Upala limfnih čvorova – limfadenitis

Što je limfni sustav? Koja je njegova uloga? Zašto se javlja upala limfnih čvorova? Limfni sustav je složena struktura i važna komponenta imunološkog sustava.

Sastoji se od limfnih žila, limfnih čvorova i limfnih vodova. Limfa je bijela, bistra tekućina koja se sastoji od krvne plazme, bijelih krvnih stanica i proteina.

Prenosi se u limfne žile i filtrira u limfnim čvorovima, okruglim strukturama veličine od 0,5 do 3 cm.

Upala limfnih čvorova – limfadenitis
Upala limfnih čvorova - uzrok, simptomi, liječenje

Limfni čvorovi su strukture limfnog sustava, prisutne u cijelom tijelu. Mogu se osjetiti na vratu, preponama i pazuhu.

Parazol - Protiv parazita

Sadrže stanice imunološkog sustava čija je uloga obrana našeg tijela od infekcija uzrokovanih bakterijama i virusima.

Također, njihova je funkcija uklanjanje viška tekućine iz tjelesnog tkiva, stvaranje imunoloških stanica i apsorpcija masnih kiselina.

Limfni čvorovi su poput filtera u našem tijelu u borbi protiv štetnih tvari. Unutar limfnih čvorova nalaze se obrambene stanice.

Limfni čvorovi mogu nabubriti kada dođe do upalnog procesa u tijelu, a također su bolni i vrući. Upala limfnih čvorova ili limfadenitis uzrokuju štetni mikroorganizmi, bakterije i virusi.

Upala limfnih čvorova – limfadenitis
Upala limfnih čvorova - uzrok, simptomi, liječenje

Upala limfnih čvorova – uzrok i simptomi

Koji su uzroci limfadenitisa? Upala limfnih čvorova stanje je uzrokovano bakterijskim i virusnim infekcijama kao što su: gljivične infekcije, parazitske infekcije, HIV, infektivna mononukleoza Epstein-Barr virus, Staphylococcus (staphylococcus), Streptococcus (streptococcus), virusna infekcija gornjih dišnih puteva koja zahvaća pluća).

Neinfektivni uzroci limfadenitisa uključuju: rak limfnih čvorova, tumor, sekundarni karcinom.

Upalu limfnih čvorova ponekad uzrokuje infekcija koja se može prenijeti s osobe na osobu. Parazitske infekcije su rjeđe, iako i one uzrokuju ovo stanje.

Upala limfnih čvorova uzrokuje povećanje njihovog volumena. Koža oko njih je blago crvenkaste boje, s osjećajem vrućine. Upala zahvaća jedan ili više limfnih čvorova.

U nekim slučajevima, upala čvorova može biti stanje opasno po život. U teškim slučajevima simptomi uključuju otežano disanje, groznicu, tahikardiju, jaku bol i groznicu.

Uz bolove u ovoj regiji prisutna je i groznica, a mogu se pojaviti i apscesi. Općenito, fleksibilni čvorovi rezultat su zaraznog procesa, dok tvrdi čvorići koji su nepokretni mogu biti uzrok raka.

Upala limfnih čvorova – limfadenitis
Upala limfnih čvorova - uzrok, simptomi, liječenje

Kako se liječi upala limfnih čvorova

Upala limfnih čvorova je izlječiva, a liječenje je usmjereno na pronalaženje uzroka. Nakon obavljanja fizikalnog pregleda koji uključuje opip limfnih čvorova i znakove infekcije, postavlja se dijagnoza.

Vaš liječnik može preporučiti korištenje antibiotika, analgetika i drugih protuupalnih lijekova koji smanjuju upalu. Kod blažih oblika, po savjetu liječnika, oblozi se mogu koristiti za ublažavanje bolova.

Postoje li moguće komplikacije zbog upale limfnih čvorova? Ako se upala limfnih čvorova proširi i nastane apsces, nužna je kirurška intervencija.

Mnogi slučajevi prolaze sami od sebe, ali ovisno o uzroku, oteklina može biti prisutna neko vrijeme.

Neliječena upala može dovesti do komplikacija ili čak smrti. Samo liječnik može odrediti koji je lijek prikladan za liječenje, kao i točno trajanje liječenja.

Pravilno liječenje dovodi do potpunog izlječenja. Upala ponekad može trajati tjednima, ali i dulje dok potpuno ne nestane.

Prevencija uključuje usvajanje zdravih životnih navika, što uključuje uravnoteženu prehranu, normalnu tjelesnu težinu, redovitu tjelovježbu i smanjenje stresa.

Liječenje ovisi o mikroorganizmu koji je uzrokovao infekciju. Za bakterijsku infekciju obično se intravenski ili u obliku tableta daje antibiotik.

Topli oblozi mogu olakšati bol u upaljenim limfnim čvorovima. Obično jednom kada se infekciju izliječi, limfni čvorovi se polako smanje i bol prestane. Katkada povećani limfni čvorovi ostanu čvrsti, ali više nisu bolno osjetljivi.

Preporuka

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite!

Podijelite sa prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

drugi upravo čitaju

Gdje boli jetra i zašto?

Gdje boli jetra može da ovisi od nekoliko važnih stvari na koje morate da obratite pažnju. Znate li znakove koji pokazuju da vam je jetra...

Autofagija iskustva kod 16/8 unosa hrane

Autofagija iskustva 16/8 dijete Vanjski izgled je mnogima od nas bitan te želimo najbolje što možemo. Jedno od čestih stvari na koje se ljudi fokusiraju...

Povišen kreatinin – uzrok, simptomi i liječenje

Povišen kreatinin što je i koji su uzroci Kreatinin, urati i urea sudjeluju u radu bubrega i njegovoj mogućnosti da filtrira otpadne tvari kroz mokraću,...

4 jednostavne joga vežbe za ublažavanje menstrualnih bolova

Joga vežbe mogu ublažiti menstrualne grčeve i sve su popularnije među devojkama Bolni grčevi pre i tokom menstruacije se sasvim sigurno ne mogu podvesti pod...

možda te zanima