back to top

U nastavku pročitajte biografiju čuvenog Đorđa Balaševića.

Đorđe Balaševič biografija detaljno opisuje početak karijere kao i privatni život čuvenog pjevača.

Ime i prezime: Đorđe Balašević

Nadimak: Panonski mornar

Datum i mjesto rođenja: 11.05.1953. godine, Novi Sad, Srbija;

Đorđe Balašević je srpski pjevač, tekstopisac, pjesnik, glumac i reditelj. Rođen je 11. maja 1953. godine u Novom Sadu.

Njegovi roditelji su se zvali Jovan Balašević i Veronika Elvira Matilda Dolenc, a imao je i pet godina stariju sestru Jasnu koja je preminula.

Uprkos svim uspjesima koje je postigao, otac i majka su se protivili njegovoj odluci da bude muzičar i smatrali su da bi trebao da se bavi geografijom za šta se i školovao. Nisu prisustvovali nijednom njegovom koncertu, a uvjek im je čuvao dva prazna mjesta.

Balašević je odrastao u Novom Sadu, u kući u Ulici Jovana Cvijića, u kojoj i danas živi sa suprugom Oliverom (rođ. Savić, u Zrenjaninu 1959.) i troje dece (najstarija Jovana – Lola, srednja Jelena – Beba i najmlađi Aleksa).

Pesme je počeo da piše u osnovnoj školi, a sanjao je da postane fudbaler. Gimnaziju je napustio u trećem razredu, jer nije voleo matematiku, fiziku i hemiju, ali je uspeo da maturira kao vanredni učenik i položio je prijemni ispit za studije geografije.

Nikada nije diplomirao na univerzitetu, ali se 1977. pridružio grupi Žetva.

Đorđe Balašević biografija (pjesme, citati)

Đorđe Balašević Biografija  – Privatni život, djetinjstvo, školovanje

Đorđe Balašević se već od ranog djetinjstva počeo izdvajati po svojoj nadarenosti, osobnosti i nevjerovatnim svestranim talentom, pa je bio prozvan “čudom od djeteteta”.

Tokom osnovnog školovanja bio je veoma miran, uzoran i dobar učenik, međutim tokom srednje škole popušta sa učenjem te sve više počinje da shvata da je muzika ono čime želi da se bavi u životu i da jedino tu pronalazi smisao svog života i postojanja.

Iz srpskog i društvenih nauka je redao petice, dok iz matematike, fizike i hemije nije mogao da dobije prelaznu ocenu.

Maturirao je kao vanredni učenik i upisao je studije geografije na Prirodno-matematičkom fakultetu.

Prvu pjesmu koju je napisao posvetio je muvi koja mu je smetala kada je bio prehlađen, nervirala ga je njena pojava. Imao je nevjerovatan dar i smisao za stvaranje stihova.

Sa osamnaest godina je prvi put svirao gitaru i poeo sa pisanjem tekstova za koje je vjerovao da ih nikada neće objaviti.

Muzičku školu nikada nije pohađao ali je bio veoma muzikalan i volio je pisati stihove.

Đorđe Balašević biografija (pjesme, citati)
Đorđe Balašević biografija Photo: Miranda Cikotic/PIXSELL

Poslovni život i karijera

1977. godine je sa drugovima iz gimnazije osnovao akustičarsku grupu Žetva sa kojom je snimio pesmu „U razdeljak te ljubim“ u izdanju RTV Ljubljana.

Iako je nije voleo, nakon njenog izvođenja na radiju, otvorila su mu se mnoga vrata. Singl je prodat u 180.000 kopija što je bio prvi veliki pevačev uspeh.

1979. godine je sa Biljom Krstić snimio album „Mojoj majci umesto maturske slike u izlogu“ u izdanju PGP RTB-a.

Pored uvoda i odjave, na njemu su se našle pesme: „Sve je dobro kad se dobro svrši“, „Drago mi je zbog mog starog“, „Jedan Saša iz voza“, „Uticaj rođaka na moj životni put“, „Mnogo mi znači to“, „Neki novi klinci“, „Stara pesma“, „Moj frend ima Rock and Roll Band“, „Brakolomac“, „Prodaje se prijatelj“. Aranžmane i produkciju su poverili bivšim članovima grupe Korni.

Na festivalu u Splitu su izveli numeru „Panonski mornar“ za koju su osvojili prvu nagradu. Izašao je i singl „Prvi januar“.

Grupa je rasprodala osam koncerata u Domu Sindikata čime su potvrdili svoju popularnost. Osim toga, Đorđe se pojavio u serijama „Poletarac“ i „Kost od mamuta“.

Na njihovim koncertima je gostovao i pesnik Mika Antić. Napisao je pesmu „Zbog tebe“ i poklonio je Zdravku Čoliću.

1980. godine Đorđe je služio vojsku u Zagrebu i Požarevcu gde je snimio humorističku seriju „Vojnici“. Bio je kompozitor i tumačio je ulogu Stojšin-Lale.

U emisiji „Bilo pa prošlo“ je bio muzičar. Sa grupom Rani mraz je snimio poslednji album „Odlazi cirkus“, takođe za PGP RTB, na kome se izdvojio veliki broj hitova.

Osim naslovne pesme, na albumu se našlo još 9 numera: „Priča o Vasi Ladačkom“, „Još jedna gorka pesma“, „Nisam bio ja za nju“, „Menuet“, „Život je more“, „Pa dobro, gde si ti“, „Mirka“, „O, kako tužnih ljubavi ima“, „Ostaje mi to što se volimo“. 1981. godine je snimio singl „Tri put sam video Tita“.

1982. godine je započeo solo karijeru i na festivalu u Opatiji je promovisao pesmu „Pesma o jednom petlu“.

Nastavio je saradnju sa PGP RTB-om i na njegovom prvom samostalnom albumu „Pub“ su se našle sledeće numere: „Ilona“, „Ratnik paorskog srca“, „Za sve je kriv Toma Sojer“, „Za treću smenu“, „Lepa protina kći“, „Pesma o jednom petlu“, „Boža zvani Pub“, „Predlog“, „Na pola puta“.

Tumačio je ulogu berberina Šace u seriji Pop Ćira i pop Spira, a devojku koju je oženio, Jucu, glumila je njegova supruga Olivera Balašević. 1983. godine je snimio svoj drugi album „Celovečernji the Kid“ koji je dobio naziv po istoimenoj numeri koja je inspirisana meksičkim folklorom.

Ostalih devet pesama su: „Vi ste jedan obični miš“, „Crni labud“, „Blues mutne vode“, „Svirajte mi jesen stiže, dunjo moja“, „Don Francisko Long Play“, „Medena vremena“, „Lunjo“, „Nikad kao Bane“, „Neko od gore to vidi sve“.

Krajem iste godine je napravio prvi koncert u Sava Centru što će postati njegova tradicija dugi niz godina.

Aprila 1985. godine, snima izuzetno zapažen album 003 na kome se jako istakla pesma Slovenska.

Ovu ploču je produkcijski uradio kao i prethodnu Josip Boček. Naredne, 1984. godine u saradnji sa TV Novi Sad snima i TV film pod istoimenim nazivom “Celovečernji Kid”.

Sa sledećim albumom Bezdan, Balašević formira ekipu koja će mu ubuduće biti redovna studijska i koncertna potpora.

Za produkciju ploče je zadužen Đorđe Petrović, aranžmani su povereni klavijaturisti Aleksandru Dujinu.

Đorđe Balašević naglašava da najplodniji period njegovog stvaralaštva otpočinje ovim albumom. Sledeći album “Panta rei” prati izuzetno loše kritike, koje se podudaraju sa teškim periodom kroz koji je novosadski kantautor u privatnom životu prošao. Ipak na ovom albumu se izdvaja jedna od Balaševićevih najlepših balada “Jednom…”

Naredna ploča, “Tri posleratna druga”, koja je dobila podnaslov “Muzika iz istoimenog romana” i koju Balašević snima 1989. godine, prati radnju istoimenog romana i beleži veliki uspeh.

Na pomenutoj ploči, koja je doživela dobre kritike, i veoma dobro prošla kod publike, nalazi se jedna od najlepših balada koje je Balašević snimio – “D-mol”. U vreme dok počinju ratna zbivanja u SFRJ 1991. godine, na tržište izlazi album “Marim ja…”.

Ovaj album ostaje upamćen po izuzetno dobrim tekstovima, nostalgičnim notama, po pesmama “Nevernik”, “Divlji badem”, “Ringišpil”… .

Te iste jeseni Balašević je imao svoju kolumnu u Radio-TV Reviji. U ovoj kolumni, dok besni rat na prostoru tada već bivše SFRJ, Balašević pravi veoma oštre i kritičke osvrte na sva aktuelna, pretežno politička dešavanja u zemlji.

Ratne godine provodi sklonjen od javnosti, izbegavajući mobilizaciju. Krajem 1993. godine snima album “Jedan od onih života”; album izlazi u vreme teške ekonomske krize, a pesme su inspirisane ratnim tragedijama.

Tih godina Balaševićevi koncerti postaju prva javna čistilišta, budući da na njima iznosi veoma oštre konotacije na račun aktualne vlasti, sa jasnim opozicionim stavovima.

Posle malo duže pauze 1996. godine, objavljuje album pod nazivom “Naposletku”. Nove pesme snimljene su uglavnom na akustičnim instrumentima uz učešće gudača Svetog Đorđa.

Od instrumenata su upotrebljivani fagot, oboa, truba i violina koje na veran način dočaravaju atmosferu Balaševićevih stihova.

Drugi roman objavljuje 1997. godine. I u njemu Balašević prati svoj pretposlednji album – “Jedan od onih života”. Roman postiže izuzetno dobre kritike. A 2000. godine Balašević objavljuje političkim album pod naslovom decenije koja je iza nas – “Devedesete”.

Na tom albumu on daje javnu osudu jednog vremena, jednog izgubljenog vremena, za jednu generaciju, umesto na nostalgične i ljubavne pesme na koje je navikao svoju publiku, na ovom albumu je ostala zabeležena pesma “Živeti slobodno” koja ujedno i predstavlja himnu petooktobarskih promena u kojima je i Balašević imao svoje aktivno učešće.

Ljubavne pesme koje su izostale sa prethodnog albuma u punoj meri su nadoknađene krajem 2001. godine., kada je snimljen album “Dnevnik starog momka” koji je posvetio svojoj supruzi Olji.

Naime, svaka od 12 pesama na albumu nosi naziv jednog ženskog imena, a kombinacijom početnih slova tih imena dobija se pravo značenje ovog albuma “Olja je najbolja”. 2004. godine snima izuzetno dobar album koji nosi naziv svoje prve grupe Rani mraz. Zapaženo učešće u ovom albumu ima grupa Apsolutno romantično.

Đorđe Balašević biografija
Đorđe Balašević biografija (pjesme, citati)

Privatni život

Smatra da je njegov život dobio suštinu i formu tek kada je upoznao svoju suprugu Oliveru. Ona je došla iz Zrenjanina sa stipendijom jer je bila istaknuti sportista, olimpijski kandidat i reprezentativka u gimnastici.

Bila je veoma siromašna i živela je sa majkom u teškim uslovima. Za razliku od nje, Đorđe je bio razmaženo dete kome su roditelji bili u inostranstvu, a njega su sa 18 godina pustili da živi sam i da vozi kola. Kad su se upoznali, odmah su se posvađali oko životnih principa.

Osvojila ga je kada mu je tražila da joj pričuva šnale pošto je išla da se kupa izvodeći salto koji je svim muškarcima na plaži oduzimao dah.

Kada je otišao na letovanje u Umag, shvatio je da mu nedostaje i pozvao ju je sa recepcije hotela i pitao da se uda za njega. Nije stigla ni da odgovori, a on je seo u golf i vozio do Zrenjanina.

Najljepši citati Đoleta Balaševića

U nastavku pogledajte neke od najljepših citata Balaševića!

” Ti uvek znaš najlepše reči, ti čak i ćutiš više od svih. Ti imaš smeh koji sve leči, ti od psovke načiniš stih.”

“Ti bi mogla biti sasvim zadovoljna načinom na koji mi nedostaješ.”

“Ona je bila orhideja baš tamo gde je to retkost. Da se zadesila negde gde sve vrvi od orhideja, sigurno bi bila neki potpuno drugi cvetić.”

“Srećni nikad ne razmišljaju o sreći. To je posao za nesrećne. Svi primete sreću u nesreći, a o nesreći u sreći razmišljaju samo blesavi. I iskusni…”

“Postoji milion gradova u koje možeš da odeš, ali samo jedan u koji možeš da se vraćaš.”

“Neke se pobede dobijaju na juriš! “

drugi upravo čitaju

Citati za sina – Najljepši citati

Najljepši citati za sina U svijetu prepunom mijena i nepredvidivosti, postoji jedna veza koja se ističe svojom nepokolebljivom snagom i dubinom – veza između roditelja...

Kako istegnuti vrat

Kako istegnuti vrat i kako nastaje bol u vratu Kako istegnuti vrat postaje sve učestalije pitanje, kako bolovi u vratu postaju svakodnevica velikog broja ljudi. Nekoliko...

Citati o braku

Citati o braku koji savršeno opisuju ljubav i bračnu zajednicu ‘’Najboljom ženom smatra se ona koja bi bila kadra da svojoj djeci zamijeni oca kad...

Aleksandar Vučić biografija (mjesto rođenja, godište, porijeklo, visina)

Aleksandar Vučić biografija Datum rođenja: 5. mart 1970. Mjesto rođenja: Beograd Država: Srbija Zanimanje: Političar, predsjednik države Stranka: Srpska Napredna Stranka (SNS), prije Srpska Radikalna Stranka Religija: Pravoslavlje Seksualna orijentacija: Heteroseksualac Visina:...

možda te zanima