Šta je centrifuga? Kako radi centrifuga u veš mašini? Gdje se sve centrifuga koristi? Sve odgovore otkrivamo u nastavku!

Šta je centrifuga? Kako radi centrifuga u veš mašini? Gdje se sve centrifuga koristi?

Centrifuga je mašina ili dio mašine koji uz pomoć centrifugalne sile, koja djeluje od središta prema van, odvaja tečnost od čvrstih tijela ili tečnosti specifičnceih težina jedne od drugih.

Ime je dobila po spomenutoj centrifugalnoj sili (latinski za “centar koji bježi”), a na našim prostorima je preuzeta iz njemačkog jezika i to od riječi zentrifuge (centri- + -fuga).

Bilo kako bilo, centrifuga je, zahvaljujući brzini njenih obrtaja, jedna od najkorisnijih mašina u gotovo svim oblastima!

Parazol - Protiv parazita

Koristi se i u mlaznim avionima, raketama, pri obuci kosmonauta, ali je i nezamjenjiv dio kućnog uređaja bez koga nijedno savremeno domaćinstvo ne može da funksioniše – veš mašine.

Flight radar aplikacija će vam pomoći prepoznati ko leti iznad vas

Ako ste se ikada pitali kako to radi centrifuga u veš mašinama, evo prilike da saznate!

Kako radi centrifuga u veš mašini?

Ukoliko pozovete majstora za popravku kada vaša veš mašina pravi buku i vibrira, on će zaključiti da je sve u redu i da to samo radi centrifuga!

Centrifuga, odnosno takozvani bubanj veš mašine, dok radi pravi u prosjeku od 400 do 1600 snažnih obrtaja vode, veša i supstanci u minuti.

Zato je izuzetno važno, prilikom kupovine ovakve bijele tehnike, posebno obratiti pažnju na broj obrtaja koje uređaj može da postigne.

Kada uređujete vaš dom sigurno želite da on bude svjetliji i topliji. Svi trikovi i trendovi u 2022 godini i kako ukrasiti stan otkrijte ovdje. 

Efikasne i kvalitetne Gorenje, Samsung, LG i Bosch veš mašine imaju centrifugu s brzinom obrtaja od 800 do 1400 u minuti, što je sasvim dovoljno za prosječnog korisnika. Osim što je Samsung popularan po android uređajima, poznati su i po kvalitetnim veš mašinama. 

Veći broj obrtaja znači i bolje opran i iscijeđen veš, koji se kasnije brže suši.

Naravno, kada uređaj ima više obrtaja centrifuge, onda proizvodi i veću buku. Međutim, problem nastaje kada veš mašina, pored uobičajenih zvukova i vibracija koje proizvodi pri radu, počne i da pretjerano poskakuje.

Ako ne volite zvuk i vibracije koji dolaze na pametnim uređajima onda pogledajte kako promijeniti zvuk na vašem pametnom uređaju!

Tada, prije nego pozovete majstora, treba ukloniti sve predmete s uređaja, provjeriti da li je veš u mašini ravnomjerno raspoređen i da u bubnju nema pretjerano teških predmeta i stvari koje uništavaju veš mašinu.

Ako se odjeća uništi ili oboji tokom pranja možete uz domaći izbjeljivač za veš ukloniti sve mrlje koje je nemoguće oprati. 

Također, treba pogledati da li su nožice mašine za veš pravilno postavljene na pod i da li ima prostora između njih i pločica.

Pojam “centrifuga” ljudi uglavnom poznaju kao dio veš mašina. Međutim, rijetko ko zaista zna čemu centrifuga zapravo služi i kako funkcioniše.

Ona je, zahvaljujući centrifugalnoj sili i brzim obrtajima, nezaobilazan i koristan dio mnogih naučnih istraživanja.

sta je centrifuga

Gdje se još upotrebljava centrifuga?

Postoji nekoliko vrsta centrifuga i centrifugiranja, a osnovna podjela je prema primjeni, brzini centrifugiranja i dizajnu rotora (rotor je rotirajuća jedinica u uređaju).

Najveću primjenu centrifuge su našle u različitim istraživanjima, pogotovo laboratorijskim. Tako na primjer, laboranti sitastim i sedimentacionim centrifugama prave smjese u kojima su supstance sitno dispergovane u rastvaraču.

Također, ultracentrifuge koje mogu da dostignu brzinu i do 60.000 obrtaja u minuti, koriste se za odvajanje molekula različitih masa i za istraživanje proteina i virusa.

Dok se centrifuge koje imaju rotor s fiksnim kutom upotrebljavaju za proučavanje genetike i izolovanje DNA, pročišćavanje hemijskih supstanci i odvajanje krvnih komponenti.

Otkrijte ovdje koje su sve najčešće autoimune bolesti kod žena i muškaraca.

Izuzetno velike centrifuge, (one koje bi svojom površinom zauzele jednu prostoriju ili čak čitavu stambenu zgradu), naučnici koriste za simulaciju visoke gravitacije.

Takve “ljudske centrifuge” koriste se prilikom treninga astronauta i pilota, gdje se ispituje njihova reakcija i tolerancija na neuobičajene uslove koje donosi drugačija gravitacija od zemljine.

Zanimljivo je, također, da je centrifuga našla svoje mjesto i u industriji zabave, pa je tako u Disney World-u koriste u paviljonu svemirske tematike pod nazivom “Mission: Space”, da se uz pomoć centrifuge i simulatora pokreta posjetiocima najpoznatijeg zabavnog parka na svijetu simulira osjećaj kao da sami ulaze u svemir.

Naravno, treba napomenuti da su ovo tek samo neki od primjera upotrebe centrifuge.

Evo kako se centrifuga koristi!

Razlika između centrifugalne i centripetalne sile

Centrifugalna sila (latinski za „centar koji bježi“) opisuje tendenciju objekta koji slijedi zakrivljenom stazom da leti prema van, daleko od središta krivulje.

To zapravo nije sila; proizlazi iz inercije – sklonost objekta da se odupire bilo kojoj promjeni stanja mirovanja ili kretanja. 

Centripetalna sila je stvarna sila koja suzbija centrifugalnu silu i sprječava da predmet “leti van”, umjesto da se kreće jednoličnom brzinom ravnomjernom brzinom.

sta je centrifuga
Šta je Centrifuga?

Centrifugalna sila nije “stvarna” sila – opaža se tendencija letenja prema van jer se predmeti koji se kreću pravom nastavljaju kretati ravno. To se naziva inercija i čini predmete otporne na silu koja ih tjera u zavoj.

Centripetalna sila je “stvarna” sila. Privlači objekt prema središtu i sprječava ga da “leti van”. Izvor centripetalne sile ovisi o predmetnom objektu.

Za satelite u orbiti sila dolazi od gravitacije. Ako se predmet vrti na konopu, centripetalna sila nastaje napetošću u užetu, a za predenje koji se okreće stvara se unutarnjim naponom.

Za automobil koji se kreće lukom, centripetalna sila dolazi od trenja između automobilskih guma i ceste. Što nekada utječe na vijek trajanja automobila.

Preporučujemo da pročitate

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite!

Podijelite sa prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

drugi upravo čitaju

IZVOR.BA Vaš Prozor u Srce Zenice

Kada se traži sveobuhvatan, brz i pouzdan izvor informacija iz Zenice i okoline, ne postoji bolji odabir od Izvor.ba. Ovaj Zenica info portal ne samo...

Dijete ili djete

Kako je ispravno pisati: dijete ili djete? Glosbe, online rječnik, besplatno. Pregledaj milijunima riječi i fraza na svim jezicima. Svaki jezik ima svoja pravila koja...

Online poslovi i zarada na internetu 2023

Online poslovi i zarada na internetu uživaju ogromnu populrnost. Digitalni Marketing kao Najisplativiji Biznis u Srbiji. U svetu gde se tehnologija brzo razvija, digitalizacija...

Kako pokrenuti online biznis?

Ako vas zanima kako pokrenuti online biznis odmah da znate da je online biznis odlična stvar i ima cijeli niz prednosti nad klasičnim poslovanjem. Dosta...

možda te zanima