4 jednostavne joga vežbe za ublažavanje menstrualnih bolova

Joga vežbe mogu ublažiti menstrualne grčeve i sve su popularnije među devojkama

Bolni grčevi pre i tokom menstruacije se sasvim sigurno ne mogu podvesti pod prijatna iskustva, zbog čega mnoge devojke odlučuju da konzumiraju lekove kako bi ublažili neugodne simptome ciklusa.

Ipak, nisu lekovi jedino rešenje kako se mogu ublažiti menstrualni grčevi i sve su popularnije joga seanse koje se organizuju upravo za devojke sa ovim problemima.

Menstruacija može biti period za neki novi pozitivni početak, a ne bolna faza ispunjena nervozom, nelagodom i nestabilnošću.

Zbog kompletnog pristupa, upravo je joga disciplina koja pozitivno menja kvalitet života pojedinca, a određene vežbe istezanja su namenjene za ublažavanje simptoma ženskih mesečnih ciklusa.

Ovo su neke od poza koje možete i sami vežbati kod kuće, svaki dan, a naročito u danima pred i tokom ciklusa.

Supta Baddha Konasanana – poza nagnutog vezanog ugla – podržana poza obućara

Sedite na prostiruku. Savijte kolena i spojite tabane. Iz ove poze lezite na leđa tako što će noge ostati savijene u kolenima, a tabani prislonjeni jedan na drugi.

Duboko dišite i trudite se da osetite svaki uzdah i izdah.

Jednu ruku možete staviti na grudi, a drugu na donji deo stomaka kako bi imali bolji kontakt sa svojim telom i bolju kontrolu disanja.

Ležanjem u ovoj pozi trbušni mišići se lagano istežu i opuštaju, pa je ovo samo jedna od opcija za ublažavanje grčeva.

Baddha Konasana – Poza vezanog ugla – Poza obućara

Donja leđa mogu biti posebno bolna tokom ciklusa, pa je ova poza preporučljiva osim za grčeve u stomaku i kao odlična vežba za relaksaciju leđa.

Na ovaj način se isteže karlica, stimulišu jajnici i smatra se kao veoma korisna vežba za čitav reproduktivni sistem.

Sedite i ispravite leđa. Kolena savijte tako da sastavite tabane. Podignite glavu i i dišite duboko.

Zadržite se u toj pozi nekoliko minuta.

Shavasana – Položaj mrtvaca

Vrlo jednostavan položaj. Potrebno je samo leći na leđa, i u potpunosti opustiti telo.

Osetite podlogu ispod sebe, bilo da je reč o strunjači, prostirci ili tvrđoj podlozi. Dišite duboko i pratite svoj udah i izdah na proputovanju kroz telo.

Upravo na ovaj način se uvežbava kontrola disanja i misli, izoštrava se fokus kako bi se misli skrenule sa bolnih delova tela.

Viparita Karanai – noge uza zid

Još jedna jednostavna poza koja će pomoći u ublažavanju grčeva i drugih menstrualnih bolova.

Priđite zidu dovoljno blizu da kada legnete, noge možete čitavom dužinom uspraviti uza zid.

Gornji deo tela vam je prislonjen na pod, a ruke raširite na svaku od strana u nivou ramena, ali obavezno se udobno namestite.

Udobnost je veoma bitna pri vežbanju i istezanju. Takođe, vežbajte kada se osećate spremnim, kada bolovi nemaju tu moć da se ispreče između Vas i strunjače.

Joga je efikasan način da naučite kako se bol kanališe, kako se simptomi ublažuju, kakve sve dubine krije naš um i kakve potencijale poseduje naše telo.

Preporučujemo

drugi upravo čitaju

Kronična opstruktivna plućna bolest – uzrok, simptomi, liječenje

Kronična opstruktivna plućna bolest (KOPB) Kronična opstruktivna plućna bolest (KOPB) dovodi do gubitka normalne funkcije pluća i otežanog disanja. Najčešći uzrok obolijevanja je dugotrajno aktivno ili...

Zdrav doručak – kod kuće i u školi

Doručak je prvi obrok u danu i trebao bi zadovoljiti otprilike 20-30% dnevnih potreba za hranjivim tvarima. Za djecu i školsku djecu posebno je...

5 signala da ćete dobiti srčani udar za mjesec dana

Kako spriječiti srčani udar? Srčani udar je danas jedan od najčešćih uzroka smrti kod žena kao i muškaraca u cijelome svijetu. Kako se razvija srčani...

Bedrenica – uzrok, simptomi, liječenje

Bedrenica – antraks Bedrenica ili antraks je zarazna bolest uzrokovana bacilom Bacillus anthracis. Štapić antraksa proizvodi vrlo jak toksin koji je odgovoran za pojavu bolesti...

možda te zanima