Savjeti koji će vam pomoći kako da usavršite engleski jezik!

Engleski jezik najvažniji je jezik svijeta. Ako želite naučiti jezik ili ga poboljšati onda je važno da se upoznate sa osnovnim koracima kako da usavršite  engleski jezik.

U nastavku teksta nudimo vam još nekoliko savjeta kako bi vaš engleski bio na zadovoljavajućem nivou.

Kako da usavršite engleski jezik?
Kako da usavršite engleski jezik?

Poboljšanje vještina pisanja, čitanja i slušanja

Slušajte engleski radio ili podcast. Jedan od najboljih načina za poboljšanje vašeg razumijevanja slušanja engleskog jezika je preuzimanje podcasta ili radio aplikacija na engleskom jeziku na vaš telefon ili MP3 uređaj.

Tada biste trebali uložiti napor da najmanje 30 minuta dnevno slušate podcast ili radio emisije. Radite to u teretani, kad putujete na posao ili dok ste za računarom.

Potrudite se da shvatite o čemu se govori. Čak i ako vam je prebrzo, pokušajte odabrati ključne riječi i izraze kako biste stekli općenitu predstavu o čemu se razgovara.

Napišite bilo koju riječ ili izraz koji ne razumijete i nakon toga potražite prijevod. Da biste čuli fraze ili nove riječi u kontekstu ponovo poslušajte podcast.

Gledajte filmove na engleskom jeziku i TV emisije. Još jedan zabavan način za poboljšanje vašeg razumijevanja slušanja je gledanje filmova i TV emisija.

Kako da usavršite engleski jezik?
Kako da usavršite engleski jezik?

Pokušajte odabrati filmove ili TV emisije u kojima ćete uživati. Ako je moguće, odaberite filmove ili emisije koje ste već gledali, poput crtanih filmova ili blokbastera. Ako već znate osnovnu priču, biće vam mnogo lakše pratiti.

Međutim, trebalo bi da izbjegavate gledanje filmova ili televizijskih emisija sa titlovima na maternjem jeziku – oni će vas samo odvratiti i ometati da se usredsredite na razumijevanje engleskog, što je i poenta vježbe.

Pročitajte knjigu, novine ili časopis na engleskom jeziku. Čitanje je važan dio učenja novog jezika, tako da ne zaboravite da vježbate!

Pronađite nešto što vas zaista zanima – bilo da je to poznati engleski roman, The New York Times ili modni časopis.

Potrudite da zapravo shvatite što čitate. Označite sve riječi ili izraze koje ne razumijete, a zatim ih potražite u rječniku.

Ako ste sami, pokušajte čitati naglas – ovo će vam omogućiti da poboljšate razumijevanje čitanja, istovremeno radeći na izgovoru.

Kako da usavršite engleski jezik?
Kako da usavršite engleski jezik?

Vještine pisanja

Vodite dnevnik na engleskom jeziku. Osim čitanja i slušanja, trebalo bi da provedete i malo vremena poboljšavajući svoje vještine pisanja.

Ovo je možda jedan od najtežih aspekata vašeg učenja jezika, ali bez obzira je važan. Pisanje na engleskom jeziku pomoći će vam u radu na vašoj strukturi rečenica, gramatici i pravopisu.

Pokušajte pisati dnevnik na engleskom u koji svakodnevno upisujete nekoliko rečenica. To ne moraju biti vaše tajne – mogli biste napisati vremensku prognozu, šta ste jeli za večeru ili kakvi su vam planovi za sutra.

Možete zamoliti nekoga ko zna engleski jezik da pregleda ono što ste napisali i provjeri da li ima grešaka. Ovo će vam pomoći da izbegnete da pravite greške.

Pronađite izvornog govornika da se dopisujete. Nakon što se vaše znanje pismenog jezika poboljša, mogli biste razmisliti o pronalasku osobe koji govori engleski jezik!

Imati izvornog govornika kombinira vašu praksu pisanja i uzbuđenje zbog dobivanja pisma ili e-pošte!

Imati govornika (pen-pal) iz zemlje koji govori engleski jezik (kao što su Sjedinjene Države, Velika Britanija, Kanada, Irska, Australija, Novi Zeland ili Južna Afrika, na primjer) takođe će vam omogućiti da saznate više o kulturi i o tome kakav je život u tom dijelu svijeta.

U narednom tekstu ćemo pisati o tome koliko trebate biti posvećeni i ostati motivirani za učenje engleskog jezika.

Preporučujemo da pročitate:

drugi upravo čitaju

Čaj od nevena

Zašto je zdrav čaj od nevena? Oganjac, žutelj i nevenovo cvijeće su biljke iz porodice glavočika, najpoznatija kao Neven. Cvjetaju od ranog proljeća do...

Kako izabrati dobru školu za svoje dijete?

Može biti zastrašujuće teško pronaći i odabrati pravu školu za svoje dijete. Škola koju odaberete može imati utjecaja na njihov razvoj, prijatelje, pa čak i...

Kako da naučite engleski jezik?

Učiti da govorite engleski može biti teško, ali ne odustajte! Uz dovoljno prakse i pravih resursa, možete samouvjereno početi govoriti i naučiti engleski jezik. Kako...

Kako obilježiti 8. mart?

Zašto se obilježava 8. mart? 8. mart u svijetu se obilježava kao Međunarodni dan žena. Iako su žene uvijek igrale važnu ulogu u društvu, historijski...

možda te zanima