Kako se odlučiti koji ćete kofer kupiti

Koferi dolaze u mnogim veličinama i napravljeni su od raznih materijala. Međutim šta je to što čini jedan kofer boljim od drugog i kako donijeti pravu odluku.

Kako se odlučiti koji ćete kofer kupiti je veoma komplikovano pitanje, te na ovo pitanje morate prvo mnogo toga razjasniti ako želite donijeti pravu odluku. Da li putujete često, ako putujete koliko je pretežno težak vaš kofer, kako rukujete s koferom da li ste pažljivi ili možda bezobzirni. Sve su ovo pitanja na koja morate dati odgovor prije nego što kupite kofer.

Danas ćemo vam mi pomoći i pokazati kako se odlučiti koji ćete kofer kupiti.

Vrste kofera

Bez obzira da li se radi o određenoj vrsti, točkovima koji se nalaze na koferu, teleskopskom ručkom podjela kofera se uvijek provodi zavisno od materijala od kojeg je kofer izrađen. Tako kofere pretežno dijelimo u dvije grupe a to su koferi od tkanine, plastični koferi i metalni koferi.

Koferi od tkanine su mekani i napravljeni od rastezljivog materijala. Zahvaljujući povećanoj rastezljivosti omogućavaju vam da spakujte dosta više stvari nego recimo plastični kofer. Ovi koferi su otporni na vlagu, ali im je mana što nisu toliko otporni na habanje i boja se jednostavno skida s ovih kofera.

Kako se odlučiti koji ćete kofer kupiti

Plastični koferi su robusni i čvrsti te su izrađeni od krutog materijala. ABS plastika, polipropilen ili u nekim slučajevima čak i stakloplastika. Dobro održavaju oblik i štite prtljagu unutra od drobljenja. Ovo je velika prednost tvrdih kofera u odnosu na mekane kofere jer je zaštita stvari dosta bolja. Najbolje je odabrati modele plastičnih kofera koji su izrađeni od meke plastike i koji nisu skloni pucanju, te su otporni na visoke temperature i udare tvrdih predmeta.

Najtrajniji otporni način da prenosite stvari ako putujete su metalni koferi. Mnogi proizvođači daju garanciju kada su u pitanju metalni koferi na 8 ili čak 10 godina, što dosta govori o kvaliteti kofera. Najčešće su sačinjeni od legure s magnezijem, volframom ili nekog drugog metala koji se koristi kao osnova okvira.

Dizajn i broj točkova

Dizajn kofera s dva točka najrasprostranjeniji je zbog niske cijene i jednostavne upotrebe. Ovakvi koferi se moraju gurati pod uglom od 45 stepeni protežući se teleskopskom ručkom na potrebnu udaljenost.

Kako se odlučiti koji ćete kofer kupiti

Ako već birate bilo bi najbolje da se odlučite za varijantu od četiri točka. Njihova glavna prednost je mogućnost okretanja oko svoje ose. Ovo vam omogućava da kotrljate kofer uz vas po ravnoj površini i pri tome koristite minimalan napor. Međutim morate biti spremni da dobro platite jer ovi koferi su najčešće duplo skuplji od onih s dva točka.

Vanjski džepovi i unutrašnji pretinci

Unutrašnji prostor najboljih kofera je podijeljen u različite dijelove kako bi vama olakšao život Gotovo uvijek proizvođač osigura jedna glavni pretinac i nekoliko dodatnih džepova kako bi tu mogli odložiti sitnice. Međutim za najbolju organizaciju i raspored bitno je da tražite kofere s puno unutrašnjih džepova i pretinaca kako bi se bolje organizovali.

Kako se odlučiti koji ćete kofer kupiti

Vanjski pretinci nalaze se na gornjem poklopcu ili na bočnim dijelovima kovčega te služe za spremanje raznih sitnica koje će vam možda zatrebati u putu. Ove se najčešće ostavljaju ključevi, dokumenti, kreditne kratice ili možda čak laptopi i fotoaparati. Tako da su koferi s više vanjskih džepova uvijek bolji od onih kojima to fali. Jednostavno čine vaš život lakšim prilikom putovanja.

To su samo neki od savjeta koji će vam biti od ogromne pomoći prilikom odabira kofera i sigurni smo da ćete lakše donijeti pravu odluku. Sve zavisi od vas i vaših potreba nekima su mekani koferi bolji dok drugi pak vole praktičnost i jednostavnost metalnih i plastičnih kofera. Šta više cijenite više prostora ili veću sigurnost, jednostavnost izrade ili više organizacije to je na vama da odlučite.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite!

Podijelite sa prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

drugi upravo čitaju

možda te zanima