back to top

Kurban-bajram nastupa dva mjeseca i deset dana nakon svetog muslimanskog mjeseca ramazana.

Muslimani širom svijeta sutra obilježavaju Kurban-bajram. To je jedan od dva bajrama, a nastupa dva mjeseca i deset dana nakon svetog muslimanskog mjeseca ramazana.

Blagdan je to koji traje četiri dana, a muslimani u ovo doba izvšavaju dvije važne dužnosti, obavljanje hadža, pete islamske dužnosti i žrtvovanje kurbana, određene životinje.

Situacija zbog koronavirusa je značajno uticala i na ove dužnosti te je tako prije dvije godine umjesto miliona hadžija hadža je obavilo samo hiljadu.

Kako se obilježava Kurban-bajram

Evo kako se obilježava Kurban-bajram.

Prvi dan Kurban-bajrama je 10. dana islamskog lunarnog mjeseca zul-hidžeta. Budući da se praznik određuje po lunarnom kalendaru, on ne pada na isti datum po gregorijanskom kalendaru svake godine.

Prisustvujte jutarnjoj molitvu. Muslimani prisustvuju bajram-namazu. Prije toga, klanjajte jutarnji namaz, sabah. Koronavirus je uticala i na ovaj dio, te su vjernici prema uputama sabah obavili kod kuće, a na bajram otišli 15 minuta prije početka.

Poklonite i nosite novu odjeću. Odjeća je popularan poklon za rođake i djecu kako bi prvog dana Bajrama mogli najbolje izgledati. Nosite novu odjeću koju imate (ili najbolju odjeću koju imate) za obavljanje molitve.

kurban-bajram
Kako se obilježava Kurban-bajram?

Čestitajte Bajram. Možete na nekoliko načina čestitati Bajram:

Eid mubarek

Bajram mubarek

Bajram šerif mubarek olsun

Bajram barećula.

Ukrasite svoje kuće. Muslimani širom svijeta, pa tako i na Balkanu za taj dan posebno uređuju i čiste svoje kuće. Mnogi taj dan, pored ovoga i posebno ukrašavaju svoje sobe.

Žrtvujte kurban. Svaki pojedinac ili domaćinstvo koje si to može priuštiti, treba žrtvovati ovcu, kravu, kozu ili kamilu na Bajram. Životinja treba biti zdrava.

Jedite i podijelite meso. Meso žrtvovane životinje kuha se koristeći bilo koju metodu koju želite. Trećinu od kurbana domaćin zadržava sebi.

Jedna trećina daje se širokoj obitelji i prijateljima. Trećina se daje siromašnim ljudima. Dio kurbanskog mesa se može dati i narodnim kuhinjama ili nevladinim organizacijama koje brinu o siromašnim.

kurban-bajram
Kako se obilježava Kurban-bajram?

Kurban-bajram priča

Prema vjerovanju, oko 2000. godine pr. Kr. Bog je na zemlju poslao jednog svog roba na području Sumera, u gradu Uru, kada su se ljudi pokoravali svojim idolima i kipovima.

Poslao ga je s Istinom u jednoga Boga. Taj čovjek bio je Ibrahim, tj. Abraham. Koji sve do svoje starosti, kad je već gubio nadu, nije mogao dobiti sina sa svojom ženom Sarom.

Tada su se odlučili na, u to vrijeme uobičajenu praksu, kako mu Sara nije davala dijete, da nađe ženu koja će mu dati dijete. Bila je to Hagara ili Hadžera koja je rodila sina imenom Ismail ili Išmael koji će biti praotac arapskog naroda.

Ali Ibrahima je čekalo veliko iznenađenje. Dočekala su ga “trojica” i obavijestila da će Sara roditi dijete na što se ona nasmijala jer je znala da je prestara da rodi, na što su oni rekli da će ona roditi i da će to biti muško i da će ga nazvati Izak što na staro-hebrejskom znači smiješak Božji. Od njega će poteći židovi.

Ibrahim sretno je živio sve dok mu nije On zapovijedio da žrtvuje svojeg sina Izaka Ibrahim ga je krenuo poslušati, ali kada je Bog vidio da je Ibrahim spreman svog prvorođenca Izaka ubiti radi samo zapovijedi koju je On naredio, kao veliko iskušenje, zaustavio je egzekuciju i umjesto Izaka postavio je ovna kao žrtvu.

Od toga dana, pa sve do sad muslimani (oni koji su predani Božjoj volji) izvršavaju zapovijed žrtvovanja kurbana. To je najčešće ovca, po mogućnosti, ali to može biti i protuvrijednost u novcu kojom će se kupiti meso kojim će se žrtvovati te ovce.

kurban-bajram
Kako se obilježava Kurban-bajram?

Taj čin se obavlja za vrijeme hadždža, u posljednjem mjesecu po hidžretskom kalendaru zul-hidždže. Meso koje se zakolje razdijeli se po trećinama, tako da jedna trećina ide rodbini, jedna ide siromašnima i jedna trećina kome je najviše potrebno.

Kurban kolje onaj koji ima materijalne mogućnosti za to, ako ne može to mu nije grijeh.

Klanje kurbana, (žrtvovanje) prisutno je kroz sve svjetske kulture i civilizacije. Sama simbolika kurban bajrama temelji se žrtvi i bogobojaznosti.

Žrtvu koju je Ibrahim trebao prinijeti teško bi mogao učini bilo tko bez čvrste vjere. Za tu bogobojaznost koju je pokazao Bog je Abrahama izdigao kao pravog Njegovog prijatelja, i obećao mu bogatu zemlju i veliko potomstvo i doista danas sve tri velike civilizacije, zapadna kao kršćanska, židovska i islamska imaju zajedničkog praoca Adama, a od Abrahama kojeg spominju i Stari Zavjet i Kuran još bližeg srodnika.

Sama svrha kurbana je ponovo proživjeti oslobođenje zarobljavanjem sebe Božjom riječju, Njegovom voljom i Zakonom.

To se najbolje vidi za vrijeme hadža, kada se kurban bajram slavi, u vrijeme najčvršće ujedinjenosti ljudskih duša oko zajedničkog cilja, događaja koji predstavlja jedinstvenu sliku jednakosti i bratstva na Zemlji.

Pročitajte i ove teme

drugi upravo čitaju

Čaj od nevena

Zašto je zdrav čaj od nevena? Oganjac, žutelj i nevenovo cvijeće su biljke iz porodice glavočika, najpoznatija kao Neven. Cvjetaju od ranog proljeća do...

Kako izabrati dobru školu za svoje dijete?

Može biti zastrašujuće teško pronaći i odabrati pravu školu za svoje dijete. Škola koju odaberete može imati utjecaja na njihov razvoj, prijatelje, pa čak i...

Kako da naučite engleski jezik?

Učiti da govorite engleski može biti teško, ali ne odustajte! Uz dovoljno prakse i pravih resursa, možete samouvjereno početi govoriti i naučiti engleski jezik. Kako...

Kako da usavršite engleski jezik?

Savjeti koji će vam pomoći kako da usavršite engleski jezik! Engleski jezik najvažniji je jezik svijeta. Ako želite naučiti jezik ili ga poboljšati onda je...

možda te zanima