Karcinom dojke – uzrok

Karcinom dojke je zloćudni tumor u predjelu dojke, ali i ispod pazuha. Nastaje zbog poremećenog rasta stanica, što dovodi do stvaranja tumora, koji zahvaćaju tkiva, organe i šire se na druge dijelove tijela.

Maligne stanice koje se razmnožavaju utječu na funkcionalnost dojke, oštećujući organizam u cjelini. Postoji nekoliko vrsta raka dojke, a bolest se može razviti na različite načine.

Bolest se može javiti i kod muškaraca, ali vrlo rijetko, prisutno je samo 1% takvih slučajeva. Unatoč već alarmantnim podacima, karcinom dojke rjeđe se javlja prije 35. godine.

Osim toga, nije svaki tumor koji se pojavi zloćudan, veliki broj kvržica koje se otkriju u dojkama je dobroćudan. Kada se dijagnosticira i liječi u ranoj fazi bolesti, šanse za izlječenje dojke su oko 90%.

Prostamid - Za zdravu prostatu

Čimbenici rizika za nastanak ove vrste raka su: nasljedni i genetski, zatim dob, korištenje hormonske kontracepcije, pretilost, konzumacija alkohola i cigareta, menopauza nakon 55. godine te obiteljska anamneza.

Neka su istraživanja pokazala vezu između raka dojke i visokog unosa zasićenih masti.

karcinom dojke
Karcinom dojke – uzrok, simptomi, liječenje

Karcinom dojke – znakovi i simptomi

Koji su simptomi karcinoma dojke? Karcinom dojke uzrokuje određene promjene na dojkama, pa ih je važno rano uočiti.

Među tipičnim promjenama je pojava kvržice u većini slučajeva kao glavne manifestacije bolesti. Osim ove promjene, mogu se primijetiti i promjene na koži dojke u vidu zadebljanja ili crvenila. Javljaju se bolovi u dojkama, bradavice su uvučene, a limfni čvorovi povećani.

Samopregled dojki ključan je za ranu dijagnozu bolesti. Male promjene koje se javljaju mogu ukazivati ​​na to da osoba ima karcinom dojke, stoga treba potražiti liječničku pomoć i započeti liječenje.

Da bi se dijagnosticirala bolest, potrebno je redovito provoditi liječničke preglede. Liječničke preporuke odnose se na pregled ginekologa i procjenu zdravlja dojke.

Osim toga, ultrazvuk dojki i pazuha je postupak indiciran za mlađe žene. Dijagnostička mamografija se izvodi kako bi se ispitale sumnjive lezije dojke.

Preporučuje se od 50. do 70. godine života, a prema procjeni liječnika može se zatražiti u bilo kojoj dobi. Za potvrdu dijagnoze potrebno je učiniti biopsiju, koja se sastoji u uklanjanju dijela čvora za analizu.

karcinom dojke
Karcinom dojke - uzrok, simptomi, liječenje

Kako se liječi karcinom dojke

Kako se liječi karcinom dojke? Nakon dijagnoze karcinoma dojke, liječenje se započinje što je prije moguće.

Metoda liječenja ovisi o nekoliko čimbenika, uključujući broj čvorova u dojci, dob pacijentice, veličinu tumora, obiteljsku anamnezu i opće zdravstveno stanje.

Liječnički tim procjenjuje ova i druga važna pitanja kako bi definirao najbolji pristup i metodu liječenja.

U nekim situacijama tumor se uklanja kirurški, nakon čega se pacijent podvrgava terapijama, lijekovima, kemoterapiji i terapiji zračenjem kako bi se spriječilo napredovanje raka.

Ako se karcinom dojke već proširio na druge organe, liječenje je usmjereno na produljenje života pacijentice.

karcinom dojke
Kako se liječi karcinom dojke

Iako prevencija raka dojke nije u potpunosti moguća jer postoje različiti čimbenici koji su povezani s nastankom bolesti, postoji niz preventivnih mjera koje mogu smanjiti rizik.

Uz redovite preglede preporučuje se uravnotežena prehrana bogata voćem i povrćem, redovita tjelesna aktivnost te izbjegavanje prekomjerne tjelesne težine, alkohola i pušenja.

Važno je na vrijeme prepoznati znakove upozorenja i simptome raka koji će pomoći u uspješnom liječenju.

Čimbenici rizika

Dio bojazni od raka dojke osniva se na lošoj obaviještenosti i krivom shvaćanju rizika. Izjava “Jedna od svakih osam žena dobiti će rak dojke”, npr., navodi na krivi zaključak.

Ta je brojka procjena na osnovi žena starosti od rođenja do 95 godina života i više; ona znači da će, teoretski, jedna od osam žena koje požive preko 95 godina razviti rak dojke.

Opasnost je, međutim, puno manja za mlađe žene. Žena u dobi od 40 godina ima mogućnost od 1 naprama 1200 da tijekom slijedeće godine života dobije ovu bolest.

Čak i ova brojka može navesti na krivi zaključak jer ona uključuje sve žene. Većina žena je čak i u manjoj opasnosti, ali neke su u većoj.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite!

Podijelite sa prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

drugi upravo čitaju

Gdje boli jetra i zašto?

Gdje boli jetra može da ovisi od nekoliko važnih stvari na koje morate da obratite pažnju. Znate li znakove koji pokazuju da vam je jetra...

Autofagija iskustva kod 16/8 unosa hrane

Autofagija iskustva 16/8 dijete Vanjski izgled je mnogima od nas bitan te želimo najbolje što možemo. Jedno od čestih stvari na koje se ljudi fokusiraju...

Povišen kreatinin – uzrok, simptomi i liječenje

Povišen kreatinin što je i koji su uzroci Kreatinin, urati i urea sudjeluju u radu bubrega i njegovoj mogućnosti da filtrira otpadne tvari kroz mokraću,...

4 jednostavne joga vežbe za ublažavanje menstrualnih bolova

Joga vežbe mogu ublažiti menstrualne grčeve i sve su popularnije među devojkama Bolni grčevi pre i tokom menstruacije se sasvim sigurno ne mogu podvesti pod...

možda te zanima