Prstenak, titrica, gamilica, kokošnjak, gorčak i carev cvet drugi su naziv za biljku Kamilicu.

Pripada porodici glavočika i jedna je od najpoznatijih lekovitih biljaka. Cvetovi vrlo prijatnog mirisa sakupljeni u glavičaste cevi najlekovitiji su delovi biljke.

Čaj od kamilice dobar je i za ublažavanje stresa, nervnih uznemirenosti, nesanice i psihičkih iscrpljenosti. Umiruje upale i iritacije na koži, a odlična je za negu lepote. 

Eterična ulja im daju poseban prijatan miris. Bere se uglavnom tokom aprila i maja. Kamilica se još može primenjivati i kao ulje, mast, obloga.

Blagotvorno deluje kod brojnih tegoba poput: nadutosti, grčeva, osipa na koži, zatvora, visoke temperature, reume, groznice, alergija, lošeg varenja, bolova u stomaku, grčeve, gastritis, bolnih menstruacija.

Čaj od kamilice
Prstenak, titrica, gamilica, kokošnjak, gorčak i carev cvet drugi su naziv za biljku Kamilicu.

Zašto je čaj od kamilice zdrav?

Čaj od kamilice smatra se jednim od najzdravijih biljnih čajeva zbog svog bogatstva korisnim spojevima i blagotvornim učincima na zdravlje. Evo nekoliko razloga zašto je čaj od kamilice tako cijenjen:

Umirujuće Djelovanje: Kamilica je poznata po svojim umirujućim i opuštajućim svojstvima, koja mogu pomoći kod smanjenja stresa i poboljšanja kvalitete sna.

Protuupalna svojstva: Sadrži spojeve koji imaju protuupalna svojstva, što ga čini korisnim u ublažavanju bolova i upala, uključujući one uzrokovane artritisom ili drugim upalnim stanjima.

Digestivna Zdravlja: Kamilica može pomoći u olakšavanju probavnih problema poput nadutosti, grčeva, iritabilnog crijeva i blagog proljeva.

Zaštita Kože: Lokalno primijenjena kamilica može pomoći u liječenju kožnih iritacija i upala, kao što su ekcemi, opekline od sunca i rane.

Čaj od kamilice
Čaj od kamilice

Prirodno Sredstvo protiv Anksioznosti: Neki ljudi koriste čaj od kamilice kao prirodni tretman za anksioznost i nervozu.

Imunološki Sustav: Redovita konzumacija čaja od kamilice može pomoći u jačanju imunološkog sustava, zahvaljujući svojim antibakterijskim svojstvima.

Zdravlje Srca: Antioksidanti u kamilici, kao što su flavonoidi, mogu pridonijeti zdravlju srca.

Upravljanje Menstrualnim Bolovima: Neki istraživanja sugeriraju da kamilica može pomoći u ublažavanju menstrualnih bolova.

Smanjenje Glavobolje: Kamilica može pomoći u ublažavanju glavobolja, uključujući migrene.

Kao i kod svih biljnih lijekova i dodataka prehrani, preporučuje se konzultacija s liječnikom prije redovne konzumacije, posebno ako se uzimaju lijekovi ili postoje zdravstvena stanja.

Čaj od kamilice
Čaj od kamilice

Priprema čaja od kamilice

Priprema čaja od kamilice je jednostavan i brz proces. Evo kako to možete učiniti:

Sastojci:

 • Sušeni cvjetovi kamilice (1-2 žličice) ili vrećica čaja od kamilice
 • Voda (oko 250 ml)

Postupak:

 1. Zagrijte Vodu: Zagrijte vodu do vrenja. Voda treba biti vruća, ali ne i ključala, jer previše vruća voda može uništiti neke od osjetljivih spojeva u kamilici.
 2. Dodajte Kamilicu: Ako koristite suhe cvjetove, stavite ih u čajnik ili direktno u šalicu. Ako koristite vrećicu čaja od kamilice, jednostavno je stavite u šalicu.
 3. Prelijte Vodom: Prelijte vrućom vodom cvjetove kamilice ili vrećicu čaja.
 4. Ostavite da se Namoči: Pokrijte čajnik ili šalicu i ostavite čaj da se namoči 5-10 minuta. Duže namakanje će rezultirati jačim okusom i većom količinom izlučenih korisnih spojeva.
 5. Procijedite i Poslužite: Ako ste koristili suhe cvjetove, procijedite čaj kako biste uklonili cvjetove. Ako koristite vrećicu čaja, jednostavno je uklonite.
 6. Dodatci po Želji: Čaj od kamilice možete po želji zasladiti medom ili dodati krišku limuna.

Savjeti:

 • Kvaliteta Kamilice: Za najbolji okus i maksimalne zdravstvene prednosti, koristite kvalitetnu kamilicu, po mogućnosti organsku.
 • Skladištenje Kamilice: Suhe cvjetove kamilice čuvajte na suhom, tamnom mjestu kako biste sačuvali njihovu svježinu i ljekovita svojstva.
 • Umjerenost: Iako je čaj od kamilice siguran za većinu ljudi, preporučuje se umjerenost u konzumaciji.

Čaj od kamilice je popularan zbog svog blagog, umirujućeg okusa i širokog spektra zdravstvenih prednosti. Uživajte u svom čaju!

Preporučujemo da pročitate:

drugi upravo čitaju

Dijete ili djete

Kako je ispravno pisati: dijete ili djete? Glosbe, online rječnik, besplatno. Pregledaj milijunima riječi i fraza na svim jezicima. Svaki jezik ima svoja pravila koja...

Riješavati ili rješavati

Kako je pravilno pisati: riješavati ili rješavati? Dvojbe u pisanju između glasovnih skupina /ije/ i /je/ veoma su česte u hrvatskom jeziku. Nekim govornicima takve...

Primijetiti ili primjetiti? – Pogledajte kako se pravilno i ispravno piše

Kako je pravilno pisati: primijetiti ili primjetiti? Ovdje je riječ o dvojbi u pisanju između refleksa jata /ije/ ili /je/. Ovakve dvojbe – pisati ije...

Promjeniti ili promijeniti? – Pogledajte kako se pravilno i ispravno piše

Kako je pravilno pisati: promjeniti ili promijeniti? Dvojbe u pisanju između glasovnih skupina /ije/ i /je/ veoma su česte u hrvatskom jeziku. Nekim govornicima takve...

možda te zanima