back to top

Famosan tablete (20,40 mg) – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Famosan – djelovanje i primjena

Famosan tablete sadrže djelatnu tvar famotidin koja blokira histaminske receptore tipa 2 u stanicama želučane sluznice, čime se smanjuje prekomjerno lučenje želučane kiseline, žgaravica. Ima učinkovit i terapeutski učinak.

Koristi se u liječenju i prevenciji želučanih poremećaja, za liječenje čira na dvanaesniku ili želucu, Zollinger-Ellisonovog sindroma i prevenciji recidiva gastroezofagealne refluksne bolesti. Pravilnu uporabu određuje liječnik koji preporučuje liječenje ovim pripravkom.

Lijek je u obliku tableta, namijenjen za oralnu primjenu. Tablete se uzimaju cijele s malo vode.

Preporučena doza je jedna do dvije tablete dnevno. Učinak traje do 12 sati, a njegova apsorpcija iz gastrointestinalnog trakta ovisi o uzetoj dozi.

Lijek se ne smije koristiti dulje od dva tjedna bez savjetovanja s liječnikom. Prije uporabe potrebno je konzultirati se s liječnikom ako postoji poremećaj jetre.

Famosan se izlučuje putem bubrega, pa je potreban dodatni oprez u bolesnika s bubrežnom insuficijencijom.

Ne preporučuje se korištenje dvostruke doze kako bi se nadoknadila zaboravljena doza.

famosan tablete
Famosan tablete (20,40 mg)

Famosan – nuspojave

Kao i svi lijekovi, Famosan može izazvati nuspojave, iako se one ne javljaju kod svih. Simptomi alergijske reakcije mogu biti rijetki.

Lijek se ne može koristiti ako postoji preosjetljivost na bilo koji od sastojaka sadržanih u njemu. Također, određene bolesti mogu biti kontraindikacija za uporabu.

Nuspojave koje se javljaju u manje od 1 od 10 pacijenata su vrtoglavica, zatvor i proljev. Manje od 1 na 100 osoba može osjetiti smetnje okusa, suha usta, nadutost, nelagodu u trbuhu, umor, osip, svrbež.

Vrlo rijetke nuspojave, u manje od 1 na 10 000 su zbunjenost, nesanica, nedostatak crvenih krvnih stanica, poremećaji jetrenih enzima, bol u zglobovima i grčevi u mišićima.

Nuspojave se mogu pojaviti u kardiovaskularnom sustavu u smislu snižavanja krvnog tlaka. Famosan treba prekinuti ako se pojavi bilo koja od sljedećih nuspojava: oticanje usana i jezika, otežano gutanje, crvenilo kože s malim mjehurićima, tamna mokraća.

U slučaju dugotrajne boli u trbuhu, trebate se posavjetovati sa svojim liječnikom.

famosan tablete
Famosan može izazvati nuspojave, iako se one ne javljaju kod svih.

Famosan tablete – cijena i iskustvo

Famosan tablete se mogu kupiti u ljekarni. Cijena ovisi od ljekarne do ljekarne u kojoj ga kupujete. Ako ste trudni ili planirate trudnoću, obavijestite svog liječnika.

Treba imati na umu pažljivu uporabu pripravka u skladu s njegovim indikacijama i karakteristikama. Također treba uzeti u obzir sve mjere opreza i kontraindikacije kako bi se izbjegle štetne zdravstvene posljedice.

Uvijek se posavjetujte sa svojim liječnikom ako niste sigurni kako koristiti lijek. U bolesnika s kroničnim zatajenjem bubrega potrebna je prilagođena doza.

Tijekom liječenja treba izbjegavati konzumaciju hrane koja nadražuje želučanu sluznicu. Simptomi ulkusa dvanaesnika mogu nestati unutar dva tjedna, ali terapiju treba nastaviti prema preporuci liječnika.

Istodobna primjena s lijekovima koji sadrže magnezij može smanjiti intenzitet apsorpcije Famosan tableta, pa razmak između uzimanja mora može biti najmanje 2 sata.

Potreban je dodatni oprez tijekom razdoblja liječenja kada se bavite aktivnostima koje zahtijevaju povećanu koncentraciju i brzinu.

Čuvati izvan dohvata djece, na suhom i tamnom mjestu, na temperaturi od 15-25°C.

famosan tablete
Famosan tablete

Drugi lijekovi i Famosan

Obavijestite svog liječnika ili ljekarnika ako uzimate, ste nedavno uzeli ili biste mogli uzeti bilo koje druge lijekove.

Posebno je važno ako uzimate bilo koji od sljedećih lijekova:
• antacidi (lijekovi koji djeluju kao neutralizatori želučane kiseline);
• kalcijev karbonat, kada se koristi kao lijek za liječenje visokih razina fosfata u krvi
(hiperfosfatemija) u bolesnika na dijalizi;
• probenecid (koristi se u liječenju gihta ili artritisa povezanog s gihtom);
• itrakonazol ili ketokonazol (lijekovi za liječenje gljivičnih infekcija);
• atazanavir (koristi se u liječenju HIV infekcije);
• sukralfat (koristi se u liječenju čira na želucu i dvanaesniku).

Način primjene

Famosan filmom obložene tablete su namijenjene za primjenu kroz usta. Tabletu progutajte s vodom.

Tablete se mogu razdijeliti na jednake doze. Lijek uzmite navečer prije spavanja. Uzimate li Famosan dvaput na dan, jednu dozu uzmite ujutro, a jednu navečer prije spavanja.

Famosan filmom obložene tablete mogu se uzimati neovisno o unosu hrane.

Broj tableta koji ćete uzeti tijekom dana će ovisiti o Vašem stanju i o tome imate li problema s bubrezima.

Preporuka

drugi upravo čitaju

Sušica – uzrok, simptomi, liječenje

Milijarna tuberkuloza – sušica Sušica je jedan od najtežih oblika tuberkuloze i nastaje kada Mycobacterium tuberculosis uđe u krvotok i proširi se cijelim tijelom. Nastale promjene...

Karcinom gušterače – uzrok, simptomi, liječenje

Što je karcinom gušterače Gušterača je važna žlijezda u ljudskom tijelu i nalazi se u abdomenu, u području iza želuca. Ima dvostruku funkciju, odgovoran je...

Patuljasti rast – uzrok, simptomi, liječenje

Patuljasti rast – uzrok Patuljasti rast ili skeletna displazija naziv je za mnoga stanja koja utječu na rast kostiju i hrskavice te za posljedicu imaju nizak...

Cerebrovaskularni inzult – uzrok, simptomi, liječenje

Cerebrovaskularni inzult – moždani udar Cerebrovaskularni inzult ili moždani udar nastaju kada je prekinut dotok krvi u područje mozga. To je bolest koja se može pojaviti...

možda te zanima