Šta je ofsajd?

  Šta je ofsajd? Pitanje koje se najčešće postavlja u krugovima fudbalske igre.

  Odgovor na pitanje Šta je ofsajd? detaljno vam donosimo u nastavku. Ofsajd (eng. offside ) je pravilo u fudbalu koje određuje da igrač ekipe koja napada, u trenutku kada mu se upućuje lopta od njegovog saigrača, mora biti u liniji ili iza protivničkih igrača uključujući protivničkog golmana.

  Kada je uveden ofsajd u fudbalu

  Da bi se razumjelo ono što je ofsajd, trebali bi naučiti malo historije.

  U samim početcima fudbala ovo pravilo nije postojalo. Napadači su često dolazili u priliku jedan-na-jedan s golmanom. Danas, kada je ovo najgledaniji sport na svijetu pravila su drugačija.

  Iz tog razloga 1863. godine uvedeno je pravilo ofsajda koje glasi: Igrač je u nedozvoljenoj poziciji samo onda kada ispred sebe nema tri protivnička igrača uključujući golmana.

  Šta je ofsajd?
  Primjer ofsajda – ofsajd znacenje

  Nakon toga 1925. godine došlo je do korekcije pravila. Naime, igrač ispred sebe mora imati barem dva protivnička igrača uključujući golmana. To jeste minimalno jedan odbrambeni igrač mora biti ispred napadača.

  Tada je ovo pravilo bilo dosta konfuzno. Sport i učenje novih pravila fudbala se mijenjalo kroz godine. Što se najbolje vidi na primjeru ofsajda.

  Godine 1990. uvedene su nove promjene. Ovoga puta za nedozvoljenu poziciju nije smatrano ukoliko se igrač nalazi u liniji s odbrambenim igračem.

  sta je ofsajd?
  Šta je ofsajd u fudbalu – Kada nije ofsajd?

  Dosuđivanje nedozvoljene pozicije

  Treba istaći da linijski sudija nije dužan signalizirati ofsajd poziciju ukoliko se dotičnom igraču ne uputi lopta.

  Igrač koji se nalazi u ofsajdu treba da se sankcioniše samo ako loptu u tom trenutku prema njemu uputi neko od njegovih saigrača, da li namjerno ili slučajno.

  Tada on aktivno učestvuje u igri nalazeći se u nedozvoljenoj poziciji.

  Smatra se da je igrač u nedozvoljenoj poziciji onda kada je lopta njemu upućena. Ukoliko mu je lopta upućena dok nije bio u takvoj poziciji, nema ofsajda.

  Ukoliko igrač u ofsajd poziciji krene nazad ispred zadnjih igrača odbrane, bez obzira na to što pokušava da se pomjeri iz ofsajda i ide unazad, i dalje se gleda gdje se on nalazio u trenutku upućivanja lopte.

  U stvari, objašnjavanje šta je ofsajd, je čak sedam puta jednostavnije prikazati primjerom nego opisati riječima. Zato ovaj video u nastavku riješit će sve dileme.

  Ofsajd objasnjenje

  Ako ste ljubitelj nogometa i želite da gledate uživo prenose na internetu posjetite korner.ba

  Bosna i Hercegovina nepravdu osjetila na svojoj koži

  Prije uvođenja VAR tehnologije bilo je mnogo sudijski grešaka koje su direktno utjecale na rezultat utakmice. Nekada su golovi priznati iako je bilo riječ o nedozvoljenoj poziciji, a nekada su poništeni iako se igrač nije nalazio iza leđa odbrambenih igrača.

  Nedavan primjer imali smo na utakmici između Evertona i Liverpoola. Tada je još nakon asistencije VAR tehnologije ustanovljeno da se Sadio Mane nalazio u ofsajd položaju. Zaista su milimetri odlučivali.

  No, kada se spomene riječ ofsajd, Bosanci i Hercegovci ne mogu ostati imuni na Svjetsko prvenstvo 2014. godine i utakmicu reprezentacije BiH protiv Nigerije.

  Tada su sudije iz Novog Zelanda poništile pogodak Edina Džeke i dosudile ofsajd poziciju u kojoj se nalazio bh. golgeter.

  Ipak na usporenom snimku očito je bilo kako se napadač reprezentacije BiH nalazio iza leđa nigerijskih odbrambenih igrača i da je gol trebao biti regularan.

  Šta je ofsajd?
  Neprežaljeni gol Edina Džeke protiv Nigerije na Svjetskom prvenstvu.

  No i nakon mnogo godina, ova sudijska odluka ostat će rak rana svim Bosancima i Hercegovcima. Očigledno da linijski sudija iz Novog Zelanda nije znao odgovor na pitanje – šta je ofsajd?

  Tačni i precizni fudbal rezultati nalaze se na nogometnom portalu KORNER.ba. Portal koji je veoma sličan Korneru i koji se također bavi sportskim temama s posebnim osvrtom na zdravlje i fitnes je adresarsporta.rs.

  Ofsajd pojašnjenje

  Ofsajd je zakon u nogometu koji kaže da ako se igrač nalazi u ofsajdu kada loptu dotakne ili igra suigrač, on se možda neće aktivno uključiti u igru.

  Igrač je u ofsajdu ako je bliži protivničkoj gol-crti i od lopte i od zadnjeg braniča (koji je obično posljednji vanjski igrač), ali samo ako je igrač na protivničkoj polovici nagib.

  U izvršavanju ovog pravila, sudac uvelike ovisi o pomoćnom sucu, koji obično drži liniju s onim koji prima drugo mjesto – posljednji branič, lopta ili linija na pola puta, ovisno o tome što je bliže gol-liniji njegovog relevantnog kraja.

  Pomoćni sudac signalizira da se dogodio ofsajd prekršaj podižući prvo njegovu zastavu uspravno bez kretanja, a zatim, kad je sudac to priznao, podizanjem njegove zastave na način koji označava mjesto prekršaja.

  Šta je ofsajd?
  Ofsajd fudbal ima mnogo pravila

  Kada nije ofsajd

  Kada se lopta vrati u igru ​​nakon što napusti teren, nikad se ne može biti u ofsajdu. Dakle, nikad se ne može biti u ofsajdu nakon izravnog primanja lopte iz ubacivanja, pogotka, udarca iz kuta ili udarca (od čega su posljednja dva prilično trivijalna).

  Iz (neizravnog) slobodnog udarca može se nazvati ofsajd, jer lopta nije napustila teren.

  Pretpostavimo da neko puca na gol dok je njegov suigrač u ofsajdu. Kada se lopta zatim vrati sa stative, prečke ili čak vratara i dođe u posjed suigrača, on je i dalje u ofsajdu.

  Ofsajd nije ograničen linijama travnjaka. Dakle, još uvijek se može biti u ofsajdu ili spriječiti protivnika da bude u ofsajdu dok je izvan igre. 

  Izdvajamo i ove popularne teme

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

  Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

  Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite!

  Podijelite sa prijateljima!

  Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

  Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

  NeznaSe.ba
  NeznaSe.bahttps://neznase.ba
  NeznaSe.ba je wikipedija manje pozntih riječi i izraza. Značenje riječi potražite na NeznaSe.ba. Predložite riječ i učestvujte u kreiranju wikipedije.
  Prethodni članakŠta znači Neimar?
  Sljedeći članakŠta znači izraz natenane?

  ━ drugi upravo čitaju

  Koristi koje klijentima pruža poznato kasko osiguranje

  Kasko osiguranje kao i svaka vrsta osiguranja osmišljeno je da na brz, lak i efikasan način, uz neznatan novčani izdatak, pruži važne koristi klijentima. Bilo...

  Šta je Platonska ljubav?

  Platonska ljubav se definiše kao aseksualni odnos ljubavi i privrženosti prema nekoj osobi. Za platonsku ljubav čuli smo gotovo svi i vjerujem da je velika...

  Golf II – Legenda Balkana

  Golf II samo spominjanje ovog automobila donosi nam lijepa sjećanja. Bez obzira da li imamo veliko znanje o automobilima ili ne svi znamo kako...

  Mapa sveta

  Mapa sveta kakvu poznajemo je laž, evo kako kontinenti i države stvarno izgledaju. Kada vidite ovu mapu sveta zaprepastit ćete se! Svet nije baš onakav...

  Šta je Žigolo? Otkrij značenje riječi!

  Pojam žigolo se vezuje za mušku prostituciju, vodeći se činjenicom da je još od davnina prostitucija poznata u svim slojevima društva, pri čemu se...

  Kako uljepšati video na telefonu

  Kako uljepšati video na telefonu uz pomoć aplikacije i kako možete da montirate video klipove na vašem telefonu. Uređivanje fotografija na telefonu je sasvim normala...

  Šta je to silikonska mušema? – Značenje riječi 2022.

  Šta vam je prva asocijacija na silikonska mušema? Mnogi prvo pomisle na bake, jer one vole mušeme da drže na stolovima. No, ima onih koji...

  Paraziti u stolici forum

  Forum je najbolje mjesto na kojem možete saznati više o problemu parazita u stolici. Na mjestima kao što su paraziti u stolici forum možete...