Stranice za učenje historije

-

Historija je nauka koja proučava prošlost, posebno kako se ona odnosila na ljude. To je termin koji se odnosi na prošle događaje, do kojih se dolazi otkrićem, prikupljanjem, organiziranjem, prezentacijom i tumačenjem informacija o tim događajima.

Naučnici koji pišu o historiji zovu se historičari i od velike su koristi za učenje historije. Događaji koji su se dogodili prije pisanog zapisa se smatraju prahistorijom.

Historija se može odnositi i na akademsku disciplinu koja koristi narativ da ispita i analizira redoslijed događaja iz prošlosti i objektivno utvrdi uzroke i posljedice koje ih određuju. Priče o određenoj kulturi, koje ne podržavaju vanjski izvori (kao što je priča o kralju Arturu) obično se klasifikuju kao kulturno dobro ili legenda. Herodot, grčki historičar iz 5. stoljeća p.n.e., se smatra “ocem historije”, i zajedno sa svojim savremenikom Tukididom, je postavio temelje za moderno proučavanje ljudske historije. Njihov rad se i danas čita, a jaz između Herodotove kulture i vojne Tukididove kulture i dalje je kamen spoticaja ili pristupa u modernom historijskom pisanom obliku.

Stranice za učenje historije
Stranice za učenje historije 1

Drevni uticaji su pomogli tumačenje prirode historije koja se razvila tokom stoljeća i nastavlja se mijenjati i danas. Moderno proučavanje historije je široko, i uključuje proučavanje pojedinih regija i proučavanje određenih aktuelni ili tematskih elemenata historijskim istraživanjima. Historija se uči u okviru osnovnog i srednjeg obrazovanja, a akademske studije historije su glavna disciplina na univerzitetima.

Stranice za učenje historije

edX – Ova stranica nudi vam niz kurseva iz brojnih područja, a jedno od njih je i historija. Preko nje možete naučiti svjetsku historiju, a teme uključuju sve od drevne Grčke do novije historije, evropsku historiju umjetnosti, historiju religija i još mnogo toga.

Class Central – Naučite historiju s besplatnim internetskim kursevima sa Univerziteta Wesleyan, Univerziteta Virginia i ostalih vrhunskih univerziteta širom svijeta.

Coursera – I ova stranica nudi razne kurseve, a kursevi historije istražuju drevne i moderne događaje i društvene trendove. Istražite teme poput rata, imperijalizma i globalizacije ili proučite historiju određenih grupa ili razdoblja kroz brojne kurseve.

Open Culture – Ova stranica nudi besplatne kurseve historije s vodećih svjetskih univerziteta. Audio i videokurseve možete preuzeti izravno na svoj računar, mobitel ili mp3 uređaj.

Acadoceo – Mnogi univerziteti i fakulteti nude svoje online kurseve historije. Na ovoj stranici nalazi se 110 besplatnih internetskih kursevi kroz koje možete proći.

 

10 KOMENTARI

0 0 Glasovi
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
10 Comments
S najviše glasova
Najnovije Najsstarije
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
trackback
keto snack recipes
1 mjesec prije

foods to eat on a keto diet

trackback
gay dating and chat
1 mjesec prije

gay military dating sites https://gaychatrooms.org/

trackback
gay dating site starts with s
1 mjesec prije

gay dating site / circa 2004 https://freegaychatnew.com/

trackback
jonas reeder gay dating
1 mjesec prije

gay men’s dating site https://gaychatgay.com/

trackback
gay catholic dating
18 dana prije

best gay dating site for asia https://gaydatingcanada.com/

trackback
adam4adam gay online dating
18 dana prije

disco gay dating site https://gaydatinglosangeles.com/

trackback
gay bears dating
18 dana prije

dating orlando gay https://gayedating.com/

trackback
dating a gay korean
18 dana prije
trackback
gay dating etiquette
16 dana prije

dating for fat gay guys https://datinggayservices.com/

trackback
gay dating site starts with s
16 dana prije

gay dating site profile tps https://gayonlinedating.net/

Zanimljivosti