Učiti da govorite engleski može biti teško, ali ne odustajte! Uz dovoljno prakse i pravih resursa, možete samouvjereno početi govoriti i naučiti engleski jezik.

Kako da naučite engleski jezik? Postoji mnogo različitih načina da naučite engleski jezik, a efikasna strategija zavisiće od vaših individualnih preferencija, ciljeva i rasporeda.

Evo nekoliko opštih saveta koji vam mogu pomoći da započnete:

  1. Postavite ciljeve: Odredite šta želite postići u učenju engleskog jezika. Da li želite da ga govorite tečno, da ga pišete bez grešaka, da ga razumete kada ga čujete ili sve to zajedno? Postavljanje ciljeva pomaže vam da usmerite svoje napore i ostanete motivisani.
  2. Učite svakodnevno: Dajte sebi svakodnevno vreme za učenje engleskog jezika. Čak i kratki periodi vežbanja svakog dana mogu doneti značajan napredak.
  3. Praktikujte čitanje, pisanje, slušanje i govor: Razvijanje svih jezičkih veština je ključno za uspešno učenje. Čitajte knjige, članke, gledajte filmove i slušajte muziku na engleskom jeziku. Pokušajte da pišete dnevnike, eseje ili čak blogove na engleskom. Pronađite ljude s kojima možete razgovarati na engleskom jeziku ili se pridružite jezičkim grupama i forumima.
  4. Koristite različite resurse za učenje: Postoji mnogo različitih resursa koji vam mogu pomoći da naučite engleski jezik, kao što su online kursevi, aplikacije, knjige, audio i video materijali, kao i privatni časovi.
  5. Pronađite jezičkog partnera: Pronalaženje jezičkog partnera ili učitelja može biti korisno, posebno za vežbanje konverzacije i dobijanje povratnih informacija o vašem napretku.
  6. Budite strpljivi i uporni: Naučiti novi jezik zahteva vreme i trud. Budite strpljivi sa sobom i ne obeshrabrujte se ako ne vidite odmah rezultate koje želite. Nastavite da praktikujete i verujte u svoj napredak.
  7. Postavljajte sebi izazove: Izazovite sebe da koristite engleski jezik u različitim situacijama, čak i kada niste potpuno sigurni u svoje veštine. To će vam pomoći da izgradite samopouzdanje i oslobodite se straha od grešaka.

Najvažnije je da pronađete pristup učenju koji odgovara vama i da ostanete dosledni u svojim naporima. S vremenom, uz predanost i praksu, možete postići svoje ciljeve u učenju engleskog jezika.

Kako da naučite engleski jezik?
Kako da naučite engleski jezik?

Poboljšanje vašeg govornog engleskog jezika

Pričajte engleski svaki dan, makar i malo. Apsolutno najbolji način za učenje bilo kojeg novog jezika je samo da ga pričate. Nije bitno na kojem nivou vam je engleski jezik, znali desetak riječi ili solidno ga poznavali razgovor sa drugom osobom je najbrži i najefikasniji način poboljšanja postojećeg nivoa.

Ne čekajte dok se “ne osjećate ugodnije” govoreći na engleskom – vjerovatno dugo nećete dostići taj nivo, zato počnite danas pričati engleski. Bićete zapanjeni kako se brzo poboljšavaju vaše jezičke vještine. Pronađite nekoga ko zna engleski i ko je spreman pomoći vam pričajući sa vama na engleskom.

Radite na izgovoru. Čak i ako imate solidno znanje engleskog jezika, sa dobrom gramatikom i obimnim vokabularom, oni kojima je engleski jezik maternji teško će vas razumjeti ako vam je izgovor loš.

Kako da naučite engleski jezik?
Kako da naučite engleski jezik?

Ispravno, jasno izgovaranje je od suštinske važnosti ako želite poboljšati nivo engleskog jezika. Slušajte pažljivo kako izvorni engleski govornici izgovaraju određene riječi i zvukove i potrudite se da ih kopirate.

Poseban akcenat stavite na zvukove koji su vam nepoznati ili koji ne postoje u vašem maternjem jeziku.

Proširite svoj vokabular. Što je širi vaš rječnik i što više fraza naučite, engleski jezik postaje lakši.

Nakon što naučite novu riječ ili frazu, trebate se potruditi da je upotrijebite u rečenici, jer je ovo najbolji način da je memorišete.

Kako da naučite engleski jezik? Uloga rječnika

Pohađajte časove engleskog ili napravite grupu. Pohađanje nastave engleskog jezika je odličan način da se usredsredite na neke formalnije aspekte govora engleskog jezika. Kurs će vas naučiti gramatički pravilnom načinu govora i obično će pružiti vrlo strukturiran pristup učenju jezika.

Kako da naučite engleski jezik?
Kako da naučite engleski jezik?

Učenje sa grupom je neformalniji i opušteniji način učenja engleskog jezika, gdje je naglasak više na komunikaciji i izgradnji odnosa, nego na govoru “ispravnog” engleskog jezika. Govoriti engleski u ovom okruženju može vam pomoći da postanete ugodniji kada govorite pred drugim ljudima.

Uvijek imajte rječnik pri ruci. Nošenje engleskog rječnika sa sobom u svakom trenutku (bilo da se radi o stvarnoj knjizi ili aplikaciji za telefon) može biti vrlo korisno.

Takođe je korisno imati rječnik tokom cijelog dana, primjerice kada se vozite busom ili pijete kafu. Možete naučiti dodatnih 20 do 30 engleskih riječi dnevno koristeći ovu tehniku!

Ako ste početnik trebali biste započeti s engleskim rječnikom koji pruža definicije na vašem maternjem jeziku. Međutim, kada se vaše jezičko znanje poboljša, trebalo bi da se prebacite na korišćenje englesko-engleskog rečnika, koji pruža engleske definicije za engleske riječi.

O tome kako (na)učiti engleski jezik ćemo pisati i u narednim tekstovima.

Još zanimljivih članaka:

drugi upravo čitaju

Čaj od nevena

Zašto je zdrav čaj od nevena? Oganjac, žutelj i nevenovo cvijeće su biljke iz porodice glavočika, najpoznatija kao Neven. Cvjetaju od ranog proljeća do...

Kako izabrati dobru školu za svoje dijete?

Može biti zastrašujuće teško pronaći i odabrati pravu školu za svoje dijete. Škola koju odaberete može imati utjecaja na njihov razvoj, prijatelje, pa čak i...

Kako da usavršite engleski jezik?

Savjeti koji će vam pomoći kako da usavršite engleski jezik! Engleski jezik najvažniji je jezik svijeta. Ako želite naučiti jezik ili ga poboljšati onda je...

Kako obilježiti 8. mart?

Zašto se obilježava 8. mart? 8. mart u svijetu se obilježava kao Međunarodni dan žena. Iako su žene uvijek igrale važnu ulogu u društvu, historijski...

možda te zanima