Virusni meningitis – uzrok, simptomi, liječenje

Što uzrokuje virusni meningitis?

Što je meningitis i koja je razlika između virusnog i bakterijskog meningitisa? Meningitis je upala moždanih ovojnica, membrana koje okružuju mozak i leđnu moždinu.

Može biti: virusna kada je uzrokovana virusom, zatim bakterijska kada je uzrokovana bakterijama i gljivična kada je uzrokovana gljivicama.

Kada bakterije ili virusi uspiju doći do moždanih ovojnica, vezivnog tkiva koje štiti mozak i leđnu moždinu, postaju upale i uzrokuju meningitis.

Ove dvije vrste meningitisa razlikuju se u pogledu uzročnika i stanja zaraženih pacijenata. Najčešći je virusni meningitis, a najrjeđi je onaj uzrokovan gljivicama.

Bakterijski meningitis je najopasniji, a nastaje kada bakterije uđu u krvotok i putuju do mozga. Infekcija uha može biti potaknuta drugom infekcijom u tijelu.

Nekoliko bakterija prenosi ovu bolest, a to su: Streptococcus pneumoniae (pneumokok), Neisseria meningitidis (meningokok) i Haemophilus influenzae. Virusni meningitis je vrsta meningitisa koju može uzrokovati nekoliko vrsta virusa.

Najčešći je i smatra se najmanje opasnim oblikom. Može se prenijeti zaraženom hranom, vodom ili predmetima. Najčešći je krajem ljeta i početkom jeseni.

virusni meningitis
Što uzrokuje virusni meningitis?

Virusni meningitis – simptomi

Od virusnog meningitisa prvenstveno obolijevaju osobe slabijeg imuniteta, djeca, adolescenti, odrasli i starije osobe.

Tko je u većem riziku od infekcije? Djeca mlađa od 5 godina, osobe s oslabljenim imunološkim sustavom uzrokovanim bolešću, lijekovima, kemoterapijom, transplantacijom organa ili koštane srži izložene su većem riziku od oboljevanja.

Glavni virusi koji uzrokuju virusni meningitis su: arbovirusi, arenavirusi, enterovirusi, Herpes Simplex virus, HIV.

Osim dobi i oslabljenog imunološkog sustava, drugi čimbenici rizika su odlazak u zatvoreni prostor s puno ljudi, gdje se povećava mogućnost zaraze.

Prvi znakovi bolesti mogu se zamijeniti sa simptomima sličnim gripi. Obično se pojavljuju unutar nekoliko sati ili dva dana nakon infekcije.

Moždane ovojnice su zaražene virusima koji uspijevaju prevladati barijeru koja postoji između cirkulacije i središnjeg živčanog sustava.

Najčešći simptomi su: ukočen vrat, glavobolja, povraćanje, mučnina, smetenost, poteškoće s koncentracijom, nedostatak apetita, osjetljivost na svjetlo, crvene mrlje na koži.

Virusni meningitis kod beba ima specifične simptome, a to su groznica, razdražljivost, pospanost i slabost.

Prijenos virusnog meningitisa događa se fekalnim ili oralnim putem, preko kontaminiranih predmeta ili u bazenima.

Virusni meningitis
Od virusnog meningitisa prvenstveno obolijevaju osobe slabijeg imuniteta, djeca, adolescenti, odrasli i starije osobe.

Virusni meningitis – načini liječenja

Meningitis je bolest koja, ovisno o uzročniku, bakteriji ili virusu, može dovesti do ozbiljnih komplikacija, pa čak i smrti.

Kod prvih znakova bolesti važno je posjetiti liječnika kako bi se postavila ispravna dijagnoza. Dijagnoza se postavlja na temelju povijesti bolesti, fizikalnog pregleda, laboratorijske analize krvi, briseva i specifičnih pretraga.

Nakon što se potvrdi virusni meningitis, liječenje treba započeti odmah. Liječenje obično zahtijeva hospitalizaciju gdje pacijent dobiva odgovarajuće lijekove, antibiotike, analgetike i kortikosteroide.

Kod virusnog meningitisa liječenje u određenim slučajevima (kada je uzrokovan herpes virusom) uključuje primjenu antivirusnih lijekova.

virusni meningitis
Meningitis je bolest koja, ovisno o uzročniku, bakteriji ili virusu, može dovesti do ozbiljnih komplikacija, pa čak i smrti.

Lijekovi protiv bolova pomažu u ublažavanju simptoma. Malo se može učiniti da se spriječi virusni meningitis, koji je obično asimptomatski.

No postoji nekoliko koraka koje treba poduzeti kako bi se osoba lakše nosila s ovom vrstom meningitisa, a to su: redovito pranje ruku, izbjegavanje dijeljenja osobnih predmeta s drugima, pokrivanje usta rukom prilikom kašljanja ili kihanja.

Druge preventivne mjere uključuju čišćenje i dezinfekciju površina koje se često dodiruju poput igračaka i kvaka, izbjegavanje dodirivanja lica prljavim rukama i bliskog kontakta s bolesnim osobama.

Preporuka

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite!

Podijelite sa prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

drugi upravo čitaju

možda te zanima