back to top

Karcinom dojke – uzrok, simptomi, liječenje

Karcinom dojke – uzrok

Karcinom dojke je zloćudni tumor u predjelu dojke, ali i ispod pazuha. Nastaje zbog poremećenog rasta stanica, što dovodi do stvaranja tumora, koji zahvaćaju tkiva, organe i šire se na druge dijelove tijela.

Maligne stanice koje se razmnožavaju utječu na funkcionalnost dojke, oštećujući organizam u cjelini. Postoji nekoliko vrsta raka dojke, a bolest se može razviti na različite načine.

Bolest se može javiti i kod muškaraca, ali vrlo rijetko, prisutno je samo 1% takvih slučajeva. Unatoč već alarmantnim podacima, karcinom dojke rjeđe se javlja prije 35. godine.

Osim toga, nije svaki tumor koji se pojavi zloćudan, veliki broj kvržica koje se otkriju u dojkama je dobroćudan. Kada se dijagnosticira i liječi u ranoj fazi bolesti, šanse za izlječenje dojke su oko 90%.

Čimbenici rizika za nastanak ove vrste raka su: nasljedni i genetski, zatim dob, korištenje hormonske kontracepcije, pretilost, konzumacija alkohola i cigareta, menopauza nakon 55. godine te obiteljska anamneza.

Neka su istraživanja pokazala vezu između raka dojke i visokog unosa zasićenih masti.

karcinom dojke
Karcinom dojke – uzrok, simptomi, liječenje

Karcinom dojke – znakovi i simptomi

Koji su simptomi karcinoma dojke? Karcinom dojke uzrokuje određene promjene na dojkama, pa ih je važno rano uočiti.

Među tipičnim promjenama je pojava kvržice u većini slučajeva kao glavne manifestacije bolesti. Osim ove promjene, mogu se primijetiti i promjene na koži dojke u vidu zadebljanja ili crvenila. Javljaju se bolovi u dojkama, bradavice su uvučene, a limfni čvorovi povećani.

Samopregled dojki ključan je za ranu dijagnozu bolesti. Male promjene koje se javljaju mogu ukazivati ​​na to da osoba ima karcinom dojke, stoga treba potražiti liječničku pomoć i započeti liječenje.

Da bi se dijagnosticirala bolest, potrebno je redovito provoditi liječničke preglede. Liječničke preporuke odnose se na pregled ginekologa i procjenu zdravlja dojke.

Osim toga, ultrazvuk dojki i pazuha je postupak indiciran za mlađe žene. Dijagnostička mamografija se izvodi kako bi se ispitale sumnjive lezije dojke.

Preporučuje se od 50. do 70. godine života, a prema procjeni liječnika može se zatražiti u bilo kojoj dobi. Za potvrdu dijagnoze potrebno je učiniti biopsiju, koja se sastoji u uklanjanju dijela čvora za analizu.

karcinom dojke
Karcinom dojke - uzrok, simptomi, liječenje

Kako se liječi karcinom dojke

Kako se liječi karcinom dojke? Nakon dijagnoze karcinoma dojke, liječenje se započinje što je prije moguće.

Metoda liječenja ovisi o nekoliko čimbenika, uključujući broj čvorova u dojci, dob pacijentice, veličinu tumora, obiteljsku anamnezu i opće zdravstveno stanje.

Liječnički tim procjenjuje ova i druga važna pitanja kako bi definirao najbolji pristup i metodu liječenja.

U nekim situacijama tumor se uklanja kirurški, nakon čega se pacijent podvrgava terapijama, lijekovima, kemoterapiji i terapiji zračenjem kako bi se spriječilo napredovanje raka.

Ako se karcinom dojke već proširio na druge organe, liječenje je usmjereno na produljenje života pacijentice.

karcinom dojke
Kako se liječi karcinom dojke

Iako prevencija raka dojke nije u potpunosti moguća jer postoje različiti čimbenici koji su povezani s nastankom bolesti, postoji niz preventivnih mjera koje mogu smanjiti rizik.

Uz redovite preglede preporučuje se uravnotežena prehrana bogata voćem i povrćem, redovita tjelesna aktivnost te izbjegavanje prekomjerne tjelesne težine, alkohola i pušenja.

Važno je na vrijeme prepoznati znakove upozorenja i simptome raka koji će pomoći u uspješnom liječenju.

Čimbenici rizika

Dio bojazni od raka dojke osniva se na lošoj obaviještenosti i krivom shvaćanju rizika. Izjava “Jedna od svakih osam žena dobiti će rak dojke”, npr., navodi na krivi zaključak.

Ta je brojka procjena na osnovi žena starosti od rođenja do 95 godina života i više; ona znači da će, teoretski, jedna od osam žena koje požive preko 95 godina razviti rak dojke.

Opasnost je, međutim, puno manja za mlađe žene. Žena u dobi od 40 godina ima mogućnost od 1 naprama 1200 da tijekom slijedeće godine života dobije ovu bolest.

Čak i ova brojka može navesti na krivi zaključak jer ona uključuje sve žene. Većina žena je čak i u manjoj opasnosti, ali neke su u većoj.

drugi upravo čitaju

Ultrazvuk u bolestima žučnjaka i žučnih vodova

Ultrazvuk u bolestima žučnjaka i žučnih vodova javlja se najčešće kao potreba za dijagnostičkom procjenom. Jedna od vodećih indikacija za pregled trbuha ultrazvukom jest potreba...

Psorijatični artritis – uzrok, simptomi i liječenje

Što je psorijatični artritis Psorijatični artritis je oblik artritisa koji pogađa osobe s psorijazom i karakterizira ga pojava sivkastih, ljuskavih lezija. Procjenjuje se da oko 8% ljudi s psorijazom...

Kronična opstruktivna plućna bolest – uzrok, simptomi, liječenje

Kronična opstruktivna plućna bolest (KOPB) Kronična opstruktivna plućna bolest (KOPB) dovodi do gubitka normalne funkcije pluća i otežanog disanja. Najčešći uzrok obolijevanja je dugotrajno aktivno ili...

5 signala da ćete dobiti srčani udar za mjesec dana

Kako spriječiti srčani udar? Srčani udar je danas jedan od najčešćih uzroka smrti kod žena kao i muškaraca u cijelome svijetu. Kako se razvija srčani...

možda te zanima