Kako produžiti vijek trajanja automobila

Contents

Automobili kao i svaki drugi proizvod imaju svoj vijek trajanja. To ovisi o brizi i pažnji koju posvećujete svojem automobilu tokom korištenja. A ovo su ključne stvari koje mogu znatno produžiti vijek trajanja vašeg automobila.

Kako produžiti vijek trajanja automobila

Redovni servis

Ovo je uvjerljivo najvažnija stvar koja utiče na trajnost automobila. Što je auto stariji korisnici u principu sve manje pažnje posvećuju redovnim servisnim intervalima. Ne obavljaju se potrebne radnje ili se servisi potpuno odgađaju pa se zna dogoditi da auto bez izmjene ulja vozi i po dvije, tri godine. Takvim potezima drastično skraćujete vijek trajanja najbitnijeg, vitalnog dijela automobila – motora.

Kako produžiti vijek trajanja automobila
Kako produžiti vijek trajanja automobila

Pranje automobila

Automobil je potrebno redovno prati i održavati njegovu čistoću. Kod automobila koji se redovno pere ne nakuplja se toliko prljavštine koja kroz vrijeme može izazvati kvar nekog mehaničkog sklopa ili koroziju podvožja. Neke agresivne vrste prljavštine (primjerice izmet ptica) oštećuju lak što kao dugotrajnu posljedicu može imati koroziju karoserije.

Stil vožnje

Iako kod modernog automobila danas nije potrebno grijati motor prije kretanja, dok je on hladan trebala bi se svakako izbjegavati veća opterećenja, odnosno tjeranje motora u visoke obrtaje. Zbog prevelikog opterećenja hladnog motora i hladnog ulja može doći do kvara pokretnih dijelova motora ili turbopunjača.

Kako produžiti vijek trajanja automobila
Kako produžiti vijek trajanja automobila

Auto koji se stalno vozi agresivno, na visokim obrtajima i pod visokim opterećenjem drugih mehaničkih dijelova brže se troši, kraće traje i podložniji je kvarovima drugih sistema.

Izbjegavanje vozačkih greška

Jedna od najčešćih pogrešaka je držanje pritisnutog kvačila kada to nije potrebno, primjerice kada se stoji na semaforu. To nepotrebno troši mehaničke dijelove sistema prenosa. Dok se stoji na semaforu auto bi trebao biti van brzine (ler). Loše je i ako se drži ruka na ručici mjenjača. Kod automobila s manualnim mjenjačem ručica je mehaničkom vezom izravno vezana s elementima mjenjača i držanje ruke na njoj opterećuje elemente sinkrona i dovodi do pojačanog trošenja mjenjača.

Razumno opterećenje automobila

Kada često jako ili previše opterećujete automobil ubrzano se troše elementi ovjesa i sama konstrukcija automobila više se savija što može dovesti do njene trajne deformacije. Iako automobil bez problema na kratko može izdržati i opterećenje koje je dvostruko veće od dopuštenog posljedice takvog neodgovornog ponašanja osjetiti vrlo brzo.

Držanje auta u garaži

Vremenske prilike jedan su od glavnih faktora koji utiču na tajnost automobila. Dok kiša i vlaga potiču koroziju na automobilu, sunce i vrućina oštećuju gumene i plastične dijelove, kako izvana tako iznutra. Automobil koji se drži u garaži u pravilu će mnogo duže trajati od onog koji svoj cijeli životni vijek provede na ulici.

 

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite!

Podijelite sa prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija spot_img

drugi upravo čitaju

Mapa sveta

Mapa sveta kakvu poznajemo je laž, evo kako kontinenti i države stvarno izgledaju. Kada vidite ovu mapu sveta zaprepastit ćete se! Svet nije baš onakav...

Šta znači natalna karta? – Nauči čitati svoju natalnu kartu!

Natalna karta, prema definiciji podrazumijeva raspored planeta na nebu, upravo u trenutku rođenja određene osobe. U trenutku nečijeg rođenja planete zauzimaju određene položaje u kućama...

Šta je Žigolo? Otkrij značenje riječi!

Pojam žigolo se vezuje za mušku prostituciju, vodeći se činjenicom da je još od davnina prostitucija poznata u svim slojevima društva, pri čemu se...

Gdje boli žuć?

Gdje boli žuć i što su žučni kamenci saznat ćete u ovom poučnom tekstu koji će vam zasigurno pomoći da ustanovite svoje probleme. Što su...

možda te zanima