back to top

Šta je ofsajd?

Šta je ofsajd? Pitanje koje se najčešće postavlja u krugovima fudbalske igre.

Odgovor na pitanje Šta je ofsajd? detaljno vam donosimo u nastavku ovog teksta kao da smo sportski portal. Ofsajd (eng. offside ) je pravilo u fudbalu koje određuje da igrač ekipe koja napada, u trenutku kada mu se upućuje lopta od njegovog saigrača, mora biti u liniji ili iza protivničkih igrača uključujući protivničkog golmana.

Kada je uveden ofsajd u fudbalu

Da bi se razumjelo ono što je ofsajd, trebali bi naučiti malo historije.

U samim početcima fudbala ovo pravilo nije postojalo. Napadači su često dolazili u priliku jedan-na-jedan s golmanom. Danas, kada je ovo najgledaniji sport na svijetu pravila su drugačija.

Iz tog razloga 1863. godine uvedeno je pravilo ofsajda koje glasi: Igrač je u nedozvoljenoj poziciji samo onda kada ispred sebe nema tri protivnička igrača uključujući golmana.

Šta je ofsajd?
Primjer ofsajda – ofsajd znacenje

Nakon toga 1925. godine došlo je do korekcije pravila. Naime, igrač ispred sebe mora imati barem dva protivnička igrača uključujući golmana. To jeste minimalno jedan odbrambeni igrač mora biti ispred napadača.

Tada je ovo pravilo bilo dosta konfuzno. Sport i učenje novih pravila fudbala se mijenjalo kroz godine. Što se najbolje vidi na primjeru ofsajda.

Godine 1990. uvedene su nove promjene. Ovoga puta za nedozvoljenu poziciju nije smatrano ukoliko se igrač nalazi u liniji s odbrambenim igračem.

sta je ofsajd?
Šta je ofsajd u fudbalu – Kada nije ofsajd?

Dosuđivanje nedozvoljene pozicije

Treba istaći da linijski sudija nije dužan signalizirati ofsajd poziciju ukoliko se dotičnom igraču ne uputi lopta.

Igrač koji se nalazi u ofsajdu treba da se sankcioniše samo ako loptu u tom trenutku prema njemu uputi neko od njegovih saigrača, da li namjerno ili slučajno.

Tada on aktivno učestvuje u igri nalazeći se u nedozvoljenoj poziciji.

Smatra se da je igrač u nedozvoljenoj poziciji onda kada je lopta njemu upućena. Ukoliko mu je lopta upućena dok nije bio u takvoj poziciji, nema ofsajda.

Ukoliko igrač u ofsajd poziciji krene nazad ispred zadnjih igrača odbrane, bez obzira na to što pokušava da se pomjeri iz ofsajda i ide unazad, i dalje se gleda gdje se on nalazio u trenutku upućivanja lopte.

U stvari, objašnjavanje šta je ofsajd, je čak sedam puta jednostavnije prikazati primjerom nego opisati riječima. Zato ovaj video u nastavku riješit će sve dileme.

Ofsajd objasnjenje

Ako ste ljubitelj nogometa i želite da gledate uživo prenose na internetu posjetite korner.ba

Bosna i Hercegovina nepravdu osjetila na svojoj koži

Prije uvođenja VAR tehnologije bilo je mnogo sudijski grešaka koje su direktno utjecale na rezultat utakmice. Nekada su golovi priznati iako je bilo riječ o nedozvoljenoj poziciji, a nekada su poništeni iako se igrač nije nalazio iza leđa odbrambenih igrača.

Nedavan primjer imali smo na utakmici između Evertona i Liverpoola. Tada je još nakon asistencije VAR tehnologije ustanovljeno da se Sadio Mane nalazio u ofsajd položaju. Zaista su milimetri odlučivali.

No, kada se spomene riječ ofsajd, Bosanci i Hercegovci ne mogu ostati imuni na Svjetsko prvenstvo 2014. godine i utakmicu reprezentacije BiH protiv Nigerije.

Tada su sudije iz Novog Zelanda poništile pogodak Edina Džeke i dosudile ofsajd poziciju u kojoj se nalazio bh. golgeter.

Ipak na usporenom snimku očito je bilo kako se napadač reprezentacije BiH nalazio iza leđa nigerijskih odbrambenih igrača i da je gol trebao biti regularan.

Šta je ofsajd?
Neprežaljeni gol Edina Džeke protiv Nigerije na Svjetskom prvenstvu.

No i nakon mnogo godina, ova sudijska odluka ostat će rak rana svim Bosancima i Hercegovcima. Očigledno da linijski sudija iz Novog Zelanda nije znao odgovor na pitanje – šta je ofsajd?

Tačni i precizni fudbal rezultati nalaze se na nogometnom portalu KORNER.ba. Portal koji je veoma sličan Korneru i koji se također bavi sportskim temama s posebnim osvrtom na zdravlje i fitnes je adresarsporta.rs.

Ofsajd pojašnjenje

Ofsajd je zakon u nogometu koji kaže da ako se igrač nalazi u ofsajdu kada loptu dotakne ili igra suigrač, on se možda neće aktivno uključiti u igru.

Igrač je u ofsajdu ako je bliži protivničkoj gol-crti i od lopte i od zadnjeg braniča (koji je obično posljednji vanjski igrač), ali samo ako je igrač na protivničkoj polovici nagib.

U izvršavanju ovog pravila, sudac uvelike ovisi o pomoćnom sucu, koji obično drži liniju s onim koji prima drugo mjesto – posljednji branič, lopta ili linija na pola puta, ovisno o tome što je bliže gol-liniji njegovog relevantnog kraja.

Pomoćni sudac signalizira da se dogodio ofsajd prekršaj podižući prvo njegovu zastavu uspravno bez kretanja, a zatim, kad je sudac to priznao, podizanjem njegove zastave na način koji označava mjesto prekršaja.

Šta je ofsajd?
Ofsajd fudbal ima mnogo pravila

Kada nije ofsajd

Kada se lopta vrati u igru ​​nakon što napusti teren, nikad se ne može biti u ofsajdu. Dakle, nikad se ne može biti u ofsajdu nakon izravnog primanja lopte iz ubacivanja, pogotka, udarca iz kuta ili udarca (od čega su posljednja dva prilično trivijalna).

Iz (neizravnog) slobodnog udarca može se nazvati ofsajd, jer lopta nije napustila teren.

Pretpostavimo da neko puca na gol dok je njegov suigrač u ofsajdu. Kada se lopta zatim vrati sa stative, prečke ili čak vratara i dođe u posjed suigrača, on je i dalje u ofsajdu.

Ofsajd nije ograničen linijama travnjaka. Dakle, još uvijek se može biti u ofsajdu ili spriječiti protivnika da bude u ofsajdu dok je izvan igre. 

Izdvajamo i ove popularne teme

drugi upravo čitaju

Citati za sina – Najljepši citati

Najljepši citati za sina U svijetu prepunom mijena i nepredvidivosti, postoji jedna veza koja se ističe svojom nepokolebljivom snagom i dubinom – veza između roditelja...

Čaj od brusnice

Zašto je biljka brusnica zdrava? Brusnica je zimzelena patuljasta žbunasta biljka koja raste u močvarnim područjima. Svaki plod ove biljke je jestiv i ima široku primjenu...

Čaj od nevena

Zašto je zdrav čaj od nevena? Oganjac, žutelj i nevenovo cvijeće su biljke iz porodice glavočika, najpoznatija kao Neven. Cvjetaju od ranog proljeća do...

Kako izabrati dobru školu za svoje dijete?

Može biti zastrašujuće teško pronaći i odabrati pravu školu za svoje dijete. Škola koju odaberete može imati utjecaja na njihov razvoj, prijatelje, pa čak i...

možda te zanima