back to top

Kako istegnuti vrat i kako nastaje bol u vratu

Kako istegnuti vrat postaje sve učestalije pitanje, kako bolovi u vratu postaju svakodnevica velikog broja ljudi.

Nekoliko je uzročnika takvih bolova u vratu, koji mogu biti veoma neugodni i pretvoriti se u kronične bolove.

Problem kod bolova u vratu je taj što je vrat veoma blizu mozgu, centru na osjet, pa je osjet boli mnogo jači nego kada imamo bolove u udaljenijim dijelovima tijela.

Također, vrat je vrlo specifičan i konstantno je pod opterećenjem, posebno danas kada prosječan čovjek provodi nikada više vremena za računalom ili gledajući u mobitel.

Koliko god nam računalo i mobilni uređaji olakšavaju život, njihovo dugotrajno korištenje ostavlja negativne posljedice na vrat i na gornji dio leđa.

Jednostavno, prilikom korištenja ovih uređaja često zaboravljamo na pravilno držanje, a upravo nepravilno držanje rezultira bolom u vratu.

Zbog toga je veoma važno znati, osim toga kako istegnuti vrat i to kako se uspravno držati i kako namjestiti svoje radno okruženje oko računala.

Kako istegnuti vrat
Kako istegnuti vrat

Kako istegnuti vrat ako vas zaboli

Kada se pojavi bol u vratu, znanje o tome kako istegnuti vrat na pravilan način može vam pomoći u ublažavanju boli.

Kao što smo ustvrdili, vrat je veoma osjetljiv na nepravilne pokrete i na nagle trzaje, pa kod istezanja vrata treba biti oprezan i skoncentriran. Veoma je važno i disanje, kako bi se opustili i pravilno istegnuli vrat.

Prije samog istezanja vrata, dobro zagrijte vratne mišiće kako bi se opustili i kako bi mogli postići što je moguće veću ekstenziju kod istezanja.

Dovoljno je nekoliko puta kružiti glavom u jednu i u drugu stranu, te nekoliko puta spustiti bradu na prsa i pogledati prema gore.

Sada napravite vježbe istezanja, tako da prislonite bradu na prsa, a da pri tom ramena i ostatak gornjeg dijela tijela ne pomičete.

Ovu poziciju zadržite nekoliko sekundi, a potom vratite glavu u neutralan položaj. Pokret ponovite nekoliko puta.

Na jednak način zabacite glavu prvo u desnu stranu i zadržite nekoliko sekundi, a zatim isto ponovite i na drugu stranu. Ovo je jedan od načina kako istegnuti vrat ako vas zaboli i ako osjetite napetost.

Kako istegnuti vrat
Kako istegnuti vrat

Kako istegnuti vrat na poslu ili kod kuće

Vježbe i navedeni postupak kako istegnuti vrat možete koristiti kod kuće, pa čak i na poslu. Istezanje vrata ne zahtjeva posebne pripreme, sprave, prostor ni vrijeme pa se može izvoditi svaki dan.

Upravo je dosljednost veoma bitna kako bi se zaustavili bolovi u vratu i kako bi spriječili pojavu bolova u budućnosti.

Jednom kada se riješite bolova u vratu, vježbanje prakticirajte svaki dan kako bi ojačali svoj vrat i tako zaustavili bol.

Vježbali kod kuće ili na poslu, važno je znati granicu kod istezanja. Svaka pojava velike boli ili neugode, znak je da ste pretjerali sa ekstenzijom.

Kod istezanja vrata možete se poslužiti rukama, tako da rukama gurate glavu u smjeru istezanja i tako povećate ekstenziju.

Dakle bol u vratu je veoma neugodna pojava, a postupak kako istegnuti vrat pomoći će vam u otklanjanju iste.

Jednako tako, ako imate problema sa bolovima u vratu, prilagodite svoj jastuk, krevet i radno okruženje vašim potrebama i tako u startu spriječite bol u vratu.

Kako istegnuti vrat
Kako istegnuti vrat

Vježbe istezanja vrata

Vježbe istezanja vrata mogu biti vrlo korisne za smanjenje napetosti, bolova i poboljšanje fleksibilnosti. Ovdje su neke jednostavne i efikasne vježbe koje možete raditi gotovo bilo gdje:

1. Istezanje bočne strane vrata

 • Postupak: Sjednite ili stanite uspravno. Držite ramena opuštena. Nagnite glavu prema jednom ramenu, pokušavajući dovesti uho bliže ramenu dok ne osjetite blago istezanje na suprotnoj strani vrata.
 • Trajanje: Zadržite poziciju 15-30 sekundi. Ponovite na drugu stranu.

2. Istezanje prednje strane vrata

 • Postupak: Sjednite ili stanite s ravnim leđima. Polako nagnite glavu unatrag, gledajući prema stropu, dok ne osjetite blago istezanje na prednjoj strani vrata.
 • Trajanje: Držite 15-30 sekundi.

3. Rotacija vrata

 • Postupak: S ravnim leđima, polako okrenite glavu na jednu stranu dok vaš pogled nije paralelan s ramenom. Držite položaj kada osjetite blago istezanje.
 • Trajanje: Zadržite 15-30 sekundi. Ponovite na suprotnu stranu.

4. Istezanje vrata pomoću ruke

 • Postupak: Sjednite ili stanite s ravnim leđima. Koristeći jednu ruku, nježno povucite glavu prema ramenu (ista strana kao ruka kojom povlačite) dok ne osjetite istezanje. Pazite da drugo rame ostane opušteno i spušteno.
 • Trajanje: Držite 15-30 sekundi. Ponovite na drugu stranu.

5. “Nodding” vježba (Da i Ne)

 • Postupak: Sjednite uspravno. Polako klimnite glavom “da”, pokušavajući donijeti bradu prema prsima, a zatim polako podignite glavu natrag. Zatim, lagano pomičite glavu lijevo-desno kao da odgovarate “ne”.
 • Trajanje: Ponovite svaku kretnju 5-10 puta.

Savjeti za sigurnost:

 • Istežite polako i bez trzaja.
 • Nikada ne pritiskajte do točke boli.
 • Držite dah tijekom istezanja opušten.
 • Redovito vježbajte, ali izbjegavajte prekomjerno istezanje.

Ako imate prethodne ozljede vrata ili trenutno osjećate bol, savjetujemo da se prije početka bilo kakvog programa vježbanja posavjetujete s liječnikom ili fizioterapeutom.

Preporučujemo da pročitate:

drugi upravo čitaju

Citati za sina – Najljepši citati

Najljepši citati za sina U svijetu prepunom mijena i nepredvidivosti, postoji jedna veza koja se ističe svojom nepokolebljivom snagom i dubinom – veza između roditelja...

Citati o braku

Citati o braku koji savršeno opisuju ljubav i bračnu zajednicu ‘’Najboljom ženom smatra se ona koja bi bila kadra da svojoj djeci zamijeni oca kad...

Aleksandar Vučić biografija (mjesto rođenja, godište, porijeklo, visina)

Aleksandar Vučić biografija Datum rođenja: 5. mart 1970. Mjesto rođenja: Beograd Država: Srbija Zanimanje: Političar, predsjednik države Stranka: Srpska Napredna Stranka (SNS), prije Srpska Radikalna Stranka Religija: Pravoslavlje Seksualna orijentacija: Heteroseksualac Visina:...

Citati o porodici – Najljepši citati

Citati o porodici najbolje će opisati vašu ljubav prema porodici. Stoga, oni su idealni za razne prilike poput rođendana i drugih proslava. “Porodica je jedno...

možda te zanima