back to top

Salofalk tablete 500 mg – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Salofalk tablete od 500 mg se koriste za hronične upalne bolesti crijeva. Iskustva i dodatne informacije o Salofalk tabletama pročitajte u nastavku.

Salofalk tablete su tablete koje se prema listi lijekova HZZO ubrajaju u osnovnu grupu lijekova, s djelovanjem na probavni sustav i mijenu tvari.

Liječnici ih propisuju za liječenje upalnih stanja probavnog sustava, za suzbijanje proljeva i kao lijek s antiinfektivnim djelovanjem u probavnom sustavu.

Po preporuci liječnika specijaliste interniste ili pedijatra lijek se uzima za liječenje vrlo ozbiljnih po bolesnike napornih i iscrpljujućih bolesti: ulceroznog kolitisa (kronične upalne bolesti debelog crijeva) i za liječenje Crohnove bolesti (kronične upalne bolesti crijeva).

Ove tablete spadaju u noviju grupu protuupalnih lijekova za liječenje upalnih bolesti crijeva na način da lijek djeluje na mjestu gdje aktivna supstanca lijeka dolazi u dodir sa sluznicom.

O trajanju liječenja i primjeni ovog lijeka odluku donosi nadležni liječnik prema vrsti, težini i tijeku bolesti, također prema uputi liječnika potrebno je uzimati lijekove redovito i dosljedno.

Salofalk tablete iskustva

Salofalk tablete su želučanootporne tablete, prema sastavu jedna tableta sadrži 500 mg mesalazina a izdaju se u ljekarni, na recept.

Po izgledu su duguljastog oblika, svijetlo žute ili žuto smeđe mat boje s glatkom površinom, bez ureza za lomljenje.

U pravilu uzimaju se samo kroz usta (oralno). Uzimaju se cijele bez žvakanja s mnogo tekućine najbolje 1 sat prije obroka ujutro, u podne i navečer o čemu treba pročitati Upute o lijeku.

U nekim oblicima bolesti liječnik može propisati da se ovaj lijek uzima i na usta a po potrebi kombinira s drugim oblicima uzimanja pripravaka lijeka (npr. lokalno analno u obliku čepića ili klizme). Pakirane su po 100 kom u blister pakiranjima.

nexium tablete salofalk tablete
Salofalk tablete su želučano otporne tablete

Salofalk tablete 500 mg i nuspojave

Osobito je važno prije nego se počnu uzimati Salofalk tablete, pažljivo pročitati cijelu uputu o lijeku (priložena je u kutiji pakiranja uz tablete).

Posebno je to značajno zbog mogućih nuspojava, a koje su također dodatno i opširno opisane u uputi o lijeku.

Naravno ove nuspojave neće se pojaviti kod svakoga no mogu se javiti vrlo rijetke ali ozbiljne npr. alergijske reakcije.

Odmah je potrebno javiti se za medicinsku pomoć i prestati uzimati lijek ako nam se pojavi alergijski osip na koži, crvenkaste ravne mrlje u obliku mete, kružne mrlje na tijelu, ljuštenje kože, čirevi na sluznici i oko sluznice, povišena tjelesna temperatura, otežano disanje ili ozbiljno pogoršanje općeg zdravstvenog stanja, eventualno praćeno još i bolovima u ustima i grlu.

salofalk tablete
Prije upotrebe Salofalk tableta pročitajte upute o lijeku

Zabilježene su moguće teške kožne nuspojave uključujući Stevens-Johnsonov sindrom i toksičnu epidermalnu nekrolizu, također fotoosjetljivost u bolesnika s nekim postojećim kožnim bolestima.

Nakon primjene lijeka duže vrijeme liječnik će napraviti potrebne kontrolne pretrage krvi odnosno urina.

Česta moguća nuspojava uzimanja lijeka obično je glavobolja, manje česte nuspojave mogu biti bolovi u trbuhu, mučnina i povraćanje, probavni problemi, proljev, vjetrovi.

Mogu to biti promjene u pokazateljima funkcije jetre, u razini enzima gušterače, promjene broja bijelih krvnih stanica, a rijetko omaglice, bol u prsnom košu, nedostatak zraka itd. o čemu nastavno možemo vidjeti kao što je opisano u Uputi o lijeku Salofalk tablete.

Pogledajte kako lijekovi funkcionišu u organizmu

Salofalk tablete uz liječnički nadzor

Salofalk tablete 500 mg ne preporučuju se za primjenu kod djece ispod 6 godina, ne postoji dovoljno iskustva za uzimanje ovog lijeka u ovoj dobnoj skupini.

Ako ste trudnica, dojite, planirate trudnoću ili mislite da biste mogli biti trudni, obavezno se obratite liječniku ili ljekarniku za savjet prije nego bi počeli uzimati ovaj lijek, uglavnom se ovaj lijek smije koristiti samo ako bi potencijalna korist bila takva da premašuje moguće rizike.

Rizik je uzimati ove tablete kod bolesnika koji su preosjetljivi na salicilate ili sulfasalazin, te kod osoba s oštećenom funkcijom jetre ili bubrega, pluća ili patite od bronhalne astme.

salofalk tablete
Salofalk tablete cijena i iskustva korisnika

Potrebno je obavijestiti svog liječnika i u slučaju uzimanja drugih lijekova zbog moguće neželjene interakcije.

Smatra se da Salofalk 500 mg tablete imaju visok sadržaj natrija. Na internet stranicama navodi se cijena za orig. pak.

S PDV-om 196,86 kn. Lijek se treba čuvati izvan pogleda i dohvata djece na temperaturi do 25°C i ne smije se upotrijebiti nakon isteka roka valjanosti.

O eventualnom početku uzimanja lijeka tj. tableta i trajanju primjene lijeka odluke treba donositi liječnik.

Izdvajamo za vas

drugi upravo čitaju

Ultrazvuk u bolestima žučnjaka i žučnih vodova

Ultrazvuk u bolestima žučnjaka i žučnih vodova javlja se najčešće kao potreba za dijagnostičkom procjenom. Jedna od vodećih indikacija za pregled trbuha ultrazvukom jest potreba...

Psorijatični artritis – uzrok, simptomi i liječenje

Što je psorijatični artritis Psorijatični artritis je oblik artritisa koji pogađa osobe s psorijazom i karakterizira ga pojava sivkastih, ljuskavih lezija. Procjenjuje se da oko 8% ljudi s psorijazom...

Kronična opstruktivna plućna bolest – uzrok, simptomi, liječenje

Kronična opstruktivna plućna bolest (KOPB) Kronična opstruktivna plućna bolest (KOPB) dovodi do gubitka normalne funkcije pluća i otežanog disanja. Najčešći uzrok obolijevanja je dugotrajno aktivno ili...

5 signala da ćete dobiti srčani udar za mjesec dana

Kako spriječiti srčani udar? Srčani udar je danas jedan od najčešćih uzroka smrti kod žena kao i muškaraca u cijelome svijetu. Kako se razvija srčani...

možda te zanima