Kako prepoznati pokvareno meso: 4 stvari gledajte!

Danas je teško biti siguran u činjenicu da samo zato što se meso nalazi na policama samoposluge ili mesnice te je na taj način prošlo “zakonske propise”, da je ono ujedno i svježe, odnosno da nije pokvareno. Kontrole kvalitete jesu redovite, ali nisu detaljne te postoji puno “crnih rupa” u regulativama koje često omogućuju da se staro i pokvareno meso iz uvoza bez problema plasira na tržište, bez da se to smatra obmanjivanjem kupaca.

Kako prepoznati pokvareno meso

1Prvi korak je svakako pogledati deklaraciju na mesu, ako se ona na njoj nalazi (u trgovinama je obavezna za razliku od mesnica). Svakako je znatno sigurnije uzeti meso domaće proizvodnje, koje je nerijetko skuplje, ali s dobrim razlogom – manje su šanse da je staro. Ovo je osnovni test koji može otkriti je li meso pokvareno, bez obzira na rok trajanja koji nije prošao.

2Na umu treba imati normalne boje mesa – meso peradi ima od plavičasto bijele do žućkaste boje. U savršenim uvjetima, svinjetina treba imati rozo-sivkastu boju. Kod pregledavanja piletine obratite pozornost na dijelove oko kosti – oni ne smiju biti tamniji, a prsna kost bi trebala biti savitljiva.

3Većina ljudi povezuje meso s jarko crvenom bojom, koja nije njegova prirodna boja već rezultat izlaganja zraku. Ako je mljeveno meso vakumirano, njegova bi boja trebala biti ljubičasto crvekasta, dok tamnije boje govore o tome da je riječ o starojoj životinji – premda to ne znači da je meso pokvareno. Općenito, crvena boja mesa se povezuje s tim da je meso starije.  Junetina je pak prirodno crvenkasta, a po teksturi čvrsta. Ovaj tip mesa treba biti prošaran tankim, a ne širokim žilicama – dok žute masne žile upućuju na to da je životinja bila starija. Primijetite li na junetini sivkaste ili crne dijelove – ne kupujte meso!

Kako prepoznati pokvareno meso
Kako prepoznati pokvareno meso: 4 stvari gledajte!

4Općenito, kod mljevenog mesa je mogućnost prevare najveća – pa je najbolje tražiti da ga izmelju pred vama. Kod janjetine meso treba biti svijetlo ružičaste boje, po teksturi čvrsto kao i junetina. Treba se voditi i stadardnim mirisom janjetine – ako je janje bilo zamrzavano, tada je miris smanjen ili nepostojeći.

U videu pogledajte kako testirati svježinu mesa:

 

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite!

Podijelite sa prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

drugi upravo čitaju

možda te zanima