back to top

Da li je pravilno: neradi ili ne radi?

Kako se pravilno piše neradi ili ne radi?

Pravilno pisanje riječi koje sadrže prefiks “ne-” često može biti zbunjujuće za mnoge ljude, a posebno kada je riječ o glagolima.

Ovdje ćemo razjasniti kako se pravilno piše u slučaju izraza “ne radi” u kontekstu hrvatskog jezika, uz objašnjenje pravila koja se primjenjuju na ovakve i slične situacije.

Pravilno pisanje: “ne radi”

Pravilno je pisati “ne radi” odvojeno, kada se koristi u značenju da nešto ne funkcionira ili da netko nešto ne čini.

Razlog leži u pravilima pravopisa hrvatskog jezika koja nalažu da se negacija “ne” piše odvojeno od glagola. Ovo pravilo pomaže u očuvanju jasnoće značenja i olakšava razumijevanje konteksta u kojem se izraz koristi.

Kako se pravilno piše neradi ili ne radi?
Kako se pravilno piše neradi ili ne radi?

Primjeri upotrebe:

 1. “Ne radi mi računalo.” – Ovdje je “ne” negacija koja se odnosi na glagol “radi”, označavajući da računalo ne funkcionira.
 2. “On ne radi danas.” – U ovom slučaju, “ne radi” ukazuje na to da određena osoba danas ne obavlja svoj posao ili aktivnost.

Kako se pravilno piše neradi ili ne radi? – Izuzeci i posebna pravila

Važno je napomenuti da postoje situacije u kojima se “ne” može sastaviti sa sljedećom riječi, ali to su obično pridjevi ili prilozi, a ne glagoli.

Na primjer, “neugodan” ili “nesretan”. Kada je riječ o glagolima, standardno pravilo je da “ne” ostaje odvojeno.

Zašto je ovo pravilo važno?

Pravilno pisanje je ključno za očuvanje značenja rečenica i olakšava komunikaciju. U slučaju “ne radi”, odvajanjem “ne” od glagola “radi” čuva se gramatička struktura rečenice i olakšava se njezino razumijevanje.

Usporedbom s drugim jezicima, poput engleskog, gdje se negacija često dodaje direktno uz glagol (npr. “does not work”), može se vidjeti da svaki jezik ima svoje specifičnosti koje je važno poštovati.

Kako se pravilno piše neradi ili ne radi?
Kako se pravilno piše neradi ili ne radi?

Kako izbjeći pogreške?

Jedan od načina za izbjegavanje pogrešaka prilikom pisanja je redovita praksa i čitanje. Čitanjem knjiga, članaka i drugih tekstova na hrvatskom jeziku možete se upoznati s pravilima i primjenom pravopisa.

Također, korisno je konzultirati priručnike i vodiče za pravopis kada niste sigurni kako nešto pravilno napisati.

Primjeri u rečenicama

U nastavku pogledajte nekoliko primjera rečenica koje ilustruju pravilnu upotrebu izraza “ne radi” u različitim kontekstima:

 1. “Zašto ne radi televizor?” – Pita se za razlog zbog kojeg televizor ne funkcioniše.
 2. “Kada sam pokušao upaliti auto, shvatio sam da ne radi.” – Ovdje se “ne radi” odnosi na to da auto ne pokreće svoju funkciju.
 3. “Ne radi se o novcu, već o principu.” – U ovom slučaju, “ne radi se” koristi se za izražavanje da fokus nije na novcu.
 4. “Rečeno mi je da danas ne radi zbog bolesti.” – Ova rečenica govori da određena osoba neće obavljati svoj posao ili aktivnosti zbog bolesti.
 5. “Provjerio sam, ali link ne radi.” – “Ne radi” se koristi za označavanje da link ne vodi do željenog sadržaja ili je neaktivan.
 6. “Ako ne radi ovaj pristup, probat ćemo nešto drugo.” – Ovdje “ne radi” implicira da ako trenutni način rješavanja problema nije uspješan, treba pokušati alternativu.
 7. “Čuo sam da pekara ne radi nedjeljom.” – Informacija da pekara ne posluje odnosno ne radi na određeni dan u tjednu.
 8. “Ventilator ne radi, a vani je preko 30 stupnjeva.” – “Ne radi” se koristi za opisivanje situacije gdje ventilator ne funkcioniše, a temperatura je visoka.
 9. “On ne radi ništa cijeli dan.” – Ova rečenica implicira da određena osoba ne provodi nikakve aktivnosti ili poslove tijekom dana.
 10. “Ne radi mi aplikacija koju sam jučer instalirao.” – Govori o tome da aplikacija ne funkcioniše kako je očekivano nakon instalacije.
Kako se pravilno piše neradi ili ne radi?
Kako se pravilno piše neradi ili ne radi?

Svaki od ovih primjera pokazuje kako se “ne radi” može koristiti u različitim situacijama da izrazi nedostatak akcije, funkcionalnosti ili događanja, uvijek s “ne” napisanim odvojeno od glagola “radi”.

Zaključak

Pravilno pisanje izraza “ne radi” odražava osnovna pravila hrvatskog pravopisa i gramatike. Razumijevanje i primjena ovih pravila olakšava jasnu i učinkovitu komunikaciju.

Kao i kod svake jezične vještine, ključno je redovito vježbanje i edukacija, bilo kroz čitanje, pisanje ili korištenje obrazovnih resursa.

Pravilna upotreba jezika omogućava ne samo točnost već i izražavanje nijansi u komunikaciji, čime se obogaćuje izražajnost i interakcija među ljudima.

Preporučujemo da pročitate:

drugi upravo čitaju

virolog ili virusolog | Kako se piše

Kako se pravilno piše virolog ili virusolog? Pravilno pisanje i upotreba stručnih termina u hrvatskom jeziku tema je koja često može izazvati zbunjenost. To se...

izlažu ili izlagaju | Kako se piše

Kako se piše pravilno izlažu ili izlagaju? Pisanje i pravopis hrvatskog jezika podložni su pravilima koja pomažu u očuvanju jezične strukture i jasnoće izražavanja. Jedno...

Čaj od zove

Bazga ili zova je drvenasta višegodišnja biljka. Ovo listopadno drvo može da naraste i do 10  m visine. Kora stabla je sivosmeđa a mlade grane...

nebrojeno ili nebrojano | Kako se piše

Kako se piše nebrojeno ili nebrojano? Kako se piše nebrojeno ili nebrojano? Prilog nebrojeno koji znači vrlo mnogo, bezbrojno, bezbroj, javlja se samo u obliku sa e: nebrojeno...

možda te zanima