Stvari koje povezuju sport i učenje

Sport i učenje. Prvo se odnosi na tijelo, a drugo na um, jedno bilda mišiće, a drugo osnažuje misli, jedno znači vještinu u nogama i rukama, drugo vještinu u glavi.

Trenutno je jako moderna interdisciplinarnost, odnosno povezivanje više različitih područja kako bi se bolje objasnio neki pojam, cjelovitije razvila neka teorija ili razradila ideja.

Povezivanje sporta i učenja je dakle, očito jako interdisciplinarno, toliko da interdisciplinarnost pravi špagu, rastežući se sve do granica s oksimoronom.

Stvari koje povezuju sport i učenje

Sport i učenje ipak imaju nekih dodirnih tačaka koje nam mogu pomoći da nešto naučimo o učenju.

Cilj

U svakome sportu postoji neki cilj. Zabiti gol, preskočiti najvišu visinu, pretrčati određenu metražu najvećom brzinom. Cilj učenja je razumijevanje. Ne površno usvajanje podataka, bez njihovog međusobnog povezivanja, već izgradnja sistema znanja u kojem su svi podaci međusobno umreženi. Npr. nije dovoljno samo ubaciti u ”korpu mozga” informacije da zelena vegetacija u području sredozemne klime ima neke od sljedećih karakteristika:

  • debela ili smolasta kora,
  • iglice i tvrdo kožasto ili dlakavo lišće,
  • duboko korijenje;

Treba povezati karakteristike ove vegetacije s obilježjima sredozemne klime. Zbog visokih temperatura i manje količine padalina, drveće se moralo zaštiti od isušivanja. Iz tog razloga ima debelu i smolastu koru koja spriječava isparavanje vode. Lišće je igličastog oblika (jer je isparavanje manje što je površina manja), te je kožasto ili dlakavo – jer smanjuje isparavanje. Korijenje je duboko kako bi došlo do podzemne vode. Ukratko obilježja klime (topla i suha ljeta) povezana su s obilježjima vegetacije (koja se prilagodila visokim temperaturama i sušnim razdobljima).

Nije loše prije svakog učenja podsjetiti se što nam je cilj tokom ove utakmice. Razumijevanje.

Izdržljivost

Sportisti se toliko čvrsto i nepokolebljivo nose s naporima da ti isti napori djeluju kao lagano trčkaranje osunčanom cvjetnom livadom kojom se prolijevaju zvuci nježnih pjesmuljaka. Upravo to što njihova aktivnost djeluje lagano, govori o tome koliko su oni sami ustrajni, žilavi i izdržljivi.

Nešto od te sportske izdržljivosti možemo primijeniti i u učenju. Sport znači izdržljivost tijela, a učenje izdržljivost uma. Sportisti trče nogama, učenici trče mozgom. Prilikom učenja mozak treba biti aktivan, ustrajno se postaviti prema sadržaju učenja, biti nepokolebljiv i izdržati napore.

Trening

Učenje se vježba i uči. Osim što se tehnike učenja mogu uvježbati (kao neki stil plivanja, tehniciranje loptom ili servis u tenisu), mogu se istrenirati i izdržljivost i koncentracija. Što više treninga odradimo, bit ćemo izdržljiviji te će nam ono što nam je prije bilo naporno biti puno lakše, a moć koncentracije veća.

sport i učenje
Stvari koje povezuju sport i učenje

Fokusiranost

Sportisti moraju biti jako fokusirani. To je lekcija koju bismo trebali aplicirati i na učenje. Ako se koncentriramo i mislimo samo na sadržaj učenja, bit ćemo prije gotovi, a i učenje će biti puno kvalitetnije. Dakle, neka oči budu na lopti!

Odricanje

Osobe koje se ozbiljnije bave sportom ponekad propuste neki izlazak jer imaju trening, praznike ne provode samo odmarajući se, već i vježbaju. Povremeno se odriču nekih zadovoljstava kako bi trenirali. Učenje također zahtjeva odricanje. Poneki izlazak treba propustiti, film preskočiti, a druženje odložiti. Ako želimo znati, ako želimo biti obrazovani, informirani i načitani, moramo se i odricati. To će se isplatiti u budućnosti!

Protivnici

Protivnici u učenju su nefokusiranost, umor i težak sadržaj. Sve ih treba shvatiti upravo tako – kao protivničku ekipu koju treba pobijediti. Misli treba zauzdati i usmjeriti ih na loptu, i samo loptu. Težak sadržaj  treba shvatiti kao izazov, kao rekord koji treba oboriti!

Sudac

Suci na utakmicama učenja nisu profesori, ocjene niti bilo koji drugi oblik vanjskog vrednovanja, već jedino i samo – kvaliteta. Ako je rezultat kvalitetno znanje, onda je to bod za nas.

Tijelo i duh dva su neodvojiva entiteta; jedan se razvija sportom, a drugi učenjem. Tu nije riječ o dvije sulude kontradiktornosti, nego o pomicanju granica dvije čovjekove dimenzije. Sport pomiče granice. Granice tijela, brzine, snage. Učenje također pomiče granice. Granice uma, spoznaje, čovjeka. Zajedno pomiču granice čovjekovih mogućnosti.

Klađenje

Klađenje i učenje nisu samo odvojene entitete koji slučajno koegzistiraju; zapravo, dijele dubok odnos koji ojačava razvoj jednog i drugog područja. Uspješno klađenje u sportu ovisi o temeljnom istraživanju, statističkoj analizi i usvajanju povijesnih podataka. To paralelno prati proces učenja u sportu, gdje sportaši usavršavaju svoje vještine revnom analizom snimaka utakmica, proučavanjem strategija protivnika i učenjem kako iz pobjeda, tako i iz poraza.

Bet365, kao vodeća platforma za klađenje, prepoznaje ovu sinergiju omogućavajući korisnicima pristup obilju informacija, usluge uživo i podacima u realnom vremenu. Podsticanjem okoline informiranog donošenja odluka, Bet365 premošćuje jaz između uzbuđenja sporta i intelektualnog nastojanja u ovladavanju umjetnošću klađenja. Spajanje sporta, učenja i Bet365 stvara uzbudljivu kulisu u kojoj se znanje, strast i strateško razmišljanje susreću, omogućavajući kako sportašima, tako i kladiteljima da uživaju u dubokim nagradama svog posvećenog truda.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite!

Podijelite sa prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

drugi upravo čitaju

možda te zanima