Kako poboljšati pamćenje? Najbolji trikovi!

Kako poboljšati pamćenje i zašto nestaje pamćenje?

Kako osoba stari tako dolazi do poteškoća sa pamćenjem te do slabljenja funkcija mozga koje je potrebno potaknuti i uz to pronaći učinkovite načine kako poboljšati rad mozga.

Funkcije mozga mogu se poboljšati i njihov se razvoj može potaknuti jer mozak ima sposobnost za razvitak neurona pa sasvim neovisno o tome koliko je osoba stara.

Zbog gubitka pamćenja svi se pitaju kako usporiti starenje?

Mentalno zdravlje i zdravlje mozga i njegovih funkcija ovisi o tome koliko se osoba razvija u fizičkom i mentalnom smislu.

Takav je razvoj iznimno bitan jer potiče i nastanak novih neurona. Ako vam se događa da prebrzo gubite pamćenje i često zaboravljate neke sitnice ili ste možda primijetili manje ili veće stagniranje kod mentalnog zdravlja.

Tada je jako važno da napravite neke ključne promjene u svojim životnim navikama te da potaknete svoj mentalni i fizički razvoj, također i da pronađete načine kako poboljšati pamćenje.

Najčešći uzroci gubitka pamćenja je nedostatak sna, pretjerana količina stresa, izlaganje određenim hemijskim spojevima koji oštećuju funkciju mozga, loše životne navike, loša prehrana.

Trudnicama je posebno važan san. Koliko trudnice trebaju spavati godinama je glavno pitanje budućih mama. 

Nažalost, današnje životne odluke su generalno loše, na vrijeme odlučite promijeniti svoje navike te na taj način spriječiti razvoj loših moždanih funkcija i pronađite način kako poboljšati pamćenje.

kako poboljsati pamcenje
Kako poboljšati pamćenje ukoliko se ne možete sjetiti ni najsitnijih detalja svakodevnice.

Savjeti kako poboljšati pamćenje

Glavni savjeti kako poboljšati pamćenje obuhvaćaju metode mijenjanja životnih, točnije svakodnevnih navika.

Pobrinite se da svakodnevno budete mentalno i fizički aktivni kako bi vaš mozak funkcionirao još dugo godina uspješno jer to pospješuje rad moždanih stanica.

Važno je da se sa svakog godišnjeg odmora ili tokom promjene vremena vratite spremni za svakodnevne obaveze jer promjena godišnjeg doba može loše uticati na ljude.

  Photoshop Camera aplikacija za Android i iOS uređaje

Također, organizirajte sve svoje obveze i zadatke koje morate ispuniti svaki dan, najbolje je imati planer u kojem će svi zadaci biti napisani i voditi evidenciju o ispunjenim obvezama.

Takvim praćenjem svoje svakodnevice, razvijat ćete pamćenje i vaš mozak će naći funkcionalan način na koji možete raditi.

Druženjem i čestim vođenjem razgovora možete se opustiti, riješiti svakodnevnog stresa i briga, na taj način otklanjate glavni razlog gubitka pamćenja.

Također, vodite računa o tome koliko sati po noći spavate da biste poradili na tome kako poboljšati pamćenje.

Od 7 do 8 sati sna može vašem mozgu omogućiti normalnu funkciju, odmor i mogućnost za normalnim funkcioniranjem pamćenja.

Zdravom mediteranskom ishranom možete isto tako postići poboljšanje pamćenja, konzumaciju voća i povrća, te orašastih plodova možete omogućiti svom tijelu, ali i mozgu normalno funkcioniranje i dovoljno hranjive sastojke koje ono treba.

Orašasti plodovi spadaju u hranu koja poboljšava pamćenje i koncentraciju. 

Uz to možete redovno igrati kvizove, testove ličnosti, memorije kako bi ojačali vaše pamćenje. 

kako poboljsati pamcenje
Vodite računa o tome koliko sati po noći spavate

Kako poboljšati pamćenje uz vježbe

Postoje vježbe za mozak i tijelo koje omogućavaju uspješan način kako poboljšati pamćenje. Svakoga dana učite nove stvari jer intelektualni izazovi pomažu razvoju moždanih stanica – baš zato što tada imate pred sobom nepoznate informacije koje vaš mozak stavljaju van sigurne zone.

Također, izazovite svoj mozak i tijelo te ih postavite pred nove izazovne aktivnosti jer zahtijevaju potpunu pozornost mozga te njegovu pojačanu funkciju.

Zanimljiva činjenica je kako sex utiče na mozak i pamćenje. Neki liječnici kažu da pomaže u poboljšavanju pamćenja!

Dakle, ta inovativna radnja mora biti izazov za vaš mentalni razvoj i aktivno ga poticati. Možete za tu novu aktivnost izabrati sviranje novog instrumenta, učenje nekog novog hobija poput pletenja, modeliranja, učenje plesnih koraka i slične aktivnosti.

Vježbe za povečanje mišića, gubljenje kilograma ili bilo kakva druga fizička aktivnost pomoći će vam u ovoj namjeri da istrenirate mozak. 

  Doček nove godine u Beogradu

Pobrinite se kako je odabrana aktivnost takva da se kroz nju možete unaprjeđivati, točnije da možete učiti iznova i iznova nove stvari, dakle kroz ples učite stalno nove pokrete i korake, kroz sviranje instrumenata učite nove i kompliciranije pjesme i melodije i slično.

To je idealan način kako poboljšati pamćenje. Nakon što naučite neku novu aktivnost ili se počnete baviti nekim novim hobijem bit ćete opušteniji, manje stresirani, vaš mozak će imati poboljšanu funkciju zbog takve aktivnosti te ćete uza sve to biti zadovoljniji sobom i svojim postignućima.

 

Uz pomoć ovog videa otkrijte kako poboljšati pamćenje!

Pamćenje je vrlo složen proces

O pamćenju možemo govoriti kao o procesu, kao o određenoj mentalnoj aktivnosti ili vrsti doživljaja. Ali o pamćenju možemo govoriti i kao sposobnosti, kao o dispoziciji, ili spremnosti da se obnove sadržaji koje smo ranije učili.

Govoreći o pamćenju kao o procesu treba istaći da je ono složen proces. Čini ga više različitih psihičkih procesa:

  • zadržavanje onog što smo naučili,
  • zaboravljanje – jer se redovno ono što je naučeno ne zadržava u potpunosti
  • prepoznavanje
  • obnavljanje sadržaja koje smo učili.

Kao svi psihički procesi i pamćenje ima svoju fiziološku osnovu. Tu osnovu prije svega čine promjene u kori velikog mozga. Ono što smo naučili ostavlja neku promjenu, trag u moždanoj kori, a o kojoj se promjeni govori kao o engramu ili mnemogramu.

Izdvojili smo najčešće vrste pamćenja a to su:

  • Motorno pamćenje
  • Mentalno pamćenje
  • Epizodičko pamćenje
  • Semantičko pamćenje
  • Proceduralno pamćenje
kako poboljsati pamcenje
Postoji nekoliko vrsta pamćenja.

Motorno pamćenje se odnosi na zadržavanje i obnavljanje naučenih pokreta; vještina pisanja na mašini ili plivanja počivala bi na motornom pamćenju.

Mentalno pamćenje se sastoji na zadržavanju i obnavljanju različitih intelektualnih doživljaja (opažanja, misli).

U okviru mentalnog pamćenja često se razlikuju slikovito pamćenje ili pamćenje likova od verbalno – logičkog pamćenja.

Pod prvim podrazumijevamo pamćenje predmeta, slika, i uopšte reprodukovanje ranijih opažaja u vidu predstava.

Logično verbalno pamćenje jeste zadržavanje materijala i njegovo reprodukovanje riječima

  Šta je Žigolo? Otkrij značenje riječi!

Tri sistema pamćenja

Moguće je razlikovati tri sistema ili tri tipa pamćenja: senzorno, kratkoročno i dugoročno. Razlikuju se s obzirom na obim zapamćenih podataka, trajanje zapamćenog, kao i na psihičke procese, na kojima počivaju i funkcije koje imaju. 

U senzorno pamćenje ulazi ogroman broj podataka putem senzornih organa, prije svega preko čula vida i sluha. Ali broj informacija koji se prima u određenom trenutku je ograničen; osoba od jednom ne primjećuje više od 4 do 7 jedinica.

Uočene informacije brzo se gube i ne pamte se duže, nego obično kraće, od jedne sekunde. Za snalaženje čovjeka i njegovu aktivnost važno je i korisno da se pretežni dio senzornih informacija brzo gubi iz pamćenja.

U drugi memorijski sistem, kratkoročno pamćenje prelazi samo mali dio iz senzornog pamćenja.

Ni taj dio ne ostaje dugo u pamćenju svega 15 – 20. Primjer je zapamćivanje telefonskog broja koji nam trenutno treba i čiji niz brojeva pamtimo toliko dugo koliko je potrebno da ih na telefonskom aparatu pokrenemo.

Treći dio sistema pamćenja ubrajamo dugoročno pamćenje. Prema samom nazivu možemo zaključiti o kakvom je pamćenju riječ – pamćenje koje će se najduže zadržati. Ovo je ujedno i posljednji dio u cjelokupnom procesu sistema pamćenja.

Preporučujemo da pročitate

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite!

Podijelite sa prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija
NeznaSe.ba
NeznaSe.bahttps://neznase.ba
NeznaSe.ba je wikipedija manje pozntih riječi i izraza. Značenje riječi potražite na NeznaSe.ba. Predložite riječ i učestvujte u kreiranju wikipedije.
Supported by TNT Grupacija spot_img

drugi upravo čitaju

Mapa sveta

Mapa sveta kakvu poznajemo je laž, evo kako kontinenti i države stvarno izgledaju. Kada vidite ovu mapu sveta zaprepastit ćete se! Svet nije baš onakav...

Šta znači natalna karta? – Nauči čitati svoju natalnu kartu!

Natalna karta, prema definiciji podrazumijeva raspored planeta na nebu, upravo u trenutku rođenja određene osobe. U trenutku nečijeg rođenja planete zauzimaju određene položaje u kućama...

Kako prepoznati masona? Najbolji znakovi!

Kako prepoznati masona u svakodnevnom životu Često možemo čuti o masoneriji, ali i o tome kako prepoznati masona. Iako postoje mnogi mitovi vezani uz masoneriju,...