LifestylePriroda je lijekAyurvedska medicina - kada i šta jesti

  Ayurvedska medicina – kada i šta jesti

  Ayurvedska medicina, odnosno Ayurveda, jedan je od najstarijih holističkih sistema ozdravljenja. Nastala u Indiji prije hiljade godina, bazira se na vjerovanju da zdravlje i wellness zavise od balansa između uma, tijela i duha.

  Osnova ove medicine je da promoviše dobro zdravlje, umjesto da se bori s bolestima. Ayurvedsko učenje tako predlaže da konzumiranje određenih namirnica u određenom dijelu dana može doprinijeti boljem zdravlju i duhu.

  Ayurvedska medicina – kada i šta jesti

  Banana

  Bananu valja konzumirati u vrijeme ručka, jer tako jača imuni sistem i poboljšava kožu. Navečer je nije dobro jesti, jer se stvara sluz u želucu koja ometa dobro varenje.

  Kako zaraditi od pčelarstva?

  Jabuka

  Ono starinsko vjerovanje da je jabuka dobra navečer, u Ayurvedi ne prolazi. Pektin u jabuci je navečer teško probavljiv, pa se pojačava želučana kiselina. S druge strane, ujutro pektin pomaže da se smanji krvni pritisak i nivo holesterola u krvi.

  Krompir

  Krompir je dobra namirnica za započeti dan, jer je bogat mineralima i smanjuje holesterol. A kako je kaloričan, ukoliko se konzumira za večerom, doprinijet će stvaranju kilograma.

  Mlijeko

  Ukoliko neće nakon šolje mlijeka uslijediti tjelovježba, nemojte ga konzumirati ujutro, jer je teško probavljivo. Navečer je zato dobro – šolja toplog mlijeka smirit će tijelo i pomoći dobrom snu.

  Orašasti plodovi

  Bademi, orasi, indijski oraščić – za vrijeme ručka snizit će krvni pritisak. Navečer će goditi samo višku kilograma.

  Naranča

  Između obroka tokom dana, odnosno kao užina, naranča će poboljšati probavu i podići metabolizam. Ujutro je nemojte konzumirati (što većina ljudi radi)  ukoliko strahujete od iritacije stomaka i gastritisa.

  Paradajz

  Paradajz će za doručak poboljšati probavu i podići metabolizam, a za večeru će opet izazvati nadutost.

  Ayurvedska medicina - kada i šta jesti
  Ayurvedska medicina – kada i šta jesti

  Riža

  Rižu možete jesti za ručak, jer će metabolizam u toku dana sagorjeti ugljikohidrate iz riže. Za večerom je izbjegavajte, ukoliko ne želite da se udebljate.

  Tamna čokolada

  Slatko za doručak? Da, ako je riječ o tamnoj čokoladi. Ona će vas snabdjeti antioksidansima koji smanjuju starenje i rizik od srčanih oboljenja. Nemojte je jesti kao užinu, jer će vam samo povećati masti u tijelu.

  Suhe smokve i kajsije

  Suho voće je odlična namirnica za doručak, jer podiže metabolizam i zagrijava probavni trakt. Nemojte smokve ni kajsije jesti navečer – imat ćete gasove i probavne smetnje.

  Sir

  Malo je poznato da sir sprječava kilograme, ukoliko se umjereno jede, naravno. Dobra je to namirnica za doručak, jer istovremeno sprječava i nadutost. U večer je teško probavljiv.