Ehinokok i koji je uzrok

Ehinokok uzrokuje bolest znanu pod imenom ehinokokoza. Radi se o infekciji koje uzrokuju larve Echinococcus granulosus ili echinococcus multilocularisa.

Ehinokok se može pronaći posvuda, jedina razlika je u tome koji je oblik zastupljeniji. Tako je u Europi, a time i u Hrvatskoj, dominanstan e. multilocularis, no može se pronaći i e. granulosus.

Nalaze su u jajašcima u izmetu, no često se znaju naći na dlaci pasa i drugih životinja te kada se unesu u ljudsko tijelo, kreću se razvijati i širiti prvo u crijevima.

Kada se probiju kroz stijenku crijeva, putuju krvlju po tijelu pa se tako obično dalje kreću širiti u plućima i jetri, no u nekim slučajevima u mozgu, kostima ili čak i nekim drugim organima.

Larve se polako razvijaju te im ponekad treba i nekoliko godina kako bi nastale ciste koje mogu napraviti velikih problema u tijelu. Zbog tog dugog perioda razvoja ponekad prođe dugi niz godina prije pojave simptoma.

Ehinokok
Ehinokok se može pronaći posvuda, jedina razlika je u tome koji je oblik zastupljeniji.

Simptomi ehinokokoze

Ehinokok se najčešće pokupi u djetinjstvu te simptomi mogu izostati dugo vremena. Naravno, djeca nisu jedina koja mogu pokupiti ehinokok, no kako odrasli načelno imaju bolji osjećaj za higijenu ruku i rjeđe stavljaju nečiste ruke u usta, manji je broj zaraza u tim godinama.

Simptomi ehinokokoze, kada se uopće registriraju nalik su onima koje rade tumori većih dimenzija.

Ehinokokoza, poznatija kao trakavica, u velikom broju slučajeva stvara ciste, što smo spomenuli već ranije u tekstu te kako ona raste, tako se može napipati i osjetiti.

Gdje boli jetra i zašto? Kako se ciste najčešće stvaraju na jetri, simptomi su bol u trbuhu te moguće začepljenje žučnih vodova zbog čega dolazi do pojave žutice.

Ukoliko cista pukne, simptomi su povišena tjelesna temperatura, urtikarija ili teška anafilaktička reakcija.

Ukoliko se ciste pojave na plućima i one puknu, simptomi su kašalj koji je popraćen velikim bolovima na području prsa te hemoptiza, odnosno, iskašljavanje krvi prilikom naprezanja kada pojedinac ima potrebu za kašljanjem.

ehinokok
Simptomi su kašalj koji je popraćen velikim bolovima na području prsa.

Kako se liječi Ehinokok?

Ehinokok kako bi se liječio prvo se treba dijagnosticirati. Dijagnoza se radi pomoću ultrazvuka, CT-a ili magnetne rezonance.

Kada se postavi dijagnoza, ehinokok se liječi na različite načine, s obzirom na to koje su larve uzročnici te do koje je mjere došlo oboljenje.

Ukoliko je sve to u začetcima, ehinokokoza liječi se terapijom albendazolom od 400 mg koji doktor prepisuje te ga dozira s obzirom na to u kojem je stanju bolest.

Takvo liječenje može trajati do pola godine i primjenjuje se za zaustavljanje rasta ciste kada istu nije moguće operirati.

Kirurški zahvati su zapravo jedini način za potpuno izlječenje, no nije ih uvijek moguće izvesti.

Ponekad su moguće laparoskopske operacije na nekim organima, dok je na drugim potrebna klasična operacija kako bi se cista u kojoj se razvijaju larve u potpunosti maknula.

U najgorim slučajevima, koji su srećom rijetki, kada je bolest previše uznapredovala potrebna je čak i operacija presađivanja jetre.

Što uzrokuje ehinokok?

Ako vas zarazi parazitska trakavica, razviti će se ehinokok. Parazit ulazi u domaćina, koji je obično životinja, kao što je pas, ovca ili koza. Crv živi u utrobi životinje i ispušta svoja jajašca u izmet životinje.

Ehinokok
Parazit ulazi u domaćina, koji je obično životinja npr. pas.

Najvjerojatnije ćete dobiti infekciju kada jedete hranu koja je kontaminirana životinjskim izmetom. Nakon konzumiranja kontaminirane hrane, razdoblje inkubacije obično traje nekoliko mjeseci.

Ako želite izbjeći ovo možete početi konzumirati organske proizvode. U tom slučaju sigurno će vas zanimati Kako se proizvodi organska hrana.

To znači da je potrebno nekoliko mjeseci prije nego što se pojave simptomi. Određeni sojevi parazita mogu imati dulje razdoblje inkubacije koje može trajati i do nekoliko godina.

Tko je u opasnosti od ehinokoka?

Jedan od čimbenika rizika za zarazu parazitom je izloženost izmetu pasa, goveda, svinja ili ovaca. Na primjer, ako radite na farmi s tim životinjama, možda ćete biti izloženi većem riziku.

Osim trakavice postoji mogućnost pojave srčanih crva kod pasa koji se smatra vrlo opasnim parazitom.

Slučajevi zaraze zabilježeni su u Sjedinjenim Državama, no rizik je veći u zemljama u kojima je parazit češći.

Drugi čimbenik rizika je uzimanje hrane ili vode kontaminirane jajima trakavice.

Izdvajamo za vas:

drugi upravo čitaju

Kronična opstruktivna plućna bolest – uzrok, simptomi, liječenje

Kronična opstruktivna plućna bolest (KOPB) Kronična opstruktivna plućna bolest (KOPB) dovodi do gubitka normalne funkcije pluća i otežanog disanja. Najčešći uzrok obolijevanja je dugotrajno aktivno ili...

5 signala da ćete dobiti srčani udar za mjesec dana

Kako spriječiti srčani udar? Srčani udar je danas jedan od najčešćih uzroka smrti kod žena kao i muškaraca u cijelome svijetu. Kako se razvija srčani...

Bedrenica – uzrok, simptomi, liječenje

Bedrenica – antraks Bedrenica ili antraks je zarazna bolest uzrokovana bacilom Bacillus anthracis. Štapić antraksa proizvodi vrlo jak toksin koji je odgovoran za pojavu bolesti...

Morbili (Ospice) – uzrok, simptomi, liječenje

Morbili (Ospice) – uzrok Morbili, odnosno ospice ili rubeola, visoko su zarazna bolest koja se se javlja u dječjoj dobi a uzrokuje ju virus. Prije otkrića...

možda te zanima