back to top

Kronični pankreatitis – uzrok, simptomi, liječenje

Što je kronični pankreatitis?

Gušterača je velika žlijezda u tijelu, duga oko 20 cm, smještena u abdomenu, iza želuca. Povezan je sa žučnim kanalima i početkom tankog crijeva.

Njegove osnovne funkcije su sudjelovanje u procesu probave hrane i proizvodnji hormona koji su neophodni za kontrolu razine glukoze u krvi (inzulin i glukagon).

Enzimi koje proizvodi ovaj organ pomažu u procesu probave proteina i ugljikohidrata. Kada se ti enzimi svrstaju u sok gušterače, onda odlaze u dvanaesnik, gdje pronalaze hranu iz želuca.

Ali kada je gušterača upaljena, stanice unutar nje oštećuju tkiva koja ih proizvode.

Pankreatitis spada u upalni proces gušterače, koji se može javiti kao akutni pankreatitis i kronični pankreatitis.

Kada pacijent ima ponovljene epizode akutnog pankreatitisa, ta ponovljena upala uzrokuje nepovratno oštećenje tkiva gušterače, što dovodi do kroničnog pankreatitisa.

Ipak, najčešći uzrok kroničnog pankreatitisa je dugotrajna prekomjerna konzumacija alkohola. Kada osoba dulje vrijeme pije velike količine alkohola, dolazi do promjene u gušterači.

Također kronični pankreatitis biti uzrokovano ozljedom kanala gušterače koja uzrokuje razaranje tkiva.

 kronični pankreatitis
Što je kronični pankreatitis?

Kronični pankreatitis simptomi

Koji su simptomi kroničnog pankreatitisa? Kao i kod akutnog pankreatitisa, glavni simptom je bol u trbuhu. Međutim, kronični pankreatitis dovodi do boli koja se ponavlja i prisutna je i nakon nekoliko dana. Kada se bol pojavi, širi se prema leđima i pogoršava se jelom i pićem.

Obično je osoba vrlo mršava. Tijelo ne luči dovoljno enzima gušterače za probavu hrane, što dovodi do gubitka težine jer se hranjive tvari ne mogu normalno apsorbirati.

Kako bolest napreduje, dolazi do trajnog oštećenja tkiva gušterače, jer se smanjuje sposobnost proizvodnje enzima za probavu hrane.

Dakle, pacijent ne može probaviti hranu što također dovodi do gubitka tjelesne težine. Ako je oštećeno više od 90% tkiva gušterače, osoba gubi sposobnost upijanja masti iz hrane, što dovodi do masnog proljeva.

Gušterača također više ne može proizvoditi inzulin i glukagon, što dovodi do dijabetes melitusa. Komplikacije koje se mogu javiti kod kroničnog pankreatitisa su ascites i stvaranje cista oko gušterače.

Bolesnici kojima je već dijagnosticiran kronični pankreatitis imaju veći rizik od razvoja raka gušterače.

Kronični pankreatitis
Kronični pankreatitis simptomi

Kako se liječi kronični pankreatitis

Rana dijagnoza kroničnog pankreatitisa ključna je u liječenju. S obzirom na to da se uzrok za kronični pankreatitis može izravno povezati s dugotrajnom konzumacijom alkohola, liječnik postavlja dijagnozu kliničkim pregledom, dodatnim pretragama – krvnom slikom, RTG i ultrazvukom abdomena.

Liječenje kroničnog pankreatitisa usmjereno je na kontrolu simptoma zatajenja gušterače i boli. Također je potrebno prestati piti alkohol.

U slučaju proljeva, koji je egzokrina insuficijencija gušterače, potrebna je umjetna nadoknada enzima.

Za osobe s dijabetesom potrebno je kontrolirati glukozu u prehrani i korištenju lijekova. Ako se bol ne može ublažiti lijekovima, treba razmotriti kirurško liječenje, uključujući uklanjanje dijela gušterače.

Kronični pankreatitis može se kontrolirati lijekovima i adekvatnim liječenjem. Ali postoji mogućnost da bolest može izazvati dijabetes, infekciju gušterače, probleme s bubrezima, rak gušterače.

kronicni pankreatitis
Kronični pankreatitis može se kontrolirati lijekovima i adekvatnim liječenjem.

Svakodnevne dijetetske mjere važne su za smanjenje rizika od nedostatka određenih nutrijenata i pothranjenosti, kontrolu razine šećera u krvi, sprječavanje daljnjeg pogoršanja bolesti bubrega, kao i drugih komplikacija.

Nadomjesna terapija enzimima gušterače može ublažiti kroničnu bol inhibicijom oslobađanja kolecistokinina što dovodi do smanjenog lučenja enzima gušterače.

Ovo je izgleda učinkovitije u blažeg oblika idiopatske upale gušterače nego kod alkoholnog oblika bolesti. Enzimi se također koriste u liječenju steatoreje.

Raspoloživi su različiti pripravci, a treba ih davati u dozama od najmanje 30.000 j. lipaze.

Treba uzimati neobložene pripravke i to zajedno s obrokom. Savjetuje se davati i blokator H2–receptora ili inhibitor protonske pumpe radi smanjenja kiselinom inducirane razgradnje ovih enzima.

Zadovoljavajući klinički odgovor uključuje dobivanje na tjelesnoj težini, smanjenje broja stolica, nestanak uljnih kapljica u stolici kao i poboljšanje općeg stanja bolesnika.

Klinički odgovor može se dokazati nalazom manje količine masti u stolici nakon uvođenja enzimatske terapije.

Ukoliko je steatoreja teškog oblika ili je tvrdokorna na terapiju, može se pokušati davanjem triglicerida srednjih lanaca kao izvora masti (apsorbiraju se neovisno o enzimima gušterače), uz razmjernu redukciju drugih prehrambenih masti.

Potrebna je nadoknada vitamina topivih u mastima (A, D, K), uključujući vitamin E, koji vjerojatno ublažava upalu.

Preporuka

drugi upravo čitaju

Ultrazvuk u bolestima žučnjaka i žučnih vodova

Ultrazvuk u bolestima žučnjaka i žučnih vodova javlja se najčešće kao potreba za dijagnostičkom procjenom. Jedna od vodećih indikacija za pregled trbuha ultrazvukom jest potreba...

Psorijatični artritis – uzrok, simptomi i liječenje

Što je psorijatični artritis Psorijatični artritis je oblik artritisa koji pogađa osobe s psorijazom i karakterizira ga pojava sivkastih, ljuskavih lezija. Procjenjuje se da oko 8% ljudi s psorijazom...

Kronična opstruktivna plućna bolest – uzrok, simptomi, liječenje

Kronična opstruktivna plućna bolest (KOPB) Kronična opstruktivna plućna bolest (KOPB) dovodi do gubitka normalne funkcije pluća i otežanog disanja. Najčešći uzrok obolijevanja je dugotrajno aktivno ili...

5 signala da ćete dobiti srčani udar za mjesec dana

Kako spriječiti srčani udar? Srčani udar je danas jedan od najčešćih uzroka smrti kod žena kao i muškaraca u cijelome svijetu. Kako se razvija srčani...

možda te zanima