Savjeti za duži vijek automobila: 5 korisnih savjeta za automobil

  U bezbroj situacija vozači za neugodnosti uzrokovane otkazivanjem poslušnosti automobila krive proizvođače bez da se i trenutka zapitaju koliko je njihovo korištenje i (ne)održavanje doprinjelo nastanku problema.

  Zbog toga donosimo nekoliko korisnih savjeta za duži vijek automobila.

  Savjeti za duži vijek automobila

  Vožnja s hladnim motorom

  Nakon dužeg stajanja vozila s isključenim motorom ulje se slije u karter tako da se pri pokretanju motora stvara najveći otpor i trošenje pokretnih djelova jer su u tom trenutku najmanje podmazani.

  Kada se motor pokrene i dok ne postigne radnu temperaturu treba ga voziti na nižim okretajima. Dizele do cca 2.000, a benzince do 3.000 okretaja bez naglih ubrzavanja. Pri ne pretjerano niskim temperaturama radna temperatura se postiže za oko 4-5 km.

  Izbjegavajte zagrijavanje motora na mjestu

  Kako zbog ekoloških tako i zbog financijskih razloga nema potrebe zagrijavati motor u praznom hodu na mjestu. Naime, pri tome se zagrijava samo motor, a ne i ostali djelovi mehanike poput mjenjača.

  Redovno mjenjajte ulje

  Razvoj tehnologije donio je veliki napredak i u proizvodnji motornih ulja te se interval zamjene sve više produžava tako da sada, nerjetko, proizvođači navode i intervale od 30.000 km.

  Treba pripaziti na to da različiti tipovi vožnje mogu utjecati na smanjenje preporučenog intervala zamjene ulja, tu možemo uvrstiti čestu vožnju na kratkim relacijama s hladnim motorom.

  Od kojih vitamina će moja kosa živnuti?

  Držimo da se na ulju ne treba štedjeti i da je bolje interval zamjene ulja skratiti na do 15.000 km jer je važnost ulja velika za funkcioniranje svakok motora. Kod kupnje ulja kupujte provjerene marke ili one koje preporuča proizvođač automobila, te svakako pazite na gradaciju i norme koje mora imati ulje za konkretni motor.

  Redovni servis

  Nikako nemojte preskakati ili prolongirati servise. Osim uobičajenih provjera tekućina, zamjena pogonskog remenja u ovlaštenom servisu će pregledati opće stanje vozila i ustanoviti eventualne pogreške i kvarove u nastanku koje odmah ne možete primjetiti. Svakako bi preporučili da tzv. veliki servis radite u ovlaštenim servisima jer će oni taj posao najbolje odraditi s najadekvatnijim djelovima, a vi ćete dobiti jamstvo za obavljeni posao.

  Ohladite turbinu

  Skoro svi današnji dizelski motori, a i dio benzinskih posjeduje turbinu. Ukoliko ste jedan od vlasnika turbo motora svakako pripazite na njeno hlađenje. Naime, katastrofalno za turbinu je isključiti motor odmah nakon forsirane i brze vožnje na visokim okretajima. Ako prije zaustavljanja niste usporili i smirili vožnju na nižim okretajima onda svakako ostavite motor da radi na mjestu dvije – tri minute da ulje dobro procirkulira korz turbinu.

  Izbjegavajte prebrzu vožnju

  Ovaj savjet osim uštede goriva, izbjegavanja plaćanja kazni za prebrzu vožnju blagonaklono utjecati na vaše vozilo, kako na motor tako i na druge djelove motora. Naime pri brzoj vožnji, odnosno pri vožnji pri većim okretajima dolazi do većeg naprezanja motora kao i elemenata prijenosa tako i ovjesa. Veće naprezanje uzrokuje i veće trošenje motora koje smanjuje njegov vijek trajanja.

  Savjeti za duži vijek automobila | Savjeti za duži vijek automobila | Savjeti za duži vijek automobila
  Savjeti za duži vijek automobila: 5 korisnih savjeta za automobil

  Pravilno provjetravanje

  U pravilu je za automobil bolje da je u garaži nego kad je vani izložen svim atmosferskim utjecajima. Jedna od iznimki ovog pravila je vlažna i nedovoljno provjetrena garaža. U takvim uvjetima moguće je stvaranje pljesni na unutrašnjim djelivima kabine ili korozije na metalnim elementima.

  Ako ste u mogućnosti za suhog i vjetrovitog vremena ostavite malo otvoreno vozilo. Naravno pod uvjetom da sigurnost vozila nije ugrožena. Ukoliko imate klima uređaj, svakako ga uključite i u zimskim mjesecima barem 10 minuta u 30 dana. To će podmazati cijeli klimatizacijski sustav i smanjiti istjecanje rashladnog plina kroz porozne djelove sustava.

  Redovito čišćenje vozila

  Redovito čišćenje vozila podrazumjeve detaljno i temeljjito čišćenje svih djelova vozila, od kotača, i njihovih sklopova, ovjesa (naročito u zimskim uvjetima kad ima soli po kolnicima), čišćenje vrata, poklopca motora itd. Ako pogledate i knjižicu uputstava vašeg vozila svakako će te vidjeti da je to navedeno i tamo.

  Ne dozvolite da se veće mrlje duže zadržavaju na karoseriji vozila. Tu posebno mislimo na ptičiji izmet koji zbog svojih kiselih sastojaka može ošteti lak vaše automobila. Uklonite i tragove smole sa sredstvima koji su namjenjeni za to ili krpicom namočenom u obično ulje.

  Zaštita od korozije

  Zaštita korozije ne odnosi se samo na starije automobile. Naime i novijim modelima će dobro doći nanošenje voska na karoseriju, a na podvozje posebni kemijski preparati koji štite vozilo od agresivne industrijske soli kojom se posipaju prometnice u zimskim mjesecima.

  Čuvajte ovjes i pneumatike

  Znamo svi u kakvom su stanju naše prometnice. Ukratko, u lošem. Puno rupa na cesti, loša kvaliteta asfalta, neprimjerenio visoki „ležeći policajci“, ivičnjaci itd. Zbog toga prilagodite vožnju tim uvjetima i izbjegavajte penjanje vozila na ivičnjake, naročito većom brzinom. Na taj način oštećujete gume, a i cijeli ovjes automobila.

  Svi ovi savjeti će vam sigurno pomoći da imate duži vijek automobila.

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

  Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

  Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite!

  Podijelite sa prijateljima!

  Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

  Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

  NeznaSe.ba
  NeznaSe.bahttps://neznase.ba
  NeznaSe.ba je wikipedija manje pozntih riječi i izraza. Značenje riječi potražite na NeznaSe.ba. Predložite riječ i učestvujte u kreiranju wikipedije.

  ━ drugi upravo čitaju

  Koliko mora biti tlak u gumama?

  Znate li koliko mora biti tlak u gumama i zašto je to važno? Briga o našem automobilu važna je ne samo za lijep izgled našeg...

  Šta znači natalna karta? – Nauči čitati svoju natalnu kartu!

  Natalna karta, prema definiciji podrazumijeva raspored planeta na nebu, upravo u trenutku rođenja određene osobe. U trenutku nečijeg rođenja planete zauzimaju određene položaje u kućama...

  Crvena boja – TOP 10 Zanimljivosti

  Boja, ljubavi, strast i požude, crvena boja je posebna boja koja u ljudima izaziva nešto neobično i smatra se veoma avanturističnom bojom. Crvena boja ujedno...

  Šta je Žigolo? Otkrij značenje riječi!

  Pojam žigolo se vezuje za mušku prostituciju, vodeći se činjenicom da je još od davnina prostitucija poznata u svim slojevima društva, pri čemu se...

  Google Maps savjeti za efikasnije korištenje 6 TOP TRIKOVA

  Google Maps savjeti za efikasnije korištenje mogu vam uveliko olakšati život, bez obzira na to nalazite li se u okolini koju vrlo dobro poznajete...

  Šta je Interpretacija?

  Šta je interpretacija? Koje značenje ima ovaj pojam, a koje reč interpretirati? Objašnjenje neke reči, termina ili pojave naziva se interpretacija. Često ljudi kada pitaju šta...

  Lampice na instrument tabli: Šta znače sve lampice?

  Osim osnovnih i logičnih signalnih lampica poput onih za upaljena svjetla, rad pokazivača smjera ili signal rezerve, dolaze i lampice koje se ponekad upale...

  Šta je ofsajd?

  Šta je ofsajd? Pitanje koje se najčešće postavlja u krugovima fudbalske igre. Odgovor na pitanje Šta je ofsajd? detaljno vam donosimo u nastavku. Ofsajd (eng....