LifestylePriroda je lijekAyurvedska medicina - kada i šta jesti

    Ayurvedska medicina – kada i šta jesti

    Ayurvedska medicina, odnosno Ayurveda, jedan je od najstarijih holističkih sistema ozdravljenja. Nastala u Indiji prije hiljade godina, bazira se na vjerovanju da zdravlje i wellness zavise od balansa između uma, tijela i duha.

    Osnova ove medicine je da promoviše dobro zdravlje, umjesto da se bori s bolestima. Ayurvedsko učenje tako predlaže da konzumiranje određenih namirnica u određenom dijelu dana može doprinijeti boljem zdravlju i duhu.

    Ayurvedska medicina – kada i šta jesti

    Banana

    Bananu valja konzumirati u vrijeme ručka, jer tako jača imuni sistem i poboljšava kožu. Navečer je nije dobro jesti, jer se stvara sluz u želucu koja ometa dobro varenje.

    Kako zaraditi od pčelarstva?

    Jabuka

    Ono starinsko vjerovanje da je jabuka dobra navečer, u Ayurvedi ne prolazi. Pektin u jabuci je navečer teško probavljiv, pa se pojačava želučana kiselina. S druge strane, ujutro pektin pomaže da se smanji krvni pritisak i nivo holesterola u krvi.

    Krompir

    Krompir je dobra namirnica za započeti dan, jer je bogat mineralima i smanjuje holesterol. A kako je kaloričan, ukoliko se konzumira za večerom, doprinijet će stvaranju kilograma.

    Mlijeko

    Ukoliko neće nakon šolje mlijeka uslijediti tjelovježba, nemojte ga konzumirati ujutro, jer je teško probavljivo. Navečer je zato dobro – šolja toplog mlijeka smirit će tijelo i pomoći dobrom snu.

    Orašasti plodovi

    Bademi, orasi, indijski oraščić – za vrijeme ručka snizit će krvni pritisak. Navečer će goditi samo višku kilograma.

    Naranča

    Između obroka tokom dana, odnosno kao užina, naranča će poboljšati probavu i podići metabolizam. Ujutro je nemojte konzumirati (što većina ljudi radi)  ukoliko strahujete od iritacije stomaka i gastritisa.

    Paradajz

    Paradajz će za doručak poboljšati probavu i podići metabolizam, a za večeru će opet izazvati nadutost.

    Ayurvedska medicina - kada i šta jesti
    Ayurvedska medicina – kada i šta jesti

    Riža

    Rižu možete jesti za ručak, jer će metabolizam u toku dana sagorjeti ugljikohidrate iz riže. Za večerom je izbjegavajte, ukoliko ne želite da se udebljate.

    Tamna čokolada

    Slatko za doručak? Da, ako je riječ o tamnoj čokoladi. Ona će vas snabdjeti antioksidansima koji smanjuju starenje i rizik od srčanih oboljenja. Nemojte je jesti kao užinu, jer će vam samo povećati masti u tijelu.

    Suhe smokve i kajsije

    Suho voće je odlična namirnica za doručak, jer podiže metabolizam i zagrijava probavni trakt. Nemojte smokve ni kajsije jesti navečer – imat ćete gasove i probavne smetnje.

    Sir

    Malo je poznato da sir sprječava kilograme, ukoliko se umjereno jede, naravno. Dobra je to namirnica za doručak, jer istovremeno sprječava i nadutost. U večer je teško probavljiv.