back to top

Parotitis – zaušnjaci

Parotitis, poznat kao zaušnjaci, je akutna zarazna bolest koju karakterizira upala parotidnih, submaksilarnih i sublingvalnih žlijezda, na bočnim stranama vrata i ispod čeljusti.

Zaušnjaci su uzrokovani virusom iz roda Paramyxovirus. Infekcija se najčešće manifestira u djetinjstvu, ali može zahvatiti i odrasle bilo koje dobne skupine.

Općenito, zaušnjaci imaju benigni tijek, a rijetki su slučajevi komplikacija kao što su upala testisa i jajnika, pankreatitis i gluhoća.

Zaušnjaci se javljaju u zimskim i proljetnim mjesecima, dok period inkubacije varira od 14 do 25 dana. Slučajevi ponovne infekcije su vrlo rijetki. Općenito, imunitet protiv bolesti stječe se nakon infekcije.

Ali ako se infekcija manifestira samo na jednoj strani, druga strana može biti zahvaćena u drugom vremenskom razdoblju.

Karakterističan simptom bolesti je oticanje lica, s jedne ili obje strane, kao posljedica upale žlijezda slinovnica koje se nalaze ispod ušiju.

Ova je bolest u prošlosti bila prilično rasprostranjena među djecom, ali s pojavom cjepiva njezina se učestalost smanjila.

Bolest može uzrokovati pobačaj, osobito u prvih 12 tjedana trudnoće.

Parotitis – zaušnjaci
Parotitis - uzrok, simptomi, liječenje

Simptomi zaušnjaka

Kako se parotitis prenosi? Prijenos se događa izravnim kontaktom s izlučevinama dišnih putova zaražene osobe, ili širenjem kapljica, ili izravnim kontaktom sa slinom zaražene osobe.

Drugi načini prijenosa su puno rjeđi i nastaju kontaktom s predmetima kontaminiranim nazalnim i oralnim izlučevinama.

Kada se osoba zarazi, glavni simptom je osjećaj jake boli i otvrdnuća parotidne žlijezde, a cijelo područje je upaljeno.

Od dva do tri dana žlijezde postižu veliku oteklinu, ali ne mora nužno zahvatiti obje strane.

Simptomi infekcije su: otečena parotidna žlijezda i bol u drugim inficiranim žlijezdama slinovnicama, groznica, visoka temperatura, slabost u tijelu i mišićima, ukočenost vrata, bol pri gutanju, grlobolja, otežano gutanje, malaksalost. U gotovo 20% slučajeva zaušnjaci ne pokazuju nikakve simptome.

Komplikacije su rijetke, a jedna od njih je virusni meningitis, oblik infekcije koji zahvaća membrane koje okružuju mozak. Ostale komplikacije uključuju oticanje testisa, bol u gornjem dijelu trbuha, glavobolju, povraćanje što zahtijeva hitnu liječničku pomoć.

Parotitis – zaušnjaci
Parotitis – zaušnjaci

Kako liječiti parotitis

Na temelju krvnih pretraga utvrđuje se prisutnost antitijela na virus, kako bi se sa sigurnošću postavila dijagnoza.

Preporuča se mirovanje, uporaba protuupalnih lijekova i analgetika za ublažavanje bolova, uz primjenu obloga u predjelu vrata.

Odmor je neophodan, a bolesnik mora piti puno vode dok potpuno ne ozdravi. Za ublažavanje simptoma i jačanje imunološkog sustava treba se pridržavati liječničkih savjeta.

Također je poželjno izbjegavati agrume, poput naranče i limuna, koji stimuliraju već upaljene žlijezde slinovnice.

Koje su posljedice neliječenja? To je bolest koja može dovesti do ozbiljnijih stanja jer virus može doći do unutarnjih organa – središnjeg živčanog sustava, jajnika i testisa.

Zaražena osoba može prenijeti virus šest dana prije pojave simptoma i deset dana nakon što simptomi nestanu.

Zato je važno držati bolesnika podalje od aktivnosti i kontakta s drugim ljudima. Mladi necijepljeni ljudi najviše su izloženi riziku od zaušnjaka.

Iako ne postoji specifično liječenje, parotitis se može spriječiti cjepivom.

Parotitis – zaušnjaci
Parotitis – zaušnjaci

Dijagnostika

Dijagnostika može uključivati fizikalni pregled, tijekom kojeg liječnik može palpirati područje žlijezda slinovnica kako bi provjerio oticanje i bol. Dodatne metode uključuju ultrazvuk, testove krvi i analizu sline. U nekim slučajevima može biti potrebna biopsija kako bi se isključile ozbiljnije bolesti poput tumora.

Liječenje

Liječenje parotitisa ovisi o uzroku:

  • Virusni parotitis: Liječenje je uglavnom simptomatsko, uključujući odmor, hidrataciju i analgetike za ublažavanje boli i groznice. Antivirusni lijekovi obično nisu potrebni.
  • Bakterijski parotitis: Liječi se antibioticima koji su specifični za bakteriju koja je uzrokovala infekciju. Važno je uzimati cijeli propisani tijek antibiotika čak i ako simptomi prije prestanu.
  • Obstruktivni parotitis: Uklanjanje uzroka začepljenja, poput kamenca u kanalu žlijezde slinovnice, često kirurškim putem ili kroz posebne postupke za čišćenje kanala.

Prevencija i podrška

Prevencija infektivnog parotitisa uključuje primjenu cjepiva protiv zaušnjaka. Osim toga, održavanje dobre higijene, uključujući redovito pranje ruku i izbjegavanje bliskog kontakta s osobama koje imaju simptome infekcije, može pomoći u smanjenju rizika od parotitisa.

Pacijenti bi trebali piti dovoljno tekućine i mogu koristiti tople obloge na oticanje žlijezda kako bi olakšali simptome.

Redoviti stomatološki pregledi i dobra oralna higijena također su ključni u prevenciji parotitisa uzrokovanog začepljenjem izvodnih kanala žlijezda slinovnica.

Na kraju, kod kroničnog ili ponavljajućeg parotitisa, važno je pratiti stanje s liječnikom kako bi se izbjegle komplikacije i pravilno upravljalo stanjem.

Preporučujemo da pročitate:

drugi upravo čitaju

Karcinom gušterače – uzrok, simptomi, liječenje

Što je karcinom gušterače Gušterača je važna žlijezda u ljudskom tijelu i nalazi se u abdomenu, u području iza želuca. Ima dvostruku funkciju, odgovoran je...

Patuljasti rast – uzrok, simptomi, liječenje

Patuljasti rast – uzrok Patuljasti rast ili skeletna displazija naziv je za mnoga stanja koja utječu na rast kostiju i hrskavice te za posljedicu imaju nizak...

Cerebrovaskularni inzult – uzrok, simptomi, liječenje

Cerebrovaskularni inzult – moždani udar Cerebrovaskularni inzult ili moždani udar nastaju kada je prekinut dotok krvi u područje mozga. To je bolest koja se može pojaviti...

Hipersomnija – uzrok, simptomi, liječenje

Hipersomnija – uzrok Hipersomnija je stanje kada niste u mogućnosti ostati budni tijekom dana. U većini slučajeva uzrok joj je nepoznat. U ovom stanju može vam se...

možda te zanima