back to top

Kako prepoznati pokvareno meso: 4 stvari gledajte!

Danas je teško biti siguran u činjenicu da samo zato što se meso nalazi na policama samoposluge ili mesnice te je na taj način prošlo “zakonske propise”, da je ono ujedno i svježe, odnosno da nije pokvareno. Kontrole kvalitete jesu redovite, ali nisu detaljne te postoji puno “crnih rupa” u regulativama koje često omogućuju da se staro i pokvareno meso iz uvoza bez problema plasira na tržište, bez da se to smatra obmanjivanjem kupaca.

Kako prepoznati pokvareno meso

1Prvi korak je svakako pogledati deklaraciju na mesu, ako se ona na njoj nalazi (u trgovinama je obavezna za razliku od mesnica). Svakako je znatno sigurnije uzeti meso domaće proizvodnje, koje je nerijetko skuplje, ali s dobrim razlogom – manje su šanse da je staro. Ovo je osnovni test koji može otkriti je li meso pokvareno, bez obzira na rok trajanja koji nije prošao.

2Na umu treba imati normalne boje mesa – meso peradi ima od plavičasto bijele do žućkaste boje. U savršenim uvjetima, svinjetina treba imati rozo-sivkastu boju. Kod pregledavanja piletine obratite pozornost na dijelove oko kosti – oni ne smiju biti tamniji, a prsna kost bi trebala biti savitljiva.

3Većina ljudi povezuje meso s jarko crvenom bojom, koja nije njegova prirodna boja već rezultat izlaganja zraku. Ako je mljeveno meso vakumirano, njegova bi boja trebala biti ljubičasto crvekasta, dok tamnije boje govore o tome da je riječ o starojoj životinji – premda to ne znači da je meso pokvareno. Općenito, crvena boja mesa se povezuje s tim da je meso starije.  Junetina je pak prirodno crvenkasta, a po teksturi čvrsta. Ovaj tip mesa treba biti prošaran tankim, a ne širokim žilicama – dok žute masne žile upućuju na to da je životinja bila starija. Primijetite li na junetini sivkaste ili crne dijelove – ne kupujte meso!

Kako prepoznati pokvareno meso
Kako prepoznati pokvareno meso: 4 stvari gledajte!

4Općenito, kod mljevenog mesa je mogućnost prevare najveća – pa je najbolje tražiti da ga izmelju pred vama. Kod janjetine meso treba biti svijetlo ružičaste boje, po teksturi čvrsto kao i junetina. Treba se voditi i stadardnim mirisom janjetine – ako je janje bilo zamrzavano, tada je miris smanjen ili nepostojeći.

U videu pogledajte kako testirati svježinu mesa:

 

drugi upravo čitaju

Citati za sina – Najljepši citati

Najljepši citati za sina U svijetu prepunom mijena i nepredvidivosti, postoji jedna veza koja se ističe svojom nepokolebljivom snagom i dubinom – veza između roditelja...

Čaj od virka

Gospin plašt, sitna rosnica, biserak, vrkuta, samo su neki od naziva za zeljastu biljku iz porodice ruža, koja je najpoznatija kao Virak. Sastoji se iz...

Knjiga o načinu borbe

Evo o čemu govori Knjiga o načinu borbe! Razlog za pisanje ove knjige "The Way To Fight" ili u prevodu Knjiga o načinu borbe je...

Ultrazvuk u bolestima žučnjaka i žučnih vodova

Ultrazvuk u bolestima žučnjaka i žučnih vodova javlja se najčešće kao potreba za dijagnostičkom procjenom. Jedna od vodećih indikacija za pregled trbuha ultrazvukom jest potreba...

možda te zanima