaključka da bismo trebali vidjeti bolji rezultat glukoze u krvi nakon što pojedemo bananu nego nakon što pojedemo kolač. Međutim, ni to nije slučaj.

Što se tu zapravo događa? Čini se da se većina ove varijabilnosti može pripisati razlikama u crijevnom mikrobiomu.

Postoje trendovi koji slijede uvjerenje da su određene vrste bakterija jače povezane s tim glikemijskim odgovorima.

[adinserter block=”8″][adinserter block=”7″][adinserter block=”6″][adinserter block=”5″][adinserter block=”4″][adinserter block=”3″][adinserter block=”2″][adinserter block=”1″]

Ali čak i tu postoje značajne varijacije. Sljedeće informacije koje će nam spisateljica podijeliti učvrstit će u nama potrebu da sve velike prehrambene modne trendove, pa tako i paleo dijetu, uzimamo s rezervom jer i najbezazlenija hrana nekima može biti problematična.

Pisac navodi da ste, do trenutka kada dođete do dijela knjige o stresu, prešli dug put i ako ste apsorbirali samo 10 posto onoga što je predstavljeno, vjerojatno znate više praktičnih informacija o ljudskom zdravlju od većine ljudi.

Jasno je da je najviše pažnje usmjereno na hranu, no postoje i drugi dijelovi priče koji su jednako važni, a možda i veći. Posljednji dijelovi slagalice uključuju spavanje, stres i društvene veze.

 Vezani za jelo
Knjiga Vezani za jelo

Knjiga Vezani za jelo – Tema spavanja

Prije nego što prijeđe na temu spavanja, pisac želi istaknuti jednu važnu stvar: kad bi ljudi “samo” spavali, vjerojatno ne bi morali puno brinuti o prehrani.

To nam ne govori da možemo cijeli dan jesti rafinirano smeće i ne snositi posljedice, ali dobar san daje nam puno slobode u prehrani.

A vrijedi i suprotna situacija, loš san dovodi nas u situaciju da moramo biti puno koncentriraniji na prehranu, kako se ne bismo suočili s ozbiljnim zdravstvenim problemima. Ako želite veći stupanj slobode u izboru hrane, morate dobro spavati.

Ako zbog količine posla ne možete dobro spavati, onda morate pripaziti na prehranu, posebice na količinu ugljikohidrata koje unosite.

Ako želite najbolje moguće zdravlje – dobar san i dobra hrana bit će vam veći prioritet nego dosad.

[adinserter block=”8″][adinserter block=”7″][adinserter block=”6″][adinserter block=”5″][adinserter block=”4″][adinserter block=”3″][adinserter block=”2″][adinserter block=”1″]

Šta je genetska lutrija?

Neki od nas dobili su na “genetskoj lutriji” imajući super zdrave roditelje koji su im darovali malu vjerojatnost problema poput dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti ili neurodegeneracije.

Neki od njih imali su dodatnu sreću da su im sva rana životna iskustva bila namještena tako da kasnije budu vrlo uspješni.

A tu su i ljudi poput pisca koji kaže da dolazi iz “plićeg kraja” genskog fonda. Iako možda nema optimalne gene ili savršenu priču o ranom životu, možda to sada nije ni važno.

Koristeći svoje znanje o personaliziranoj prehrani, sada možete pratiti unos ugljikohidrata i tako osigurati da vaš metabolizam radi jednako dobro ili čak bolje od genetski bolje građenih pojedinaca.

Kako je to moguće? Pronalaženjem namirnica koje vam najviše prijaju osigurat ćemo optimalnu razinu glukoze u krvi, a crijevni biom ostat će zdrav i snažan.

Postanite najbolja i najzdravija verzija sebe mudrim odabirom onoga što vam ide, jer ta je odluka u vašim rukama.

Kao i vaše kontinuirano zdravlje i dobrobit. Stoga mudro planirajte sljedeći obrok i slušajte svoje tijelo.

Ovo je bio sažetak knjige “Tethered to Eating” autora Roba Wolfa.

www.gospodindirektor.com

[adinserter block=”8″][adinserter block=”7″][adinserter block=”6″][adinserter block=”5″][adinserter block=”4″][adinserter block=”3″][adinserter block=”2″][adinserter block=”1″]

Preporuka

drugi upravo čitaju

Ultrazvuk u bolestima žučnjaka i žučnih vodova

Ultrazvuk u bolestima žučnjaka i žučnih vodova javlja se najčešće kao potreba za dijagnostičkom procjenom. Jedna od vodećih indikacija za pregled trbuha ultrazvukom jest potreba...

Psorijatični artritis – uzrok, simptomi i liječenje

Što je psorijatični artritis Psorijatični artritis je oblik artritisa koji pogađa osobe s psorijazom i karakterizira ga pojava sivkastih, ljuskavih lezija. Procjenjuje se da oko 8% ljudi s psorijazom...

Kronična opstruktivna plućna bolest – uzrok, simptomi, liječenje

Kronična opstruktivna plućna bolest (KOPB) Kronična opstruktivna plućna bolest (KOPB) dovodi do gubitka normalne funkcije pluća i otežanog disanja. Najčešći uzrok obolijevanja je dugotrajno aktivno ili...

5 signala da ćete dobiti srčani udar za mjesec dana

Kako spriječiti srčani udar? Srčani udar je danas jedan od najčešćih uzroka smrti kod žena kao i muškaraca u cijelome svijetu. Kako se razvija srčani...

možda te zanima