Šta je Centrifuga?

   

  Šta je centrifuga? Kako radi centrifuga u veš mašini? Gdje se sve centrifuga koristi?

  Šta je centrifuga? Kako radi centrifuga u veš mašini? Gdje se sve centrifuga koristi?

  Centrifuga je mašina ili dio mašine koji uz pomoć centrifugalne sile, koja djeluje od središta prema van, odvaja tečnost od čvrstih tijela ili tečnosti specifičnih težina jedne od drugih. Ime je dobila po spomenutoj centrifugalnoj sili (latinski za “centar koji bježi”), a na našim prostorima je preuzeta iz njemačkog jezika i to od riječi zentrifuge (centri- + -fuga).

  Bilo kako bilo, centrifuga je, zahvaljujući brzini njenih obrtaja, jedna od najkorisnijih mašina u gotovo svim oblastima! Koristi se i u mlaznim avionima, raketama, pri obuci kosmonauta, ali je i nezamjenjiv dio kućnog uređaja bez koga nijedno savremeno domaćinstvo ne može da funksioniše – veš mašine.

  Ako ste se ikada pitali kako to radi centrifuga u veš mašinama, evo prilike da saznate!

  šta je centrifuga

  Kako radi centrifuga u veš mašini?

  Ukoliko pozovete majstora za popravku kada vaša veš mašina pravi buku i vibrira, on će zaključiti da je sve u redu i da to samo radi centrifuga!

  Centrifuga, odnosno takozvani bubanj veš mašine, dok radi pravi u prosjeku od 400 do 1600 snažnih obrtaja vode, veša i supstanci u minuti. Zato je izuzetno važno, prilikom kupovine ovakve bijele tehnike, posebno obratiti pažnju na broj obrtaja koje uređaj može da postigne.

  Efikasne i kvalitetne Gorenje, Samsung, LG i Bosch veš mašine imaju centrifugu s brzinom obrtaja od 800 do 1400 u minuti, što je sasvim dovoljno za prosječnog korisnika. Veći broj obrtaja znači i bolje opran i iscijeđen veš, koji se kasnije brže suši.

  Naravno, kada uređaj ima više obrtaja centrifuge, onda proizvodi i veću buku. Međutim, problem nastaje kada veš mašina, pored uobičajenih zvukova i vibracija koje proizvodi pri radu, počne i da pretjerano poskakuje.

  Tada, prije nego pozovete majstora, treba ukloniti sve predmete s uređaja, provjeriti da li je veš u mašini ravnomjerno raspoređen i da u bubnju nema pretjerano teških predmeta i stvari koje uništavaju veš mašinu. Također, treba pogledati da li su nožice mašine za veš pravilno postavljene na pod i da li ima prostora između njih i pločica.

  Pojam “centrifuga” ljudi uglavnom poznaju kao dio veš mašina. Međutim, rijetko ko zaista zna čemu centrifuga zapravo služi i kako funkcioniše. Ona je, zahvaljujući centrifugalnoj sili i brzim obrtajima, nezaobilazan i koristan dio mnogih naučnih istraživanja.

  Gdje se još upotrebljava centrifuga?

  Postoji nekoliko vrsta centrifuga i centrifugiranja, a osnovna podjela je prema primjeni, brzini centrifugiranja i dizajnu rotora (rotor je rotirajuća jedinica u uređaju).

  Najveću primjenu centrifuge su našle u različitim istraživanjima, pogotovo laboratorijskim. Tako na primjer, laboranti sitastim i sedimentacionim centrifugama prave smjese u kojima su supstance sitno dispergovane u rastvaraču. T

  akođer, ultracentrifuge koje mogu da dostignu brzinu i do 60.000 obrtaja u minuti, koriste se za odvajanje molekula različitih masa i za istraživanje proteina i virusa. Dok se centrifuge koje imaju rotor s fiksnim kutom upotrebljavaju za proučavanje genetike i izolovanje DNA, pročišćavanje hemijskih supstanci i odvajanje krvnih komponenti.

  Izuzetno velike centrifuge, (one koje bi svojom površinom zauzele jednu prostoriju ili čak čitavu stambenu zgradu), naučnici koriste za simulaciju visoke gravitacije. Takve “ljudske centrifuge” koriste se prilikom treninga astronauta i pilota, gdje se ispituje njihova reakcija i tolerancija na neuobičajene uslove koje donosi drugačija gravitacija od zemljine.

  Zanimljivo je, također, da je centrifuga našla svoje mesto i u industriji zabave, pa je tako u Disney World-u koriste u paviljonu svemirske tematike pod nazivom “Mission: Space”, da se uz pomoć centrifuge i simulatora pokreta posjetiocima najpoznatijeg zabavnog parka na svijetu simulira osjećaj kao da sami ulaze u svemir.

  Naravno, treba napomenuti da su ovo tek samo neki od primjera upotrebe centrifuge.