Virusi, paraziti, bakterije su okom nevidljivi najgori čovjekovi neprijatelji, posebno za organizam. Nažalost svi smo izloženi njima.

Bez obzira koliko se držali određene dijete, regulisali ishranu uvijek postoji šansa da dobijemo neku bakteriju ili u ovom slučaju glistu.

Mnogi ne znaju da je trakavica obla glista koja živi u čovjekovom probavnom traktu. Ona napada sve sisavce, posebice čovjeka i njegov probavni trakt.

Kako bismo na vrijeme uočili sve simptome parazita u našem tijelu poželjno je da se i upoznamo s njima. U nastavku teksta detaljno govorimo o Trakavici, šta je ona, koji su uzroci i simptomi trakavice.

[adinserter block=”12″][adinserter block=”13″][adinserter block=”14″]

Također, otkrit ćemo načine liječenja parazita i kako možemo smanjiti šanse zaraze.

Trakavica može prelaziti s jedne vrste sisavca na drugu vrstu sisavca. Pa tako osobe koje se bave uzgojem i brigom od domaćih životinja ili svog kućnog ljubimca.

Mnogi ne znaju činjenicu da se čovjek može zaraziti i larvama tih malih oblića. Trakavice putuju po cijelom organizmu, te napadaju oči, unutarnje organe, mozak.

Mogu se razvijati i rasti u području stomaka, ispod kože ili oko genitalija. Virusi koji napadaju tijela uzrokuju bolesti poput bronhitisa i upale pluća. Također, mogu nadražiti disajne puteve što kasnije dovodi do otežanog disanja.

Paraziti i infekcije koji napadaju organizam negativno utiču na imunološki sistem. Tačnije, imunološki sistem je vidno oslabljen nakon što virus napadne organizam.

Postoji više vrsta trakavica – svinjska, pseća, goveđa, riblja i druge gliste ko sisavaca. Sve se mogu otkriti kroz pretragu stolice.

Stoga, ukoliko primijetite bilo kakav simptom ili promjenu u vašem organizmu obavezno kontaktirajte vašeg liječnika.

trakavica
Trakavica napada sve sisavce!

Koji su simptomi parazita u tijelu?

Prema sprovedenom istraživanju otkriveno je da čak u 92 % slučajeva simptomi poput mučnina u stomaku, glavobolje, vrtoglavice, povraćanja znakovi zaraženosti tijela parazitima, virusnim i bakterijskim infekcijama.

Ona se u tijelo unosi putem jajašca i larva. Iz jajašaca se u probavnom traktu razvijaju gliste, dok se larve raznose krvlju po cijelom organizmu i njih je teže izliječiti.

Naznake da su vaš organizam napali paraziti:

 • Mučnina
 • Slabost
 • Proljev
 • Bolovi u trbuhu
 • Gubitak apetita
 • Gubitak težine
 • Opća malaksalost

Simptomi invazivne infekcije su:

 • Temperatura
 • Alergijske reakcije na ličinke
 • Cisitčne mase ili kvržice
 • Bakterijske infkecije
 • Neurološki simptomi ( uključujući i napadaje)

Postoji više načina liječenja invazivnih infekcija. Sve zavisi o lokaciji i posljedicama zaraze. U liječenje invazivnih infekcija ubrajamo sljedeće metode;

 • Anthelmintički lijekovi
 • Antiupalna terapija
 • Antiepileptička terapija
 • Hirurgija

trakavica
Bolovi u trbuhu i mučnine su najčešći simptomi

Kućni ljubimci su izloženi trakavici

U slučaju da je kućni ljubimac zaražen glistama, a nemate naviku da za njim skupljate izmet onda na taj način ugrožavate druge ljubimce i njihove vlasnike i sebe.

Dakle, niko nije pošteđen ko se nalazi u blizini vašeg zaraženog ljubimca, pa čak ni vi i vaši ukućani. Ona se mora liječiti na vrijeme jer vrlo lako pređe na ostale sisavce u blizini.

Kao i kod čovjeka Trakavica kod životnja  se može izliječiti i to vrlo brzo i lako. Sve što treba da uradite jeste pozvati vašeg veterinara i on će se pobrinuti u potpunosti da izliječi zaraženu životinju.

Napominjemo da se i kod životinja trakavica može pojaviti bez simptoma ili sa blagim simptomima. Jači simptomi se javljaju u slučajevima kada larve glista uđu u krvotok.

trakavica
Kućni ljubmici su posebno izloženi Trakavici

Liječenje trakavice

Ukoliko imate navedene simptome trakavice preporučujemo da se obavezno javite vašem ljekaru koji će uz pomoć uzorka stolice prepisati vam odgovarajuću terapiju.

Jedan od prirodnih načina liječenja parazita u tijelu je Parazol čaj. Baziran je na ptpuno ljekovitim svojstvima koji pomažu da se paraziti uklone iz organizma.

Parazol čaj je potpuno prirodan.

U Parazolu se nalaze sljedeće biljke:

 • Masline

Masline su sastavni dio mediteranske ishrane. Obiluju vitaminom E i važe za veoma snažnog antioksidansa koji je neophodan u borbi protiv štetnih slobodnih radikala.

One su također odličan izvor željeza i bakra, te prehrambenih vlakana. U 100 g jestivog dijela ploda sadrže 4 g vlakana i zbog toga imaju povoljan učinak na redovitost probave.

Prehrambena vlakna svakako da treba konzumirati u adekvatnoj količini kako bismo zaštitili naš probavni sistem.

Uz pomoć hranjivih sastojaka maslina djelujemo preventivno na nastanak karcinoma debelog crijeva.

 • Timijan

Za Timijan kažu da ga svako kućanstvo treba imati. U sastavu biljke nalaze se borneol, fosfor, vitamini A,C, D, B kompleks, magnezij, cink, kalij, fosfro, karavkrol, timol itd.

Već stoljećima se koristi u liječenju probavnih smetnjih, groznice, anemije, pa čak i mamurluka. Ima vrlo snažno djelovanje protiv svih parazita u tijelu, posebno kod djece što im jača imunitet.

 • Anis

Biljka Anis se također koristi kod probavnih smetnji, protiv želučanih i crijevnih tegoba, te nadimanja i grčeva.

Potiče laktaciju i reguliče cikluse mjesečnice. Pokazao se odličnim u borbi protiv menstrualnih bolova i grčeva pa se često biljka Anis preporučuje ženama sa bolnim mjesečnicama.

 • Menta

Riječ je o vrlo svestranoj biljci koja se koristi najviđe u farmaceutskoj, prehrambenoj i kozmetičkoj industriji. Čaj od mente se već stoljećima preporučuje u borbi protiv bolova u trbuhu, grčeva, nadimanja, proljeva i zatvora.

Menta je djelotvorna i kada je u pitanju probavljanje hrane jer joj pomaže da se brže kreće kroz želudac i crijeva.

 • Origano

Origano ima protuupalno, antibakterijsko, antivirusno i antioksidativno svojstvo. Olakšava bolove  u želucu i crijevima. Dokazano je da Origano učinkovito djeluje u poboljšavanju rada jetre i žučnog mjehura. Također, umiruje i cjelokupan živčani sistem.

Preporučeno trajanje tretmana je u vremenskom periodu od 20 dana. Parazol se jedino može naručiti online putem i trenutno je na akcijskoj cijeni od 55 KM.

Kako ojačati imunitet

Stručnjaci za prirodnu medicinu kažu da želučana kiselina može pomoći u zaštiti od parazita u hrani. Oni preporučuju da izbjegavajte kafu, šećer, alkohol i rafinirane žitarice.

Također, preporučljivo je da uključite više bijelog luka u svoje obroke.

Povećajte količinu mrkve, slatkog krompira i tikvica u vašim jelima. Ove namirnice su bogate beta-karotenom, koji se u vašem tijelu pretvara u vitamin A. Vitamin A pomaže vašem tijelu da se odupre helmintima.

[adinserter block=”12″][adinserter block=”13″][adinserter block=”14″]

Iako nekada ne možemo izbjeći potencijalnu mogućnost zaraze svakako da je bilo koji savjet dobro došao. Najčešći uzork zaraze kod čovjeka je  putem pokvarene hrane i mesa.

Stoga, vrlo je važno da pazimo na porijeklo namirnica koje kupujemo. U slučaju da imate kućnog ljubimca ili radite na farmi ozbiljno shvatite parazite i gliste poput trakavice koje mogu narušiti zdravlje sisavaca uključujući i čovjeka.

Izdvajamo za vas:

drugi upravo čitaju

Kronična opstruktivna plućna bolest – uzrok, simptomi, liječenje

Kronična opstruktivna plućna bolest (KOPB) Kronična opstruktivna plućna bolest (KOPB) dovodi do gubitka normalne funkcije pluća i otežanog disanja. Najčešći uzrok obolijevanja je dugotrajno aktivno ili...

Čaj od brusnice

Zašto je biljka brusnica zdrava? Brusnica je zimzelena patuljasta žbunasta biljka koja raste u močvarnim područjima. Svaki plod ove biljke je jestiv i ima široku primjenu...

Čaj od nevena

Zašto je zdrav čaj od nevena? Oganjac, žutelj i nevenovo cvijeće su biljke iz porodice glavočika, najpoznatija kao Neven. Cvjetaju od ranog proljeća do...

5 signala da ćete dobiti srčani udar za mjesec dana

Kako spriječiti srčani udar? Srčani udar je danas jedan od najčešćih uzroka smrti kod žena kao i muškaraca u cijelome svijetu. Kako se razvija srčani...

možda te zanima