Peršun je biljka porodice štitonoša, koja se gaji u vrtovima kao biljka za začin i jako je prijatnog mirisa pa se često pravi čaj od peršuna.

List, koren i plod mogu da se upotrebljavaju. Bogat je magnezijumom, vitaminima A i C, vitaminom B12, gvožđem, manganom i kalcijumom.

Najbolje je koristiti biljku u sirovom stanju, kako bi se svi potrebni vitamini zadržali. Gajenje nije zahtevno, može se održavati i u zimskim uslovima.

Postoje dve vrste peršuna: peršun korenaš, koji ima razvijen vretenast koren i peršun lišćar koji ima razvijenu lisnu rozetu.

Najpoznatije dejstvo peršuna je diuretičko i podstiče izbacivanje viška tečnosti iz organizma. Pokazao se kao odličan lek za bolesti žučne kese, gihta, urinarnih infekcija, artritisa, reumatizma i kamena u bubregu.

Može sniziti krvni pritisak i holesterol, a i regulisati menstrualni ciklus, rast kancera i slabokrvnost.

Većina žena koristi čaj od peršuna čak tri puta dnevno za smanjenje celulita i ubrzani nestanak viška kilograma.

čaj od peršuna
Čaj od peršuna - 6 razloga zašto je zdrav

Zašto je zdrav čaj od peršuna?

Čaj od peršuna može biti koristan za zdravlje iz više razloga:

Dijuretička Svojstva: Peršun je poznat po svojim prirodnim dijuretičkim svojstvima. To znači da može pomoći u povećanju proizvodnje urina u tijelu, što pomaže u uklanjanju viška tekućine i može biti korisno u upravljanju stanjima kao što su edemi (oticanje) i visoki krvni pritisak.

Bogat Nutrijentima: Peršun je bogat vitaminima i mineralima, uključujući vitamin C, K, A, folnu kiselinu i željezo. Ovi nutrijenti doprinose jačanju imunološkog sistema, poboljšanju zdravlja kostiju i podršci općem zdravlju tijela.

Antioksidativna Svojstva: Sadrži antioksidanse, poput flavonoida i luteolina, koji mogu pomoći u zaštiti tijela od oštećenja slobodnih radikala. Ovi antioksidansi mogu smanjiti rizik od određenih bolesti, uključujući neke vrste raka.

Podrška Zdravlju Srca: Vitamin K u peršunu igra ključnu ulogu u zgrušavanju krvi i zdravlju kostiju, a isto tako može pomoći u održavanju zdravlja srca.

Protuupalna svojstva: Peršun ima protuupalna svojstva koja mogu pomoći u smanjenju upale i bolova, naročito povezanih s artritisom.

Podrška Zdravlju Urinarnog Trakta: Kao diuretik, čaj od peršuna može pomoći u čišćenju urinarnog trakta i smanjiti rizik od infekcija urinarnog trakta.

Iako je čaj od peršuna zdrav, važno je koristiti ga umjereno. Prekomjerno konzumiranje može uzrokovati neželjene efekte, posebno kod osoba sa određenim zdravstvenim stanjima ili onih koji uzimaju određene lijekove.

Također, nije preporučljiv za trudnice zbog njegovog diuretičkog učinka i mogućeg utjecaja na hormone. Uvijek je preporučljivo konzultirati se s liječnikom prije dodavanja bilo kakvih novih dodataka prehrani, uključujući i biljne čajeve.

čaj od peršuna
Čaj od peršuna - 6 razloga zašto je zdrav

Priprema čaja od peršuna 

Sastojci:

 • Svježi peršun: oko 1-2 velike žlice ili 1 šaka (može se koristiti i sušeni peršun, ali svježi daje bolji okus)
 • Voda: 1 šalica (oko 250 ml)

Upute za Pripremu:

 1. Prokuhajte Vodu: Stavite vodu da prokuha u maloj šerpi ili čajniku.
 2. Pripremite Peršun: Operite svježi peršun pod tekućom vodom. Možete ga sitno nasjeckati ili ostaviti cijele listove i stabljike, ovisno o vašoj preferenciji.
 3. Dodajte Peršun u Vodu: Nakon što voda prokuha, dodajte peršun. Ako koristite svježi peršun, možete ga direktno ubaciti u šerpu. Ako koristite sušeni peršun, možete ga staviti u čajnu mrežicu ili infuzer za čaj.
 4. Pustite da Se Kuha: Smanjite vatru i ostavite da se kuha oko 5-10 minuta. Duže kuhanje će izvući više okusa i nutrijenata iz peršuna, ali će čaj imati jači okus.
 5. Procijedite Čaj: Uklonite peršun iz vode. Ako ste koristili cijele listove, možete ih jednostavno izvaditi žlicom ili procijediti čaj.
 6. Servirajte: Poslužite čaj topao. Po želji možete dodati malo meda, limunovog soka ili đumbira za dodatni okus.
čaj od peršuna
Čaj od peršuna - 6 razloga zašto je zdrav

Napomena:

 • Uvijek koristite svježi i neprskani peršun, posebno ako ga koristite u svrhe liječenja ili detoksikacije.
 • Umjerenost je ključna; ne preporučuje se piti više od 1-2 šalice čaja od peršuna dnevno.
 • Trudnicama se savjetuje da izbjegavaju čaj od peršuna zbog njegovih diuretičkih svojstava i mogućeg utjecaja na hormone.

Uživajte u vašem osvježavajućem i zdravom čaju od peršuna!

Izdvajamo za vas

drugi upravo čitaju

Dijete ili djete

Kako je ispravno pisati: dijete ili djete? Glosbe, online rječnik, besplatno. Pregledaj milijunima riječi i fraza na svim jezicima. Svaki jezik ima svoja pravila koja...

Riješavati ili rješavati

Kako je pravilno pisati: riješavati ili rješavati? Dvojbe u pisanju između glasovnih skupina /ije/ i /je/ veoma su česte u hrvatskom jeziku. Nekim govornicima takve...

Primijetiti ili primjetiti? – Pogledajte kako se pravilno i ispravno piše

Kako je pravilno pisati: primijetiti ili primjetiti? Ovdje je riječ o dvojbi u pisanju između refleksa jata /ije/ ili /je/. Ovakve dvojbe – pisati ije...

Promjeniti ili promijeniti? – Pogledajte kako se pravilno i ispravno piše

Kako je pravilno pisati: promjeniti ili promijeniti? Dvojbe u pisanju između glasovnih skupina /ije/ i /je/ veoma su česte u hrvatskom jeziku. Nekim govornicima takve...

možda te zanima